Lavterskeltjenesten bør tilby generelle råd og veiledning til alle personer som ønsker å unngå å handle på sin seksuelle interesse for barn
Lavterskeltjeneste er en nasjonal rådgiving- og veiledningstjeneste med mulighet for anonym kontakt gjennom telefon eller chat. Oslo Universitetssykehus betjener dette tilbudet.
Primærmålgruppen for lavterskeltjenesten og for behandling i poliklinikk er personer over 18 år som har en selvidentifisert risiko, er hjelpesøkende og ønsker å unngå å handle på sin seksuelle interesse.
Dette kan være personer som:
- har seksuell interesse for barn, og som står i fare for å begå seksuelle overgrep mot barn.
- har seksuell interesse for barn, som ikke har noen risiko for å begå overgrep.
- står i fare for å begå internettrelaterte overgrep. Dette kan for eksempel være å laste ned, streame, dele og produsere overgrepsmateriale av barn, voksenbarn chatting, grooming, chatting om produksjon av overgrepsmateriale og teknologi-assistert seksuelle overgrep.
- tidligere har sonet en seksuallovbruddsdom, og igjen står i fare for å begå overgrep.
Personer som er under etterforskning for seksuallovbrudd vurderes å være i behov av andre kriseinvensjoner, og bør henvende seg til det lokale DPS.
Målgruppen er voksne mennesker med seksuell interesse for barn (sexual interest in children/minor-attracted persons). «Seksuell interesse» er i utgangspunktet en ikke-observerbar, indre opplevelse, subjektivt erfart av den som søker hjelp. Behandlingen er ikke ment for personer som utøver seksuelle overgrep mot barn, hvor dette er motivert av annet enn en seksuell interesse for barn.
Tjenesten bør ivareta primærmålgruppen uavhengig av om de har samtidig psykisk lidelse, kognitiv svikt eller psykisk utviklingshemming. Tjenesten skal også ivareta personer med parafile lidelser.
Personer med pågående overgrep mot barn skal ikke avvises om de tar kontakt. Her har man imidlertid avvergingsplikt og opplysningsplikt til barnevernet (lovdata.no). Se plikt.no for mer informasjon. Vedkommende henvises til rette instans for adekvat behandling.
Dersom voksne står i fare for å begå overgrep mot andre voksne henvender seg til lavterskeltjenesten, bør de tilbys en førstegangssamtale med vekt på avklaring av det kliniske bildet. Enkelte kliniske profiler kan gjøre personen sårbar for overgrep mot barn.
Alle i primærmålgruppen som ønsker hjelp og oppsøker tjenesten bør tilbys en første samtale.
Det er viktig å tilrettelegge for en tillitsbasert og trygg relasjon med vedkommende som henvender seg. Dette kan være med på å senke terskelen for videre ønske om hjelp.
Tema som vil være naturlig å gi råd og veiledning om er:
- seksuell interesse for barn
- selvidentifisert risiko
- kriser
- motivasjon
- pedofili og hebefili
- behandlingstilbudet
- bruk av overgrepsmateriale
- alkohol/rusmidler
- selvmordstanker
Da tjenesten baserer seg på anonym kontakt vil det være vanskelig å kulturelt tilrettelegge rådgivningen når man ikke vet hvilken kulturell bakgrunn personen har. Dersom kulturell bakgrunn likevel fanges opp i Lavterskeltjenesten, skal dette tas hensyn til.
Lavterskeltjenesten er en generell råd- og veiledningstjeneste, og skal ikke yte helsehjelp.
Som det kommer frem av konseptutredningen antas det at en bred og diagnoseuavhengig primærmålgruppe øker sannsynligheten for god og primærforebyggende effekt.
For gruppen som ikke tidligere er straffedømt vurderes behandlingen å ha et stort forebyggingspotensial (Harris et al., 2003, Beier et al. 2015, Beier et al. 2009, Öberg 2012).
Harris, R. (2013). ACT- enkelt og greit: en innføring i aksept- og forpliktelsesterapi. Gyldendal akademisk.
Beier KM, Grundmann D, Kuhle LF, Scherner G, Konrad A, and Amelung T. (2015) The German Dunkelfeld Project: A pilot study to prevent child sexual abuse and the use of child abusive images. J Sex Med 2015;12:529–542.
Beier, M., Janina Neutze, Ingrid A. Mundt, Christoph J. Ahlers, Davis Goecker, Anna Konrad, Gerhard A Schaefer. (2009) Encouraging self-identified pedophilies and hebephilies to seek professional help: First results of the Prevention Project Dukelfeldt (PPD). Child Abuse and Neglect. 33, 545-549.
Öberg, K., Netscher, A. Zamore, E., Dhejne, C., Persson, S., Arver. (2012) Abstract for the congress of “International Association for the Treatment of Sexual Offenders”. IATSO, Berlin.
Sist faglig oppdatert: 16. desember 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Lavterskeltjenesten bør tilby generelle råd og veiledning til alle personer som ønsker å unngå å handle på sin seksuelle interesse for barn [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 16. desember 2020, lest 28. mai 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/helsetilbud-til-personer-som-star-i-fare-for-a-bega-seksuelle-overgrep-mot-barn-det-finnes-hjelp/lavterskeltjeneste/lavterskeltjenesten-b%C3%B8r-tilby-generelle-rad-og-veiledning-til-alle-personer-som-%C3%B8nsker-a-unnga-a-handle-pa-sin-seksuelle-interesse-for-barn