Målet er å sikre at informasjon om legemiddelreaksjoner alltid er oppdatert, konsistent og tilgjengelig for helsepersonell og innbygger. Dette kan redusere faren for feilmedisinering og alvorlige legemiddelreaksjoner. I tillegg reduseres tid på søk etter slik informasjon.
Helsepersonell registrerer kritisk informasjon i lokal pasientjournal. For å dele opplysninger på tvers i helsetjenesten, gjøres det manuell registrering via kjernejournalportalen. For å sjekke om legemiddelreaksjoner er registrert i kjernejournal må helsepersonell som har tilgang til kjernejournal, gjøre en manuell sjekk.
Informasjonsmodellen for kritisk informasjon er basert på norske standarder. For å øke evnen til samhandling på tvers av landegrenser, og bidra til innovasjon og næringsutvikling, vil det være behov for å tilnærme seg internasjonale standarder på området.
Ambisjoner i planperioden
- Utarbeide anbefaling om nasjonal håndtering av legemiddelreaksjoner (2024).
- Utarbeide forenklet samfunnsøkonomisk analyse (2024).
- Gjennomføre evaluering av utprøvingen av kritisk informasjon API i sykehusene i Helse Vest RHF, inkludert legemiddelreaksjoner (2024).
- Utarbeide anbefaling om stegvis innføring av kritisk informasjon API (2024).
- Oppdatere klinisk veileder for kritisk informasjon API, inklusive legemiddelreaksjoner (2025).
- Vurdere virkemiddelbruk for å støtte innføring av kritisk informasjon API i helse- og omsorgstjenesten (2025).
- Lage plan og iverksette endringer som er nødvendig for å oppnå en kilde til informasjon om legemiddelreaksjoner (2025).
- Starte nasjonal innføring av API for kritisk informasjon (2025).
Arbeidet er en del av satsingen på digital samhandling som styres av Helse- og omsorgsdepartementet. Helse- og omsorgsdepartementet har ansvar for å koordinere og følge opp helheten i satsingen på digital samhandling gjennom oppdrag, krav til leveranseplaner og rapportering. Sentrale bidragsytere er Helsedirektoratet, Norsk helsenett SF, regionale helseforetak og kommunesektoren.
Bidrar til å nå mål i nasjonal e-helsestrategi
- Mål 1: Aktiv medvirkning i egen og næres helse
- Mål 4: Tilgjengelig informasjon og styrket samhandling
- Mål 5: Samarbeid og virkemidler som styrker gjennomføringskraft