3. Minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag
Grønnsaker og frukt bør inngå i alle dagens måltider, og halvparten av de «fem om dagen» bør være grønnsaker. Man kan bruke friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær.
En porsjon tilsvarer 100 gram, og kan for eksempel være en liten bolle med salat, en gulrot eller en middels stor frukt.
Poteter er ikke inkludert i «fem om dagen», men hører med i et variert kosthold og inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn vanlig ris og pasta. Belgvekster (som bønner og linser), frø, krydder og urter inngår heller ikke i «fem om dagen».
- Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt. Bruk gjerne tomater, løk, purre og hvitløk.
- Spiser man poteter, bør man helst velge kokte eller bakte poteter.
- Spis gjerne en liten håndfull usaltede nøtter om dagen.
Råd og tips på helsenorge
- Oversikt over alle kostrådene
- Tips og fakta om kostråd om frukt og grønt
- Informasjon om nøkkelhullet
Brosjyrer og plakater
- Plakater for kostrådene om grove kornprodukter, frukt og grønt, fisk, salt og sukker/vann
- Helsedirektoratets kostråd – Brosjyre og plakat
- Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere – brosjyre
Verktøy
Den internasjonale forskningen på kosthold og helse er omfattende. Kostrådene er basert på rapporten Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Rapporten bygger på systematiske kunnskapsoppsummeringer, nasjonalt og internasjonalt. Den konkluderer med konkrete kostråd og beskriver både metoden og det vitenskapelige grunnlaget.
Sentralt er også Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet (norsk versjon av Nordic Nutrition Recommendation)
Helsedirektoratet støtter seg dessuten på kunnskapsoppsummeringer fra andre internasjonale ekspertgrupper som Verdens helseorganisasjon (WHO), Den europeiske helsemyndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og Verdens kreftforskningsfond (WCRF).
Sist faglig oppdatert: 24. oktober 2016 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). 3. Minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 24. oktober 2016, lest 09. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen/minst-fem-porsjoner-gronnsaker-frukt-og-baer-hver-dag