Ved å opprettholde normalvekten reduserer man også risikoen for helseproblemer. Om man ønsker å gå ned i vekt, er det særlig viktig å ha fokus på hva og hvor mye man spiser i forhold til hvor fysisk aktiv man er.
2. God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet
- Begrens inntaket av mat og drikke som har høyt energiinnhold og lite næring, som brus, godteri og snacks.
- Regelmessig fysisk aktivitet bidrar til å opprettholde kroppens energibalanse.
Råd og tips på helsenorge
Brosjyrer og plakater
- Plakater for kostrådene om grove kornprodukter, frukt og grønt, fisk, salt og sukker/vann
- Helsedirektoratets kostråd – Brosjyre og plakat
- Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere – brosjyre
Verktøy
Den internasjonale forskningen på kosthold og helse er omfattende. Kostrådene er basert på rapporten Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Rapporten bygger på systematiske kunnskapsoppsummeringer, nasjonalt og internasjonalt. Den konkluderer med konkrete kostråd og beskriver både metoden og det vitenskapelige grunnlaget.
Sentralt er også Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet (norsk versjon av Nordic Nutrition Recommendation)
Helsedirektoratet støtter seg dessuten på kunnskapsoppsummeringer fra andre internasjonale ekspertgrupper som Verdens helseorganisasjon (WHO), Den europeiske helsemyndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og Verdens kreftforskningsfond (WCRF).
Siste faglige endring: 24. oktober 2016 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). 2. God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 24. oktober 2016, lest 25. april 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen/balanse-mellom-inntak-og-forbruk-av-energi