Dokumentet “Nødnett i bruk” fra DSB er en oversikt over tekniske løsninger og funksjoner i Nødnett, samt retningslinjer for bruk.
Formålet med dokumentet er å forklare hva Nødnett er, og hvordan det virker sett fra et brukerperspektiv. God og riktig bruk av Nødnett og utnyttelse av nødnettets muligheter og funksjoner kan understøtte sikker kommunikasjon i det daglige og ved større hendelser.
Hvordan de enkelte funksjonene beskrevet i dokumentet faktisk skal benyttes av de ulike brukerorganisasjonene, er nærmere beskrevet i deres sambandsreglement.
De operative prosedyrene for bruk av Nødnett er delt inn i tre nivåer.
Reglementet skal sikre nødvendig kommunikasjon ved internt og eksternt samvirke i Nødnett, gjennom entydige prosedyrer og rutiner for kommunikasjon mellom nødnettbrukere. Nødetatene og beredskapsaktører skal planlegge sine operative prosedyrer med forankring i felles sambandsreglement. Øvrige samvirkeaktører må i sine respektive reglement forholde seg til bestemmelser beskrevet i felles sambandsreglement når de samhandler med nødetatene. Politidirektoratet (POD) har forvaltningsmessig ansvar for Felles sambandsreglement for Nødnett. Reglementet er utarbeidet i samarbeid med Helsedirektoratet, DSB, Forsvaret og Hovedredningssentralene (HRS).
Denne veilederen skal være et verktøy for god samhandling mellom personell i akuttmedisinsk beredskap ved at de skal kunne kommunisere internt og på tvers av etablerte kommune-, region- og helseforetaksgrenser i et felles, lukket, enhetlig og landsdekkende kommunikasjonsnett. Regionale/lokale prosedyrer for bruk av Nødnett i akuttmedisinsk beredskap skal utarbeides innenfor rammen av denne veilederen.
Prosedyrer gjelder for samhandling på regionalt/lokalt nivå. Ansvaret for å utarbeide og vedlikeholde regionale/lokale prosedyrer (nivå 3 prosedyre) ligger til regionale helseforetak, helseforetak og kommuner.