Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør jobbe systematisk for å avdekke psykiske problemer hos innsatte
Høringsfristen er utgått. Høringsinnspill publiseres på høringssiden.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør på eget initiativ gjennomføre tilsyn og tilby regelmessige samtaler med innsatte som har kjent psykisk helseproblematikk, eller er utsatt for risikofaktorer som kan medføre psykiske problemer.
Innsatte som gir uttrykk for psykiske problemer, bør tas på alvor. Når innsatte, kriminalomsorgen, pårørende eller andre melder ifra til den kommunale helse- og omsorgstjenesten om bekymring, skal de oppsøke innsatte og tilby samtale, kartlegging og eventuelt behandling.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør veilede ansatte i kriminalomsorgen i hva de skal være oppmerksomme på for å avdekke psykiske problemer hos innsatte. Veiledning på individnivå skal bare forekomme etter samtykke fra den innsatte.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør være oppmerksom på at psykiske problemer kan komme til uttrykk i form av andre helseproblemer. Den kommunale helse- og omsorgstjenesten må være spesielt oppmerksom på for eksempel innsatte som:
- ikke fungerer i fellesskap med andre innsatte
- isolerer seg selv
- sover dårlig
- har utageringsproblematikk og havner i konflikt med andre innsatte og/eller betjenter
- har annen avvikende atferd
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten oppsøker innsatte som tjenesten har fått bekymringer om og tilbyr samtale. Der stilles blant annet spørsmål om:
- hvordan innsatte har det i fengsel
- om det er noe som oppleves som belastende
- om det er noe som påvirker innsattes tanker, følelser, atferd og væremåte
- fysiske endringer
- psykiske endringer
Hvis innsatte ikke ønsker å snakke med helsepersonellet, gjøres en vurdering av hvorvidt han/hun e kan ha psykiske problemer basert på observasjoner og dialog med ansatte fra kriminalomsorgen.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten veileder ansatte i kriminalomsorgen i hvordan de kan snakke med, observere og dokumentere for å bidra til å avdekke psykiske problemer. I veiledningen kan det tas utgangspunkt i for eksempel punktene i innholdet i samtalene helse- og omsorgstjenesten gjennomfører (se første avsnitt).
Psykiske problemer som kommer til uttrykk på andre måter enn at innsatte eller andre melder i fra om det avdekkes ved:
- gjentatte henvendelser til helse- og omsorgstjenesten uten funn ved undersøkelser
- innsatte fungerer ikke i fellesskap med andre innsatte
- innsatte isolerer seg selv
- innsatte sover dårlig
- har utageringsproblematikk og havner ofte i konflikt med andre innsatte og/eller betjenter
Psykiske lidelser kan være:
- angst og depresjon
- spiseforstyrrelser
- bipolare lidelser
- psykoselidelser
- psykose
- posttraumatisk stresslidelse (rvtsost.no)
- tvangslidelse
- psykogene, ikke-epileptiske anfall (helsenorge.no)
- seksuelle følelser for barn
Kartlegging av psykiske problemer kan også tilbys i tråd med normerende produkter på rus- og psykisk helsefeltet eller Korus sine anbefalte kartleggingsverktøy (rus-ost.no).
Det er en stor andel innsatte med psykisk helseproblematikk. Noen av disse har en avklart diagnose før innsettelse, andre har av ulike grunner ikke vært kartlagt eller utredet, og andre utvikler psykiske problemer under soning. Noen innsatte har utfordrende atferd eller klarer ikke å tilpasse seg regler og rutiner i fengselet uten at etatene klarer å avdekke at atferden har sammenheng med den psykiske helsen.
Begrepet psykiske problemer er en samlebetegnelse for sykdommer og tilstander som over tid påvirker tanker, følelser, atferd og evne til å fungere sosialt. Les om hva som er psykisk helse på helsenorge.no. Vold, overgrep, krig og omsorgssvikt i barndom er, i følge veilederen Helsetjenester til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente, eksempler som kan bidra til psykiske problemer og lidelser.
Helsenorge (4. mars 2022). Hva er psykisk helse?. [nettdokument]. Oslo: helsenorge.no. Hentet 9. desember 2022 fra https://www.helsenorge.no/psykisk-helse/hva-er-psykisk-helse/
Helsenorge (12. november 2020). Psykogene, ikke-epileptiske anfall (PNES). [nettdokument]. Hentet 8. februar 2023 fra https://www.helsenorge.no/sykdom/psykiske-lidelser/psykogene-ikke-epileptiske-anfall/
KoRus Øst (2022). Rusbehandling og tjenesteutvikling: kartleggingsverktøy i kommunal psykisk helse- og rustjeneste. [nettdokument]. Ottestad: KoRus-Øst. Hentet 2. desember 2022 fra https://www.rus-ost.no/rusbehandling-og-tjenesteutvikling/kartleggingsverktoy-i-kommunal-psykisk-helse-og-rustjeneste
RVTS Øst (2023). Traumer og traumatisk stress. [nettdokument]. Hentet 8. februar 2023 fra https://rvtsost.no/traumer-og-traumatisk-stress
Sist faglig oppdatert: 02. mars 2023 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2023). Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør jobbe systematisk for å avdekke psykiske problemer hos innsatte [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 02. mars 2023, lest 03. oktober 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kommunale-helse-og-omsorgstjenester-til-innsatte-i-fengsel/psykisk-helse-og-rusmiddelproblemer/den-kommunale-helse-og-omsorgstjenesten-bor-jobbe-systematisk-for-a-avdekke-psykiske-problemer-hos-innsatte