Alle deler av helse- og omsorgstjenesten som er en del av den akuttmedisinske beredskapen, skal kunne kommunisere i Nødnett internt og på tvers av etablerte kommune- og regiongrenser. Kommunikasjonen kan foregå i talegrupper eller som en-til-en-samtale.
Varsling av ressurser foregår normalt ved at eget kontrollrom sender en Utalarmering/Call-out til radioterminalene som er knyttet til aktuell ressurs. Alternativt kan varsling utføres som en en-til-en samtale i Nødnett, eller i form av anrop i ressursenes hovedtalegruppe. Dette reguleres i enhetenes nivå 3 prosedyrer.
Ved samhandling på tvers av AMK-områder skal naboressurser skifte talegruppe til den lokale ambulansetalegruppen som er valgt for hendelsen.
Ved samhandling mellom AMK-sentraler i samme RHF skal regional talegruppe 1 (eksempel: HELSE-NORD-1) innen hvert RHF benyttes. Talegruppene har nasjonal gyldighet. Øvrige talegrupper tildeles ved behov av den AMK-sentralen som har det overordnede koordineringsansvaret i regionen.
Ved samhandling mellom AMK-sentraler i forskjellige helseregioner, skal regional talegruppe 1 i den regionen hendelsen pågår benyttes.
Kommunikasjon mellom ambulansetjenesten og kommunal vaktlege under felles utrykning bør primært skje ved at legevaktlegen skifter til aktuell ambulansetalegruppe etter utalarmering, sekundært ved at AMK-sentralen sammenkobler LV-sentralens talegruppe med aktuell ambulansetalegruppe. Dette bør også gjøres i tilfeller der legevaktlege ikke rykker ut. Legevaktlegen har ansvar for pasienten og bør lytte aktivt i talegruppe for tilbakemelding fra ambulanse.
Når ambulanse har behov for å konferere med legevaktlege/fastlege for å avklare videre behandling, undersøkelser eller leveringssted kan kommunikasjonen foregå i LV-talegruppe dersom ikke pasientidentifiserbare opplysninger skal formidles. Kommunikasjon av pasientidentifiserbare opplysninger skal som hovedregel foregå i én-til-én-samtale.
Pasientsensitiv kommunikasjon mellom legevaktsentral og lege i vakt skal primært gjennomføres som en en-til-en samtale i nødnett eller som en telefonsamtale. Ved hendelse med behov for utrykning skal lege i vakt varsles via Nødnett.
Kommunikasjon med akuttmottak om taushetsbelagte opplysninger skal primært skje som en en-til-en samtale. Kommunikasjon av opplysninger som ikke er underlagt taushetsplikt kan foregå som en gruppesamtale. Se mer om taushetsplikt under punkt 5.17.