Tilskudd til kommuner
Det er etablert en tilskuddsordning for kommuner som deltar i utprøving og innføring av pasientens legemiddelliste og andre samhandlingstjenester. Tilskuddet er en del av Helseteknologiordningen som forvaltes av Helsedirektoratet.
Kommuner må søke i samarbeid med sykehus, helsefellesskap eller andre kommuner.
Kompensasjonsordning fastleger
Helsedirektoratet har etablert en kompensasjonsordning for fastleger som deltar i utprøvingen og innføringen av pasientens legemiddelliste. Ordningen skal bidra til god kvalitet i pasientens legemiddelliste.
Hva får fastlegen kompensjon for?
Fastlegen får kompensasjon for opprettelse av første PLL for pasienter som har 3 eller flere faste legemidler samt psykofarmaka som tas ved behov.
- For allmennlege i spesialisering kr. 175 eks. mva.
- For spesialister i allmennmedisin kr. 203 eks. mva.
Det er kun adgang til å få kompensasjon for opprettelse av én PLL per pasient. Opprettelse av pasientens første PLL kan være tidskrevende. Ved uklarhet om hvilke legemidler pasienten faktisk bruker bør legemiddelsamstemming gjennomføres. I noen tilfeller er det også behov for å gjennomføre legemiddelgjennomgang.
Fastlegen får også kompensasjon for opplæring i bruk av PLL.
- For allmennlege i spesialisering kr. 2 250 eks. mva.
- For spesialister i allmennmedisin kr. 2 616 eks. mva.
Rammen for opplæringen er 1,5 time. Opplæringen gjennomføres av lokale fastlegerepresentanter/superbrukere med praktisk kompetanse og god kjennskap til pasientens legemiddelliste i e-resept.
Hvordan inngå avtale om kompensasjon?
Kompensasjonsordningen er ikke en del av det ordinære takstsystemet. Det inngås derfor en avtale mellom fastlegen og Helsedirektoratet for utbetaling av kompensasjon. Avtalen inngås ved at fastlegen sender en bekreftelse på e-post til Helsedirektoratet på pll@helsedir.no om å ha lest og forstått avtalen, og oppgir opplysninger som trengs for å få utbetalt kompensasjon.
Ved bruk av vikar, må vikarlege inngå egen avtale.
Utbetaling av kompensasjon
Helfo utbetaler kompensasjonen for opprettelse pasienters første PLL og opplæring i bruk av PLL på vegne av Helsedirektoratet. Krav om kompensasjon sendes via EPJ til Helfo. Dette er ikke en del av det ordinære takstsystemet, og beskrives derfor som kode og ikke takst. Bakgrunnen for dette er at kompensasjonsordning er en midlertidig løsning. For å kunne bruke det ordinære takstsystemet, må PLL blant annet hjemles i folketrygdloven. Dersom fastlegen er ansatt i kommunen med fast lønn, registrer fastlegen kompensasjon som angitt i avtalen, men det er kommunen som mottar kompensasjonen.
Samarbeid om ordningen
Helsedirektoratet samarbeider med kommunen og prosjektene som er ansvarlige for utprøving og innføring av PLL. Kommunen har ansvaret for kontakt med fastlegekontor, rekrutterer legekontor/fastleger til utprøving av PLL og gir opplæring. Det er jevnlig dialog mellom kommunen og Helsedirektoratet om hvordan ordningen fungerer og behov for justeringer.
Utvikling av ordningen
Kompensasjonsordningen er et oppdrag til Helsedirektoratet fra Helse- og omsorgsdepartementet. Det pågår et arbeid med å se på hvordan kompensasjonsordningen til fastleger bør være på lang sikt når flere leger tar i bruk PLL.
Spørsmål om ordningen kan sendes til pll@helsedir.no