§ 3-2. Leger, særregler
Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere
Bestemmelsene i § 3-2 er en videreføring av gjeldende rett, uten endringer.
Bestemmelsens § 3-2 første ledd viser tillov om helsepersonell § 50. Se også rundskrivet til lov om helsepersonell.
Bestemmelsen gjelder helsepersonell med autorisasjon/legitimasjon i Sverige eller Finland som er offentlig ansatt og som arbeider langs grensen til Norge. Disse kan uten norsk autorisasjon eller lisens utøve sin virksomhet også i tilgrensende norske kommuner. Grenselisens vil særlig kunne ha betydning i grensestrøk med lange avstander og spredt befolkning, der helsehjelp raskest kan ytes av offentlig ansatt svensk eller finsk helsepersonell. Dette er, med andre ord, ikke en lisens det må søkes Helsedirektoratet om å få, men en lisens den svenske eller finske legen som er offentlig ansatt og som arbeider langs grensen til Norge, har i kraft av å ha autorisasjon/legitimasjon i Sverige eller Finland. Det er i rundskrivet til lov om helsepersonell beskrevet hva som ligger i begrepet "grenseområdet". Det er i grensestrøk med lange avstander og spredt befolkning, der helsehjelp raskest kan ytes av offentlig ansatt svensk eller finsk helsepersonell.
Siden Sverige og Finland er medlem i EU er svenske og finske leger forpliktet til å utstede resepter som skal benyttes i et annet EU/EØS-land med et innhold som bestemt i forskriften § 9-5, jf. § 5-9, se nedenfor. Dette gjelder også resepter som utstedes når grenselisensen utøves.
Dersom et norsk apotek finner grunn til å kontrollere om en svensk lege har gyldig profesjonsgodkjenning i Sverige, kan det innhentes nærmere informasjon om dette fra Socialstyrelsen. Forespørsler om en bestemt leges rettigheter kan stilles via e-post til Socialstyrelsen i Stockholm på e-postadresse hosp@socialstyrelsen.se.
Dersom et norsk apotek finner grunn til å kontrollere om en finsk lege har gyldig profesjonsgodkjenning i Finland, kan det innhentes nærmere informasjon om dette hos Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, Valvira, i Helsingfors, www.valvira.fi. Valviras yrkesrättighetsgruppe kan nås på e-post: terhikki@valvira.fi.
Bestemmelsens § 3-2 andre ledd viser til en særbestemmelse om rekvireringsrett for legestudenter med studentlisens. Bestemmelsen er gitt i forskrift om lisens til helsepersonell. Kravet for at studenten kan få studentlisens (lisens som stud. med.) er at legestudenten har fullført 4,5 år av studiet, at alle eksamener i prekliniske fag er gjennomført og bestått, samt at det ikke er mer enn ett år igjen til slutteksamen. Legestudenten med studentlisens har rett til å rekvirere legemidler, men bare rett til å rekvirere legemidler i reseptgruppene B og C og det skal skje under veiledning av lege og kun til bruk i den legepraksis studenten arbeider i.
Veilederen er laget i samarbeid mellom Helsedirektoratet og Direktoratet for medisinske produkter (DMP).
Siste faglige endring: 09. desember 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). § 3-2 Leger, særregler [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 09. desember 2022, lest 20. september 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/rekvirering-og-utlevering-av-legemidler-m.m/leges-og-tannleges-rekvireringsrett-og-krav-til-rekvirering/-3-2-leger-saerregler