Finansiering av helsetjenester til asylsøkere
Kommunale helsetjenester og spesialisthelsetjenester finansieres gjennom statlige overføringer til kommunene og helseforetakene, gjennom refusjonsordninger og gjennom egenbetaling fra pasienten.
Ansvaret for finansieringen følger ansvarsfordelingen og sørge for-ansvaret til kommunene og spesialisthelsetjenesten. Det er enkelte unntak som dekning av utgifter til tuberkulosekontroll og kompensasjon for helsetjenester ved ankomst.
Folketrygdloven gir i kapittel 5 bestemmelser om hel eller delvis kompensasjon for medlemmers nødvendige utgifter til helsetjenester ved sykdom, skade, lyte, familieplanlegging, svangerskap, fødsel og svangerskapsavbrudd, jf. folketrygdloven § 5-1 (lovdata.no).
Behandlings- og forpleiningsutgifter i spesialisthelsetjenesten skal dekkes på vanlig måte av det regionale helseforetaket i pasientens bostedsregion (spesialisthelsetjenesteloven § 5-2, jamfør § 5-1).
Helsepersonell som har avtale om direkte oppgjør kan rette krav om refusjon til HELFO på vanlig måte. Ved innsending av regning må D-nummer skrives på regningen i stedet for personnummer. Når pasienten ikke har fått tildelt D-nummer, kan fødselsdato, kjønn og navn skrives på. I notatfeltet må det dokumenteres at gyldig asylsøkerbevis eller annen gyldig dokumentasjon er fremvist.
Beboere i mottak har mulighet til å søke UDI om ulike typer tilleggsytelser. Blant annet tilleggsytelser som er nødvendig for en beboers liv og helse. Søknader om tilleggsytelser vurderes individuelt. Tilleggsytelser er ikke stønader og må søkes om i hvert enkelt tilfelle. Forutsetningen for å få søknad vurdert er at ordningene i Folketrygden er utnyttet fullt ut. For mer informasjon se UDIs rundskriv RS 2008-035 (pengereglementet) om ytelser til beboere i mottak (udi.no).
Dersom det er behov for legeundersøkelse før asylsøkeren har fått tildelt fastlege, må denne utføres av annen fastlege eller i regi av legevakt. Det skal da betales vanlig egenandel takst 2ad inntil registrering hos fastlege er i orden. Barn under 16 år skal ikke betale egenandel. Det samme gjelder ved undersøkelse og behandling for allmennfarlige smittsomme sykdommer. I disse tilfellene kan legen sende hele honorarkravet til Helfo. Legen kan ha rett til å kreve takst 2hd dersom vilkårene for øvrig er oppfylt. Denne taksten er ment som en kompensasjon for manglende basistilskudd. Dette påvirker imidlertid ikke størrelsen på egenandelen, se informasjon om egenandeler (helsenorge.no).
Sist faglig oppdatert: 11. mars 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2017). Finansiering av helsetjenester til asylsøkere [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 11. mars 2022, lest 22. mars 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/helsetjenester-til-asylsokere-flyktninger-og-familiegjenforente/finansiering/finansiering-av-helsetjenester-til-asylsokere