Behandling i TSB
All behandling i TSB skal være tverrfaglig og bestå av sosial-, psykolog- og medisinsk/helsefaglig behandling. Samtykke er hovedregelen ved all behandling, for unntak se aktivitet om tilbakehold. Det kan være ulikt fokus på de forskjellige delene av behandling avhengig av den gravides problematikk og hvor langt i svangerskapet kvinnen har kommet.
For en nærmere beskrivelse av behandling i TSB, se Nasjonalt pasientforløp rusbehandling (TSB)
For en del gravide vil det være hensiktsmessig med innleggelse i døgnavdeling med spesialkompetanse på rusrelaterte problemer og graviditet/foreldreskap. Hvis barnefar/partner har rusmiddelproblemer bør han/hun vurderes henvist til Nasjonalt pasientforløp rusbehandling (TSB). Den gravide kan oppleve belastninger på mange områder, og ha behov for mer omfattende behandling enn det hun kan få poliklinisk i TSB eller i kommunen. Det kan være ønskelig at den gravide får hjelp og bistand også på andre sentrale problemområder som påvirker foreldrerollen. Dette kan omfatte psykisk og fysisk helse, økonomi, nettverk/parforhold, og bo- og hverdagsfungering. Den gravide kan ha behov for råd/veiledning til å fokusere på barnet samt forberede seg psykologisk og praktisk på foreldrerollen.
I døgnavdeling kan den gravide for eksempel tilbys behandling gjennom individualterapi, gruppeterapi, samspillsterapi og miljøterapi. Den gravide gis mulighet til å jobbe grundig med sin problematikk innen trygge rammer. Graviditet og foreldreskap kan fremme motivasjon og gi gode terapeutiske muligheter for endring. Ved innleggelse kan endring oppnås på kortere tid og instanser som NAV, barnevern, svangerskapspoliklinikk, jordmor i kommunen og fastlege involveres etter behov slik at den gravide får den nødvendige oppfølgingen.
De ulike perspektivene som må ivaretas for gravide med et rusmiddelproblem er:
- Skjerme fosteret mot rusmiddelbruk
- Skjerme fosteret mot vold og infeksjoner (seksuelt overførbare og andre)
- Støtte og veilede den gravide
- Motivere til behandling for rusmiddelproblemene
- Utrede og behandle ev. samtidig somatisk og psykisk lidelse
- Forberede kvinnen på fødsel
- Tilrettelegge for prosesser som kan gjøre kvinnen trygg nok til å ivareta barnet
- Involvere partner i prosessene, dersom kvinnen og partner ønsker det
Feedbackverktøy
Med feedbackverktøy menes gjennomgang av et skjema der den gravide på en systematisk måte kan gi tilbakemelding til behandleren om hvordan hun opplever behandlingen og relasjonen til behandler. Erfaringer tilsier at bruken av feedbacksystemer gir gravide økt medvirkning i behandlingen.
Se informasjon om brukermedvirkning under «Om forløpet».
For mer informasjon om brukerevaluering og bruk av feedbackverktøy, se Nasjonal kompetansetjeneste TSB (oslo-universitetssykehus.no) og NAPHA.
Sist faglig oppdatert: 30. september 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2019). Behandling i TSB [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 30. september 2022, lest 31. mars 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/nasjonale-forlop/gravide-og-rusmidler/behandling-og-oppfolging/behandling-i-tsb