Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Legemiddelreaksjoner (tiltaksområde)

Enhetlig sentral registrering, deling og bruk av legemiddelreaksjoner på tvers av virksomheter, fagsystem og nasjonale løsninger vil øke pasientsikkerheten og gi helsepersonell og pasient tilgang til entydig og oppdatert informasjon om legemiddelreaksjoner, uavhengig av arbeidsflate.

Målet er å sikre at informasjon om legemiddelreaksjoner alltid er oppdatert, konsistent og tilgjengelig for helsepersonell og innbygger. Dette kan redusere faren for feilmedisinering og alvorlige legemiddelreaksjoner. I tillegg reduseres tid på søk etter slik informasjon.

Helsepersonell registrerer kritisk informasjon i lokal pasientjournal. For å dele opplysninger på tvers i helsetjenesten, gjøres det manuell registrering via kjernejournalportalen. For å sjekke om legemiddelreaksjoner er registrert i kjernejournal må helsepersonell som har tilgang til kjernejournal, gjøre en manuell sjekk.

Informasjonsmodellen for kritisk informasjon er basert på norske standarder. For å øke evnen til samhandling på tvers av landegrenser, og bidra til innovasjon og næringsutvikling, vil det være behov for å tilnærme seg internasjonale standarder på området.

Ambisjoner i planperioden

  • Utarbeide anbefaling om nasjonal håndtering av legemiddelreaksjoner (2024).
  • Utarbeide forenklet samfunnsøkonomisk analyse (2024).
  • Gjennomføre evaluering av utprøvingen av kritisk informasjon API i sykehusene i Helse Vest RHF, inkludert legemiddelreaksjoner (2024).
  • Utarbeide anbefaling om stegvis innføring av kritisk informasjon API (2024).
  • Oppdatere klinisk veileder for kritisk informasjon API, inklusive legemiddelreaksjoner (2025).
  • Vurdere virkemiddelbruk for å støtte innføring av kritisk informasjon API i helse- og omsorgstjenesten (2025).
  • Lage plan og iverksette endringer som er nødvendig for å oppnå en kilde til informasjon om legemiddelreaksjoner (2025).
  • Starte nasjonal innføring av API for kritisk informasjon (2025).

Arbeidet er en del av satsingen på digital samhandling som styres av Helse- og omsorgsdepartementet. Helse- og omsorgsdepartementet har ansvar for å koordinere og følge opp helheten i satsingen på digital samhandling gjennom oppdrag, krav til leveranseplaner og rapportering. Sentrale bidragsytere er Helsedirektoratet, Norsk helsenett SF, regionale helseforetak og kommunesektoren.

Bidrar til å nå mål i nasjonal e-helsestrategi

Først publisert: 21.04.2023 Siste faglige endring: 11.02.2025 Se tidligere versjoner