7. Rekvirering til særlige formål
Rekvirering av vaksiner til barnevaksinasjonsprogram
I forskriftens § 7-1 første ledd er det bestemt at helsesykepleiere kan rekvirere vaksiner til bruk i praksis etter forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram. Folkehelseinstituttet har utarbeidet veileder til barnevaksinasjonsprogrammet.
Rekvirering av prevensjonsmidler
I forskriftens § 7-1 andre ledd er det bestemt at helsesykepleiere og jordmødre kan rekvirere alle typer prevensjonsmidler i ATC-gruppe G02B og G03A, samt legemidler til bruk i praksis som er nødvendig for administrering av prevensjonsmidlene. Helsedirektoratet har utarbeidet et rundskriv om rekvirering av prevensjonsmidler. Dette innbefatter også rekvirering til bruk i egen praksis under virksomhetsleders ansvar, jf. forskrift om legemiddelhåndtering § 4.
§ 7-1a. Sykepleieres rett til rekvirering
Sykepleiere kan rekvirere vaksiner i henhold til vaksinasjonsprogram mot covid-19 og influensavaksinasjonsprogrammet, jf. forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram og forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp. Rekvireringsretten omfatter også legemidler som er nødvendig for administrering av vaksinen.
Bestemmelsen opphører 1. januar 2023 og erstattes av ny midlertidig forskrift som varer til 1. juli 2023 da den opphører. Se denne forskriftens kapittel 16 første avsnitt.
§ 7-2. Farmasøyters rett til rekvirering
Provisorfarmasøyter og reseptarfarmasøyter ansatt i kommunal virksomhet, i helseforetak og i private ideelle sykehus med driftsavtale med et regionalt helseforetak kan rekvirere vaksiner i henhold til vaksinasjonsprogram mot covid-19, jf. forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram og forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp. Rekvireringsretten omfatter også legemidler som er nødvendig for administrering av vaksinen.
Provisorfarmasøyter og reseptarfarmasøyter i apotek kan rekvirere vaksiner mot covid-19 i henhold til vaksinasjonsprogram mot covid-19, jf. forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram, for administrering i apoteket. Rekvireringsretten omfatter også legemidler som er nødvendig for administrering av vaksinen. Farmasøyter som eier apotek har ikke slik rekvireringsrett.
Helsedirektoratet har gitt nærmere retningslinjer for hvilke legemidler som farmasøyter kan rekvirere.
§ 7-2 andre og tredje ledd opphører 1. juli 2023 og § 7-2 fjerde ledd blir da andre ledd. Se denne forskriftens kapittel 16 første avsnitt.
§ 7-3. Tannpleiers rett til rekvirering
Midler mot karies, innen ATC A01AA Overflateanestetika til odontologisk bruk, innen ATC N01BB Antiseptika til lokal behandling i munn, ATC A01AB.
Midler til lokal infiltrasjonsanestesi til odontologisk bruk, Adrenalinoppløsning i autoinjektor til bruk mot anafylaktisk sjokk.
Tannpleiere med norsk autorisasjon eller lisens, jf. Helsepersonellregisteret, er i forskriften § 7-3 gitt rett til å rekvirere noen legemidler til bruk i praksis som tannpleier.
Det er følgende legemidler:
- mot karies, ATC A01AA
- Overflateanestetika til odontologisk bruk, ATC N01BB
- Antiseptika til lokal behandling i munn, ATC A01AB
I tillegg kan tannpleier med norsk autorisasjon eller lisens og godkjent utdanning i bruk av injiserbare lokalanestetika rekvirere følgende legemidler i den grad det er nødvendig for utøvelse av tannpleiervirksomheten:
- Midler til lokal infiltrasjonsanestesi til odontologisk bruk,
- Adrenalinoppløsning i autoinjektor til bruk mot anafylaktisk sjokk.
Når det gjelder § 7-3 andre ledds bestemmelse om at "tannpleier med norsk autorisasjon eller lisens og godkjent utdanning i bruk av injiserbare lokalanestetika" er det slik at alle norskutdannede tannpleiere med bachelorgrad får opplæring i bruk av anestesi i utdanningen, og får rekvisisjonsrett sammen med autorisasjonen.
De første tannpleierkullene med en bachelorgrad, og som dermed har rekvireringsrett i kraft av å være autorisert tannpleier, ble uteksaminert fra:
- UiT, våren 2010
- Høgskolen i Innlandet, våren 2012
- UiO, våren 2006
- UiB, våren 2006
Tannpleier med eldre utdanning enn de forannevnte kan kun få rekvireringsrett ved å gjennomføre et kurs for å få godkjent utdanning. Fram til 2011 holdt Tannpleierforeningen dette kurset. Etter det er kurset blitt avholdt ved Universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø. Kurs i anestesi ble arrangert i regi av Norsk Tannpleierforening i samarbeid med universitetene fram til 2011. Kandidatene som har gjennomført kurset har blitt meldt inn til Helsedirektoratet som har registrert rekvireringsretten i Helsepersonellregisteret.
§ 7-4. Optikeres rett til rekvirering
Statens legemiddelverk har fastsatt hvilke legemidler optikere kan rekvirere.
