For å samordne felles innsats mellom nødetatene, og mellom nødetatene og andre beredskapsaktører er det opprettet felles talegrupper. Navnet på felles talegrupper innledes med nummeret til politidistriktet brukergruppen tilhører. Politidistriktene har følgende nummerering.
Politidistrikt (PD)
Nr.
Navn
Nr.
Navn
Nr.
Navn
01
Oslo
05
Agder
09
Trøndelag
02
Øst
06
Rogaland
10
Nordland
03
Innlandet
07
Vest
11
Troms
04
Sør-Øst
08
Møre og Romsdal
12
Finnmark
Nedenfor følger en kort beskrivelse av de mest brukte felles talegruppene. I eksemplene er politi-distriktsnummer erstattet med "xx".
Ved samhandling der kun nødetatene deltar, benyttes politidistriktets BAPS-talegrupper (Brann-Akuttmedisin-Politi-Samvirke). Talegruppene forvaltes av Politiet.
BAPS-talegrupper
Talegruppe Alias
Kommentar
Gyldighet
xx-BAPS-1 til 9
Politiets operasjonssentral beslutter hvilken BAPS-talegruppe som skal benyttes til hendelsen. BAPS-talegruppene kan også benyttes når AMK-sentraler kun har behov for å kommunisere med Brann. I slike tilfeller må AMK-sentraler avklare bruken med politiets operasjonssentral på forhånd.
Politidistrikt
SAMVIRKE-talegruppene er ment brukt ved hendelser som ikke er definert som redningsaksjoner, når aktører utover nødetatene skal samvirke. Talegruppene forvaltes av Politiet.
SAMVIRKE-talegrupper
Talegruppe Alias
Kommentar
Gyldighet
xx-SAMV-1 til 5
Ved samhandling der nødetatene og andre beredskapsbrukere deltar, benyttes politidistriktets SAMVIRKE-talegrupper. Politiets operasjonssentral beslutter hvilken SAMVIRKE-talegruppe som skal benyttes til hendelsen. SAMVIRKE-talegruppene kan også benyttes når AMK-sentraler har behov for å kommunisere med andre beredskapsbrukere som for eksempel organisasjonene i FORF (Frivillige organisasjoners redningsfaglige forum) eller Forsvaret. I slike tilfeller må AMK-sentralen avklare bruken med politiets operasjonssentral på forhånd.
Nasjonal
xx-SAMV-A1 og A2
SAMVIRKE-ALLE-talegrupper kan benyttes når det er behov for å kommunisere med brukere som ikke er nødetats- eller beredskapsbrukere.
Nasjonal
SAR-talegrupper (Search and Rescue) benyttes ved samhandling mellom beredskapsbrukere i forbindelse med redningsaksjoner. SAR-talegruppene forvaltes av HRS.
SAR-talegrupper
Talegruppe Alias
Kommentar
Gyldighet
xx-SAR-1 til 4
Benyttes til søk og redning i i aktuelt politidistrikt.
Politiets operasjonssentral eller Hovedredningssentralen (HRS) beslutter hvilken SAR-talegruppe som skal benyttes.
Nasjonal
SAR 01-19
Benyttes under søk og redning for særskilte behov nasjonalt eller for IL-KO.
Nasjonal
SAR-SJØ-1
Benyttes under søk og redningsaksjoner i Indre Oslofjord
Nasjonal
SAR-SJØ-2
Benyttes under søk og redningsaksjoner i Ytre Oslofjord
Nasjonal
Skillet mellom Indre og Ytre Oslofjord går ved Drøbaksundet, sundet der fjorden "smalner" mellom Drøbak og Hurumlandet.
Bruken av SAR-talegrupper stiller høye krav til radiodisiplin fra alle ressurser i varslings-/ utrykningsfasen. Kun tidskritisk informasjon skal formidles i denne fasen.
NB! Helsetjenesten har ikke tilgang til SAR-01 til 03 (selv om de er synlige i radioterminalene), da talegruppene er beskyttet for bruk til særskilte behov definert og administrert av HRS.
Kan benyttes for kommunikasjon mellom nødnettbrukere der andre felles talegrupper ikke er tilgjengelige eller egnet. FELLES-talegruppene forvaltes av DSB.
FELLES-talegrupper
Talegruppe Alias
Kommentar
Gyldighet
FELLES-1 til 5
Brukere som vil benytte FELLES-talegrupper skal selv kontrollere at talegruppen ikke allerede er tatt i bruk av andre. Dersom talegruppen er ledig, kan den tas i bruk i den perioden det er nødvendig.
Nasjonal
Talegruppene forvaltes av politiet.
BEREDSKAP-talegrupper
Talegruppe Alias
Kommentar
Gyldighet
BEREDSKAP-1 til 5
Talegruppene er egnet brukt for hendelser som pågår på tvers av politidistrikter. Bruk av talegruppene skal klareres med politiets operasjonssentraler i distriktet talegruppen skal brukes.
Nasjonal
Tilgang til 11x-talegrupper er forbeholdt nødetatenes 11x-sentraler og kan benyttes når 11x-sentralene i et politidistrikt har behov for rask og sikker kommunikasjon som ikke involverer radioterminalbrukere.
