Voksne bør pusse tennene to ganger daglig med fluortannkrem
Tannhelsepersonell bør råde pasienter til å pusse tennene to ganger daglig med fluortannkrem:
- Tannkremen bør inneholde minst 0,15 % fluor.
- Myk eller ekstra myk tannbørste og liten kraft ved pussingen bidrar til å forebygge børsteskader på tennene.
- Ved å unngå skylling av munnen etter tannpuss
- Den forebyggende effekten kan øke hvis munnen ikke skylles etter tannpuss, men det er ikke dokumentert.
Noen pasienter bør få råd om rengjøring mellom tennene, se Praktisk.
Rengjøring mellom tennene
Eksempler på hjelpemidler for de som vurderes til å ha behov:
- Tanntråd er en god metode for rengjøring approksimalt hvis den brukes riktig (3). Praksis har vist at mange ikke mestrer teknikken. God motivasjon og praktisk opplæring er derfor avgjørende.
Indikasjoner for bruk av tanntråd:- Gingivitt
- Økt risiko for utvikling av approksimalkaries
- Initialkaries approksiamlt
- Del av et helhetlig renholdsregime
- Tannstikker presser ned tannkjøttpapillene og vil ved regelmessig bruk forårsake en permanent åpning av mellomrommene.
Tannstikker er indisert ved:- Periodontitt
- Tilbaketrukket gingiva approksimalt
- Mellomromsbørster fjerner plakk effektivt. De er et godt hjelpemiddel for individer
- med store mellomrom
- som har eller har hatt periodontitt
- som har implantater eller broer.
Godt tannrenhold forebygger karies, gingivitt og periodontitt, og er en forutsetning for optimal effekt av fluor. Det motvirker pH-fall i plakket ved at færre bakterier på tannflatene gir lavere syreproduksjon. Tannpuss med fluortannkrem (minst 0,15 % fluor) sikrer regelmessig tilførsel av fluor og reduserer plakkmengden. Effekten av fluortannkrem i forskjellige konsentrasjoner viser dose–respons-effekt. Jo høyere konsentrasjon av fluorid desto bedre effekt (1, 2).
Fluor må være til stede i munnhulen for å være virksom. Alle fluorpreparater lager et depot av kalsiumfluorid på tannoverflatene. Depotet avgir fluor når pH i plakket blir lav i forbindelse med et kariesangrep. Fluor påvirker demineralisering (oppløsning) av emaljen og øker remineraliseringen (gjenoppbyggingen).
Den kritiske pH-verdien for tannemaljen er 5,5. Dersom det produseres syre slik at pH-verdien faller under 5,5, vil emaljen demineraliseres. Rotsement og dentin vil gå i oppløsning allerede ved en pH-verdi rundt 6,0-6,3.
Fluor reduserer kritisk pH for demineralisering i emaljen fra 5,5 til 4,5. Fordi pH angis i logaritmisk skala innebærer dette at 10 ganger så mye syre trengs for å løse opp emaljen når fluor er tilstede i plakket. Dersom munnhygienen er dårlig og pH faller til under 4,5 kan karies oppstå selv med fluor til stede. God munnhygiene er derfor en forutsetning for optimal effekt av fluor.
Reservoaret av kalsiumfluorid minsker gradvis og må fornyes. Regelmessig tannpuss med fluortannkrem og eventuelt bruk av andre fluorpreparater sikrer daglig fornyelse av depotene.
Tannbørster finnes i mange varianter. Det er få vitenskapelige holdepunkter for å anbefale én type fremfor en annen. Det viktige er at tannflatene blir gjort rene på en skånsom og effektiv måte, og at fluor tilføres via tannkremen. Børsten bør være myk for å forebygge børsteskader. Overdreven tannpuss og bruk av stor kraft kan gi pusseskader (1).
Referanser
1. Nasjonal faglig retningslinje for tannhelsetjenester til barn og unge, anbefaling om tannpuss. IS-2540. Helsedirektoratet 2018. Tilgjengelig fra https://helsedirektoratet.no/retningslinjer .
2. Nasjonal faglig retningslinje for tannhelsetjenester til barn og unge, anbefaling om ekstra fluortilskudd. IS-2540. Helsedirektoratet 2018.Tilgjengelig fra https://helsedirektoratet.no/retningslinjer
3. Nasjonal faglig retningslinje for tannhelsetjenester til barn og unge, anbefaling om tanntråd. IS-2540. Helsedirektoratet 2018. Tilgjengelig fra https://helsedirektoratet.no/retningslinjer
Sist faglig oppdatert: 02. mai 2019 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2019). Voksne bør pusse tennene to ganger daglig med fluortannkrem [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 02. mai 2019, lest 28. mai 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/helsefremmende-og-forebyggende-tannhelsetiltak-for-voksne-over-20-ar/rad/voksne-bor-pusse-tennene-to-ganger-daglig-med-fluortannkrem