De fleste optikere i Norge får sine rettigheter via bachelorutdanningen i optometri ved Universitetet i Sørøst-Norge. GKD2-utdanningen høringen viser til er for optikere med eldre norsk utdanning eller optikere fra utlandet som søker norsk autorisasjon.
§ 7-5. Rekvirering til lokalt legemiddellager
Helsedirektoratet har gitt ut et rundskriv til forskrift om legemiddelhåndtering. Virksomhetsleders ansvar er gitt i forskriften om legemiddelhåndtering § 4 og er nærmere omtalt i rundskrivet fra side 16 til 21.
§ 7-6. Skipsførers m.v rett til rekvirering
Skipsmedisinbeholdning
Skip skal ha en skipsmedisinbeholdning som angitt i forskrift om skipsmedisin § 9. Det er i forskrift om skipsmedisin vedlegg 1 angitt hvilken skipsmedisinbeholdning som skal være om bord i de forskjellige fartøygruppene og redningsmidlene til fartøygruppene. Fartøygruppene er angitt i forskriftens § 4.
Rekvireringsrett til skip
Det er skipsfører, rederi eller lege om bord i skipet som etter denne forskriftens 7-6 første ledd har rekvireringsrett til skipsmedisin. Etter disse bestemmelsene er det fire mulige rekvirenter av legemidler til skip:
- Lege tilknyttet skip eller rederi
- Rederi
- Skipsfører
- Leverandør av legemidler til redningsmidler til skip
I de tilfellene apoteket finner grunn til å kontrollere rekvirentens rettigheter kan det gjøres på følgende måte:
Lege tilknyttet skip eller rederi
Når det gjelder lege ansatt på skip eller i rederi er rekvireringsretten knyttet til legens rett til rekvirering etter rekvirerings og utleveringsforskriftens § 3-1, men rekvirering til skip skal skje i samsvar med reglene i skipsmedisinforskriften, jf. rekvirerings- og utleveringsforskriftens § 7-6 første ledd. Identifisering av legen skjer ved krav til legen om legitimasjon og at det oppgis registreringsnummer i Helsepersonellregisteret (HPR).
Dersom man ønsker dokumentasjon på ansettelsesforholdet i rederiet eller på skipet må det bes om dokumentasjon fra rederiet.
Rederi
Når det gjelder rederiet som eier et bestemt skip kan informasjon om hvem som er skipets reder hentes fra Norsk Internasjonalt skipsregister eller nasjonalt skipsregister (NIS-NOR)
Når rederiets firma er funnet kan dette søkes opp i Foretaksregisteret i Brønnøysundregistrene[4]. Der vil man få oppgitt hvem som har signaturrett eller prokura for rederiet, og som dermed kan forplikte rederiet ved sin signatur. Apoteket kan også kontakte rederiet og be om nærmere informasjon om hvem som er gitt myndighet til å rekvirere skipsmedisin til et bestemt av rederiets skip.
Skipsfører
Når det gjelder hvilke skipsførere som kan rekvirere skipsmedisin til et bestemt skip kan det tas kontakt med rederiet for å få nærmere informasjon om det. Sjøfartsdirektoratet har informasjon om og oversikt over skipsførers sertifikat og kan kontaktes ved behov. Apoteket kan også kontakte skipsfører og be om at det legges frem dokumentasjon på at vedkommende er skipsfører på dette bestemte skipet.
Leverandør av legemidler til redningsmidler til skip
Statens legemiddelverks gir informasjon om rekvirering av legemidler til redningsmidler til skip.
Det er et krav om at både apoteket som leverer legemidler til leverandøren av legemidler til redningsmidler på skip og leverandøren har grossisttillatelser fra Statens legemiddelverk. Statens legemiddelverk gir informasjon om og holder oversikt over godkjente legemiddelgrossister.
§ 7-7. Fartøysjef og flygesjef i flyselskap rett til rekvirering
Ethvert luftfartøy skal ha en fartøysjef som er høyeste myndighet om bord i luftfartøyet- Fartøysjefen skal påse at fartøyet er luftdyktig, miljødyktig og behørig utrustet, bemannet og lastet, og at flygingen ellers forberedes og gjennomføres i samsvar med gjeldende bestemmelser, jf. lov om luftfart § 6-2 første ledd
Når det gjelder, blant annet, krav til medisinsk utstyr om bord i luftfartøyet, er det i forskrift om luftfartsoperasjoner § 1foretatt implementering av kommisjonsforordning (EU) 965/2012 i norsk rett.
I kommisjonsforordning (EU) 965/2012 er det stilt krav om at luftfartøyet skal ha utstyr, herunder medisinsk utstyr og legemidler, om bord i samsvar med en godkjent minsteutstyrsliste (minimum equipment list – MEL) før flyging kan finne sted. Bestemmelsene om kravet om at førstehjelpsutstyr skal være ombord og innholdet i dette står i ulike bestemmelser i forordningen – avhengig av hva slags type flyging det er snakk om. For eksempel står bestemmelse om krav til førstehjelpsutstyr for fly som benyttes til ervervsmessig passasjerflygning i bestemmelsen CAT.IDE.A.220. Tilsvarende bestemmelse for ervervsmessig passasjerflygning med helikopter finnes i bestemmelsenCAT.IDE.H.220.
Sist faglig oppdatert: 09. desember 2022