11x-talegrupper
Talegruppe Alias
Kommentar
Gyldighet
[Navn]-11X
11x-talegrupper, kan alternativt brukes til tverrvarsling/trippelvarsling. AMK-sentralen skal lytte i talegruppen(e) for politidistrikt i eget område.
([Navn] = Forkortelse for politidistriktets navn).
Politidistrikt
Anrop-talegruppene kan benyttes for taleanrop til hhv. HRS Sør-Norge, HRS Nord-Norge og politiets operasjonssentral pr. politidistrikt. Talegruppen skal kun benyttes til å etablere kontakt for å avtale videre kommunikasjon på egnet talegruppe. Det skal ikke håndteres hendelser i ANROP-talegruppene. Bruk av talegruppene skal begrenses til det strengt nødvendige.
ANROP-talegrupper
Talegruppe Alias
Kommentar
Gyldighet
HRS-SN-ANROP
Nødnettbrukere kan initiere kontakt med HRS Sør-Norge (Sola) i denne talegruppen, dersom ordinære kontaktmuligheter er utilgjengelige.
Nasjonal
HRS-NN-ANROP
Nødnettbrukere kan initiere kontakt med HRS Nord-Norge (Bodø) i denne talegruppen, dersom ordinære kontaktmuligheter er utilgjengelige.
Nasjonal
2xx-ANROP
Nødnettbrukere kan initiere kontakt med politiets operasjonssentral i denne talegruppen, men kun dersom ordinære kontaktmuligheter er utilgjengelige.
(xx = politidistriktsnummer)
Politidistrikt
Talegruppene eies og forvaltes av DSB og kan lånes ut for en tidsperiode.
EVENT-talegrupper
Talegruppe Alias
Kommentar
Gyldighet
EVENT-1 til 60
Talegruppene er ment brukt ved planlagte aktiviteter hvor en brukerorganisasjon har behov for deling av informasjon internt og eksternt. EVENT-talegruppene kan også understøtte et samhandlingsbehov med andre aktører i Nødnett, om dette formålet ikke dekkes av andre felles talegrupper.
Nasjonal
Talegruppene eies av DSB og forvaltes av Statsforvalteren pr. embete.
Fylkeskommunale talegrupper
Talegruppe Alias
Kommentar
Gyldighet
FY-[navn]-A1 til A3
Talegruppene er ment brukt ved hendelser der Statsforvalteren, fylkeskommune eller kommune har et samhandlingsbehov med andre aktører i Nødnett og kommunikasjon under hendelser ikke dekkes av andre talegrupper.
([navn] = Forkortelse for fylkesnavn)
Fylke
FY-[navn]-N
Til bruk for kommunikasjon over fylkesgrenser mellom flere etater.
([navn] = Forkortelse for fylkesnavn)
Nasjonal
[komm.nr.]-BERED
Til bruk for kommunal samhandling.
([komm.nr.] = kommunenummer)
Fylke
Talegruppene er beregnet for kommunikasjon på strategisk nivå mellom statlige beredskapsaktører som departementer, direktorater og Statsforvalteren.
DSB eier og forvalter talegruppene, som kan brukes etter ledighetsprinsippet.
Statlige talegrupper
Talegruppe Alias
Kommentar
Gyldighet
DEP-FELLES-1 til 4
For kommunikasjon mellom to eller flere departement.
Nasjonal
DEP-DIR-1 til 8
For kommunikasjon mellom direktorat og departement.
Nasjonal
DIR-FELLES-1 til 4
For kommunikasjon mellom to eller flere direktorat.
Nasjonal
FM-STAT-1 til 11
For kommunikasjon mellom statlige aktører og Statsforvalteren.
Nasjonal
DMO-talegrupper er uavhengig av geografi og radionettverk, og har begrenset rekkevidde. DMO-talegrupper kan benyttes der Nødnett ikke har dekning og/eller ved begrenset kapasitet.
Det er etablert følgende felles DMO-talegrupper;
Talegruppe Alias
Kommentar
DMO-BAPS
Kan benyttes ved samvirke mellom nødetatene. Bruk av talegruppen besluttes av politiet.
DMO-SAMVIRKE
Kan benyttes ved samvirke mellom nødetatene og beredskapsaktører. Bruk av talegruppen besluttes av politiet.
DMO-ANDRE-1 og 2
Kan benyttes ved samvirke mellom alle brukere. Bruk av talegruppene avtales og besluttes lokalt av brukere ved behov.
Felles DMO-talegrupper benyttes ved etablering av Gateway og/eller Repeater i samvirke mellom nødetater og andre beredskapsbrukere. Ved etablering av Gateway benyttes samme felles talegruppekategori i DMO og TMO. Se kap. 5.10 Bruk av Gateway og Repeater.
Bruk av DMO BAPS og DMO SAMVIRKE besluttes av Politiet. Bruk av DMO ANDRE avtales og besluttes lokalt av brukere ved behov.
Disse DMO-talegruppene er ikke tillatt benyttet utenfor Norge.