1. Virksomhetsleders ansvar
Høringsfrist 28. september 2023. Se mer informasjon på høringssiden.
Høringsfrist 25. september 2023. Se mer informasjon på høringssiden.
Den som har overordnet ansvar for en virksomhet skal sørge for at nasjonale faglig råd og anbefalinger implementeres der det er behov. Det vil si i tilfeller der praksis ikke samsvarer med det som er anbefalt. Virksomhetens leder er ansvarlig for å følge med på og vurdere om virksomheten driftes og tjenestene ytes i henhold til faglig forsvarlig praksis, og anbefalinger gitt i nasjonale faglige råd, retningslinjer og veiledere er normerende og retningsgivende. Ansvaret gjelder for alle virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester fra helseforetak, sykehjem, store og små legekontorer til enkeltmannsforetak. Veileder til forskrift for ledelse og kvalitetsforbedring utdyper nærmere ansvaret med tanke på systematisk styring av virksomheter.
Når det identifiseres behov for implementering av nasjonalt faglig råd eller en anbefaling, er det viktig at:
-
ansvar for implementering defineres og fordeles
-
det settes av tilstrekkelig tid og nødvendige ressurser for å implementere rådet eller anbefalingen
Et nasjonalt faglig råd eller anbefaling regnes som implementert når tiltakene som anbefales inngår i ordinær praksis ved tjenestestedet. Se råd om implementering av anbefalinger og råd.
Les mer om Helsedirektoratets normerende produkter.
Vurder om nye nasjonale råd og anbefalinger er gjeldende for virksomhetens tjenester. Dedikerte personer skal sørge for en oppdatert oversikt over relevant regelverk, retningslinjer og veiledere. Planlegg hvordan dette skal gjøres kjent i virksomheten. Dette beskrives nærmere Veileder til forskrift for ledelse og kvalitetsforbedring.
Definer og fordel ansvar, deriblant avklar hvilke interne og eksterne ressurser som kan benyttes i arbeidet med å implementere det aktuelle nasjonale faglige rådet og anbefalingen. Lag et rolle- og ansvarskart.
Ansvaret for styringssystemet
Ansvaret for å følge med på, og vurdere, egen praksis opp mot nasjonale faglige råd og anbefalinger er forankret i lov, som spesialisthelsetjenesteloven og helse- og omsorgstjenesteloven, folkehelseloven og forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten (lovdata.no). Særlig relevant for dette rådet er ansvaret for styringssystemet § 3, og § 6c som viser til kravet om ha oversikt over relevant regelverk, retningslinjer og veiledere, og planlegge hvordan dette skal gjøres kjent i virksomheten.
Dette ansvaret er nærmere beskrevet i veileder til Ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten (1) og rundskriv 1-2/2013 Lederansvaret i sykehus (regjeringen.no). Formål er å bidra til faglig forsvarlige helse- og omsorgstjenester, kvalitetsforbedring og pasient- og brukersikkerhet, samt at øvrige krav i helse- og omsorgslovgivningen etterleves. Forskriften gir føringer for hvordan den som har det overordnede ansvaret for virksomheten plikter å legge til rette for kontinuerlig forbedring. Forskriften understreker at kvaliteten på tjenestene er et lederansvar. Den enkelte virksomhet, inkludert ledere på alle nivå og alt helsepersonell har ansvar for å sikre god kvalitet på tjenestene til brukerne.
Implementeringsprosessen
Anbefalingene i rådet tar utgangspunkt i flere rammeverk for implementering. De aktuelle rammeverk som benyttes i dag er blant annet Exploration, Preparation, Implementation, Sustainment Framework, EPIS (episframework.no), The updated Consolidated Framework for Implementation Research, CFIR (implementationscience.biomedcentral.com), NHS health and wellbeing framework implementation guide (view.officeapps.live.com) og Using Using Knowledge to action (implementationscience.biomedcentral.com) Framework in practice. Meyers et al, 2012 (8) har gjort en syntese av 25 sentrale rammeverk og oppsummert kritiske steg i en implementeringsprosess.
I forbindelse med dette rådet, er det særlig sett til The Knowledge to Action Framework, oversatt til kunnskap til handling, eller kunnskapstranslasjonsmodellen (Moore 2002. Graham 2013).
Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten (lovdata). (2017). FOR-2016-10-28-1250. Sist endret i FOR-2002-12-20-1731. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2016-10-28-1250
Graham, I. D., Straus, S. E., Tetroe, J. (2013). Knowledge translation in health care : moving from evidence to practice (2 utg.) Chichester: Wiley-Blackwell.
Helsedirektoratet (29.10.2018). Ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Veileder til lov og forskrift. [nettside]. Oslo: helsedirektoratet.no. Hentet 17. mars fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/ledelse-og-kvalitetsforbedring-i-helse-og-omsorgstjenesten
Lov om folkehelsearbeid (folkehelseloven). (LOV-2021-06-18-122 fra 01.07.2022). Sist endret i . Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2011-06-24-29
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m. (spesialisthelsetjenesteloven). (LOV-2022-12-16-92 fra 01.01.2023). Sist endret i . Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-61
Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (helse- og omsorgstjenesteloven). (Sist endret 2021). Sist endret i . Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2011-06-24-30
Meyers, D. C. M. D. J. A. W. A. (2012). The quality implementation framework: a synthesis of critical steps in the implementation process. Am J Community Psychol, 50(3-4), 462-80.
Moore, J. M. J. A. G. I. D. (2022). Knowledge Translation in Physical Medicine and Rehabilitation: A Citation Analysis of the Knowledge-to-Action Literature. Arch Phys Med Rehabil, 103 (7S), S256-S275.
rehabilitering, R. k. f. Kunnskapstranslasjon - fra kunnskap til handling. Sunnas Sykehus. Hentet fra https://www.sunnaas.no/fag-og-forskning/kompetansesentre-og-tjenester/regional-kompetansetjeneste-for-rehabilitering-rkr/kunnskapstranslasjon-fra-kunnskap-til-handling
Sist faglig oppdatert: 28. juni 2023