Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

19. Om veilederen

Faglig veileder for sykmeldere består av:

  • Diagnosespesifikke anbefalinger til sykmelder (beslutningsstøtte)
  • Generelle råd om sykmeldingsarbeid

Diagnosespesifikke anbefalinger til sykmelder (beslutningsstøtte) ble publisert 12. april 2016. Oppdatert innhold i Faglig veileder for sykmeldere (generell del) fra 2011 ble publisert 6. desember 2016.

Diagnosespesifikke anbefalinger til sykmeldere (beslutningsstøtte) gir kunnskapsbaserte anbefalinger om avlastning, tilpasset belastning og opptrapping av belastning for de mest brukte diagnosene. Den gir kunnskapsbasert støtte i dialogen med pasienten i sykmeldingsprosessen, og råd til sykmelder til bruk i meldinger til arbeidsgiver. Den gir også en beskrivelse av de medisinskfaglige råds konsekvenser for sykmeldingslengde og type.

Målet er:

  • bedre kvalitet i sykmeldingsarbeidet ved å skape større forutsigbarhet
  • mer likebehandling i prosessen

Viktig å være klar over (beslutningsstøtte):

  • Ikke kopier. Beslutningsstøttene ligger åpent tilgjengelig på internett. Tekstene er ment til generell informasjon og ikke for direkte kopiering over i arbeidsgivers del av sykmeldingen. Det er fare for brudd på taushetsplikten ved direkte kopiering, fordi det gjør det mulig for arbeidsgiver å finne pasientens diagnose gjennom et enkelt søk på internett.
  • Behandling og oppfølging. Beslutningsstøttene er ikke en behandlings- eller oppfølgingsveileder. I anbefalingene vil det finnes en del medisinsk informasjon som kan overlappe med behandlings- og oppfølgingsråd, men disse er ikke utfyllende. Det må du finne i behandlingsveiledere og faglitteratur. Her er det kun tatt med forhold som er relevante for vurdering, veiledning og samarbeid rundt sykmelding. Det er i anbefalingene sagt at man bør revurdere tilstand og situasjon ved et bestemt uketall. Denne anbefalingen dreier seg om sykmelding, ikke medisinsk oppfølging.
  • Vurder alle sykmeldinger individuelt. Anbefalinger vil i noen grad generalisere. Smerter og funksjonstap kan være forskjellig ved samme diagnose, og arbeidskrav og tilretteleggingsmuligheter på arbeidsplassen varierer. Pasienten må vurderes og behandles individuelt.

Metode og arbeidsgrupper

Faglig veileder for sykmelder (generell del)

Innholdet i Faglig veileder for sykmelder fra 2011 ble revidert i 2016 for å unngå overlapping med rådene som blir gitt i diagnosespesifikk beslutningsstøtte.

Arbeidsgruppene som laget veilederen i 2011 prøvde å finne, og kritisk vurdere, forskningsbasert kunnskap som kunne danne grunnlag for innholdet i veilederen. På mange områder manglet et godt forskningsbasert kunnskapsgrunnlag eller det var gjort lite og konklusjonene kunne sprike. I disse tilfellene ble beslutningene basert på klinisk erfaring, konsensus og brukermedvirkning.

Arbeidsgruppen var bredt sammensatt for å kunne gi best mulige råd. Ved behov ble råd fra relevante fagmiljøer hentet inn. For å ivareta brukernes perspektiv har brukerorganisasjoner vært inkludert både i arbeidsgruppene og i referansegruppen. Dessuten har det vært et overordnet premiss at de råd vi gir er i overensstemmelse med folketrygdlovens bestemmelser.

Arbeidsgruppe – faglig veileder for sykmeldere fra 2011 (PDF).

Diagnosespesifikke anbefalinger til sykmeldere (beslutningsstøtte)

Beslutningsstøttene er utarbeidet av godt kvalifiserte fagfolk i diagnosegrupper, og bygger på erfaringsbasert kunnskap som diagnosegruppene har kommet til konsensus om. Forskningsbasert kunnskap er integrert i grunnlaget for anbefalingene der hvor det har vært mulig. Gruppene har også tatt hensyn til publiserte retningslinjer på de aktuelle fagområdene.

Diagnosegruppene har bestått av:

  • Sykehusspesialister
  • Privatpraktiserende spesialister
  • Spesialister i allmennmedisin
  • Leger i utdanningsstillinger (LIS)
  • Rådgivende overleger i NAV
  • Representanter for Helsedirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet
  • Kiropraktorer og manuellterapeuter, når relevant

Mer enn 80 fagfolk, i hovedsak leger, men også manuellterapeuter og kiropraktorer, har deltatt for å utarbeide de diagnosespesifikke beslutningsstøttene. Se liste over deltakerne i diagnosegruppene (PDF). Disse faglige aktivitetene har vært ledet av spesialist i allmennmedisin Kjartan Olafsson og dr.med. og spesialist i arbeidsmedisin Liv Haugli.

Det ble også etablert en referansegruppe hvor partene i arbeidslivet, pasient- og brukerorganisasjonene, Den norske legeforening, Norsk kiropraktorforening, Norsk Manuell-terapeutforening og Norsk fysioterapiforening, faggruppe manuellterapi, var representert.

Beslutningsstøtteverktøyet er utarbeidet på oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Helsedirektoratet har ledet arbeidet i samarbeid med Arbeids- og velferdsdirektoratet. Det har vært et tett samarbeid med Den norske legeforening i hele arbeidsprosessen.

Beslutningsstøttene vil bli tilgjengelig via elektronisk pasientjournal (EPJ). Det er utviklet ny og bedre statistikk som tilbys sykmelder for refleksjon over egen praksis. Beslutningsstøtteverktøyet vil bli evaluert for å kartlegge effektene av verktøyet.

Videreutvikling og vedlikehold

Kunnskapsgrunnlaget er i konstant utvikling. De diagnosespesifikke anbefalingene og annet innhold i veilederen vil bli endret i takt med dette. En forvaltningsorganisasjon vil arbeide med vedlikehold og forbedringer. Vi inviterer deg som fagperson med i denne prosessen. Hvis du har kunnskap om forskningsresultater, prosjekter eller egne erfaringer som kan komme til nytte i utviklingen av veilederen, ber vi deg sende dem til sykmelderveileder@helsedir.no.

Siste faglige endring: 14. september 2018