ForsidenSosiale medier i helsestasjons- og skolehelsetjenestenMelde- og varslingsplikt

Helsepersonell skal overholde meldeplikt til barnevernet også på sosiale medier

Råd

Dersom ungdommen forteller deg ting i sosiale medier som gjør deg bekymret, bør du oppfordre ungdommen til å oppsøke deg, lærer, helsepersonell på skolen eller helsestasjon for ungdom, eller noen andre voksne.

Ungdommen kan også ringe alarmtelefonen på telefon 116 111, eller ta kontakt med barnevernet der vedkommende bor. Se bufdir.no for oversikt over hvor ungdom kan få hjelp.

Du skal varsle barneverntjenesten når det er grunn til å tro at et barn blir mishandlet i hjemmet eller det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt, se kommentarer til helsepersonelloven § 33.

Opplysningsplikten til barneverntjenesten går foran taushetsplikten. Det er ikke brudd på taushetsplikten selv om det i ettertid skulle vise seg at situasjonen var mindre alvorlig enn du antok og bekymringsmeldingen ikke blir fulgt opp av barneverntjenesten.

Dersom du vet hvem ungdommen er, skal du sende bekymringsmelding etter vanlige rutiner for dette. Se bufdir.no og kapittelet om opplysningsplikt i nasjonal faglig retningslinje for helsestasjons- og skolehelsetjenesten

Det er ikke mulig å melde til barnevernet dersom ungdommen er anonym. Det er da særlig viktig at du oppfordrer ungdommen til å oppsøke lærer, helsepersonell på skolen eller helsestasjon for ungdom, eller noen andre voksne som kan hjelpe. Ved fare for alvorlig skade på person eller eiendom, skal du ta kontakt med politiet.

Hvis ungdommen forteller om ting som gir grunn til å varsle barneverntjenesten, skal du opplyse ungdommen om at slik melding vil bli gitt. Involver ungdommen så mye som mulig slik at vedkommende får eierskap til prosessen. Du bør informere ungdommen om at når barneverntjenesten får melding vil de følge opp med en undersøkelse av saken, dersom de vurderer at det er behov for det. Hensikten med slik undersøkelse er å avklare om, og eventuelt hvordan ungdommen og familien kan få hjelp.

Ungdommen bør informeres om at foreldrene som hovedregel vil bli involvert i undersøkelsen og i det videre samarbeidet med barnevernet. Dersom ungdommen ikke ønsker at barneverntjenesten involveres, må du vurdere om bekymringens karakter tilsier at det likevel foreligger en plikt til å melde.

Helsepersonell har en streng meldeplikt i henhold til helsepersonelloven.


Helsedirektoratet (2019). Helsepersonell skal overholde meldeplikt til barnevernet også på sosiale medier [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 12. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/sosiale-medier-i-helsestasjons-og-skolehelsetjenesten/melde-og-varslingsplikt/helsepersonell-skal-overholde-meldeplikt-til-barnevernet-ogsa-pa-sosiale-medier

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter