ForsidenHelsetilbud til personer som står i fare for å begå seksuelle overgrep mot barn: «Det finnes hjelp»Oppfølging etter behandling

Oppfølgingstilbudet for pasienter med seksuell interesse for barn, bør tilpasses pasientens behov etter fullført behandling

Råd

Målet med oppfølgingstilbudet er gjensidig oppdatering av pasientens behov, fungering og risiko for seksuelle handlinger rettet mot barn og ungdom.

Oppfølgingstilbudet tilpasses den enkeltes behov og etter resultat fra en ny «Seksuelle overgrep risiko triage». (Watt et al. 2020)

Ved avsluttet behandling sendes epikrise til fastlege, etter samtykke fra pasienten. Epikrisen bør inneholde informasjon om hvordan pasienten konkret skal følges opp og ivaretas. For enkelte pasienter med høy risiko bør det også foreligge konkrete anbefalinger om annen oppfølging. Re-henvisning vil være en mulighet.

Fastlegen har mulighet til å kontakte lavterskeltjenesten og behandlingstjenesten for råd og veiledning for videre oppfølging. 

Oppfølgingstilbudet:

  • Oppfølgingstilbudet tilpasses pasientens behov innenfor rammen av fem konsultasjoner.
  • Dersom det oppstår informasjon i oppfølgingen som tilsier behov for ny behandling, bør dette tilbys.
  • En gjennomgang av alle elementene fra behandlingsplanen for å sikre fokus på alle relevante tema og åpne opp for at pasienten får en anledning til å tematisere problemer på områder som er vanskelig å ta initiativ til å åpne.

Om mulig gjennomføres oppfølging av samme behandler som ved behandlingen.

Metoden for etterbehandlingen er samtaler basert på en støttende, ikke-dømmende posisjon basert på prinsippene for behandlingen. I etterbehandlingen gjennomgås pasientens livsplan og  evalueringen etter pasientens gjennomførte behandling. I tillegg gjennomføres «Seksuelle overgrep risiko triage» på nytt. 

Oppfølgingstilbudet gjennomføres for å være et ledd i å forebygge overgrep mot barn, og for å kvalitetsforbedre endringene i pasientens helsetilstand. 

Som det kommer frem i konseptutredningen, er oppfølgingstilbudet et viktig element i et helhetlig behandlingstilbud til pasientgruppen.

Watt, Hart, Hoff, Sjøly, Rypdal (2020). Seksuelle overgrep risiko triage.

Christofferson, S., Willis, G., Cording, J., Waitoka, W. (2020). Stand Strong, Walk Tall: Prehabilitation for a Better Future. A Sexual Abuse Prevention Project.


Sist faglig oppdatert: 16. desember 2020

Helsedirektoratet (2020). Oppfølgingstilbudet for pasienter med seksuell interesse for barn, bør tilpasses pasientens behov etter fullført behandling [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 16. desember 2020, lest 19. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/helsetilbud-til-personer-som-star-i-fare-for-a-bega-seksuelle-overgrep-mot-barn-det-finnes-hjelp/oppf%C3%B8lging-etter-behandling/oppfolgingstilbudet-for-pasienter-med-seksuell-interesse-for-barn-bor-tilpasses-pasientens-behov-etter-fullfort-behandling

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter