Kosthold ved kreftsykdom
Personer med kreft har svært ulike ernæringsutfordringer avhengig av lokalisasjon av kreft, type behandling og fase i behandlingsløpet. Noen kreftformer gir stor risiko for underernæring. Å opprettholde ernæringsstatus gjennom behandlingsforløpet blir derfor en viktig målsetning.
Ernæringsbehandling
For pasienter som ikke er i ernæringsmessig risiko eller opplever vektøkning anbefales nøkkelrådskost. Pasienter som er i ernæringsmessig risiko bør ha energi- og næringstett kost.
Energibehovet hos personer med kreft kan være både økt, redusert eller uendret. Derfor bør vekten følges for å vurdere behovet. Målsetting er å forebygge og behandle underernæring, forbedre allmenntilstanden, øke toleranse for kreftbehandlingen, redusere bivirkninger, styrke immunforsvaret og bedre livskvalitet.
Vekttap og underernæring er vanlig og kan skyldes symptomer av kreftsykdommen, psykososiale faktorer, økt tap av næringsstoffer, økt behov for næringsstoffer eller kakeksi. Kakeksi er en tilstand der kreftsykdommen påvirker omsetningen av næringsstoffer eller matlysten. Kakeksi gir større muskeltap enn ved tilsvarende vekttap hos friske. Nok og næringsrik mat er derfor viktig for å bremse vekttapet så mye som mulig. Slanking under kreftbehandling er ikke anbefalt.
Utfordringer
Mange kreftpasienter sliter med dårlig appetitt. Årsaken til denne bør utredes for å gi pasienten tilpassede kostråd og forebygge underernæring.
Det finnes mye alternativ og erfaringsbasert informasjon om kosthold ved kreft. Vi anbefaler at man følger Helsedirektoratets anbefalinger i Kosthåndboken og råd fra Kreftforeningen (kreftforeningen.no). Det er ikke dokumentert at man må unngå spesielle matvarer under kreftbehandling. Bruk av høye doser enkeltvitaminer eller mineraler frarådes.
Enkelte kreftformer og behandlinger gir spesielt store ernæringsutfordringer. For eksempel ved strålebehandling mot hode, hals, spiserør, magesekk, bekken eller ved forsnevringer/passasjehinder i fordøyelseskanalen kan det i perioder være aktuelt med ernæring via sonde eller intravenøst.
Praktiske kostråd ved ulike symptomer
- Kvalme: syrlig, mager, salt eller kald mat frister ofte mest. Kald drikke, små hyppige måltider og frisk luft kan bedre matinntaket.
- Smaksforandringer: kald mat smaker ofte mindre. Bruk milde krydder som urter for å gi maten smak. Skyll munnen med litt sitronvann før måltidet. Velg fisk hvis kjøtt har metallsmak.
- Sårhet i munn, svelg eller spiserør: velg kald eller romtemperert mat. Velg mat som er lett å mose og svelge. Unngå mat som kan irritere som sitrusfrukter, tomat, knekkebrød, ristet brød og rå grønnsaker.
- Munntørrhet: Drikk gjennom hele dagen, for eksempel syrnede melkeprodukter, sitronvann, juice av sitrusfrukt eller grønnsaker, sportsdrikk eller buljong. Bløt eller moset mat er ofte mest behagelig å spise. Tyggegummi eller pastiller kan øke spyttproduksjonen.
Disse rådene er hentet fra Kreftforeningens kostråd til kreftpasienter (kreftforeningen.no), hvor det er mer nyttig informasjon å hente.
Kilder
- Arends J, et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Non-surgical oncology. Clin Nutr 2006;25(2):245-59.
- Nasjonalt råd for ernæring. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Oslo, Helsedirektoratet 2011, IS-1881
- Jeppesen E, Juvet LK, Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, red. Komplementær og alternativ behandling for pasienter med kreft (fhi.no), 2011
- Kreftforeningen om kosthold og kreft (kreftforeningen.no)
Sist faglig oppdatert: 05. oktober 2018 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2018). Kosthold ved kreftsykdom [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 05. oktober 2018, lest 03. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kosthold-ved-diagnoser-og-sykdomstilstander/rad-om-kosthold-ved-ulike-diagnoser-og-sykdomstilstander/kosthold-ved-kreftsykdom