Alle publikasjoner

Retningslinjer for skolemåltidet

Forsiden av publikasjon: Retningslinjer for skolemåltidet
© Colourbox.com
  • Tema: Ernæring
  • Kategori: BrosjyrerUtgiver:Helsedirektoratet
    Ansvarlig avdeling:Lokalt folkehelsearbeid
    År:2011Antall sider:1
  • IS-nummer: IS-0048
​Regjeringen har som mål at barn og unge skal ha gode kostholdsvaner. Tilrettelegging for gode måltider og et sunt mat- og drikketilbud på skolen vil bidra til at barn og unge får gode muligheter til å etablere et helsefremmende og godt kosthold som de tar med seg videre i livet.
​​​
På samme måte ligger det stor helsegevinst i å tilby frukt og grønnsaker til skoleelever
​Om retningslinjene
 
Helsedirektoratet utgir Retningslinjer for skolemåltidet, som skal fremme helse, trivsel og læring. Disse gjelder også for skolefritidsordningen og videregående opplæring. Skolemåltidet er et sentralt element i skolehverdagen når det gjelder å skape et godt lærings- og oppvekstmiljø for elevene. Det har betydning for barn og unges kosthold og helse på kort og lang sikt.
 
Måltidet bygger på at elevene har med seg matpakke, og at skolen tilbyr melk, frukt, grønnsaker og mat til dem som ikke har med seg matpakke hjemmefra. Måltidets sosiale funksjon ivaretas ved at det er fysisk tilrettelagt for spising og avsatt tilstrekkelig tid til at trivsel oppnås.
 

Skolene bør tilby elevene

  • Minimum 20 minutter matpause
  • Fullt tilsyn i matpausen i 1.–4. klasse, helst også på høyere klassetrinn
  • Frukt og grønnsaker
  • Lettmelk, ekstra lett lettmelk eller skummet melk
  • Enkel brødmat
  • Tilgang på kaldt drikkevann
  • Et trivelig spisemiljø
  • Måltider med maksimalt 3–4 timers mellomrom
  • Kantine eller matbod på ungdomsskole og videregående skole

Skolene bør ikke tilby elevene

  • Brus og saft
  • Potetgull, snacks og godteri
  • Kaker, vafler og boller til daglig

Skolekantina bør ha et mattilbud basert på:

  • Varierte og grove brødvarer
  • Lettmargarin eller myk margarin
  • Variert pålegg
  • Frukt – hele, i stykker eller som pålegg og tilbehør
  • Grønnsaker – skåret opp og lagt i vann, som pålegg, salat eller varmrett
  • Skummet melk, ekstra lett lettmelk og lettmelk
  • Juice og kaldt drikkevann
Relaterte lenker