Kommunen skal bistå personer med utviklingshemming med legemiddelhåndtering
Fastlegen skal koordinere legemiddelbehandlingen til sine listepasienter. Dersom legemiddelbehandlingen også involverer spesialisthelsetjeneste, er det viktig med samarbeid mellom leger samt annet aktuelt helsepersonell. Oppdatert legemiddelliste skal følge hele pasientens behandlingsforløp.
For barn som trenger medisiner i barnehagen, kan foreldrene selv avtale legemiddelhåndtering med de barnehageansatte. Foreldrene kan håndtere legemidlet til barnet selv, og andre kan gi denne hjelpen forutsatt at de får den samme informasjonen og opplæringen som foreldrene.
For barn og ungdom som trenger medisiner på skolen, har kommunen og fylkeskommunen ansvar for at eleven mottar hjelp til legemiddelhåndtering mens de oppholder seg i offentlig skole og skolefritidsordning. Tilsvarende ansvar gjelder ved private skoler.
For at personer med utviklingshemming over 18 år skal oppnå best mulig etterlevelse av legemiddelbehandlingen må virksomhetsleder sørge for avtaler mellom fastlegen, tjenestemottaker, eventuelt nærmeste pårørende og virksomheten. Avtalen bør omfatte:
- bestilling og oppbevaring av medisiner
- istandgjøring av dosett/multidose/medisindispenser
- støtte til å ta medisinen selv, som påminning eller veiledning og eventuelt utdeling
All legemiddelhåndtering som skjer i virksomheter og av tjenesteytere skal være faglig forsvarlig, trygg og sikker. Tjenestemottakeren skal få riktige legemidler, i riktig dose, på riktig måte og til riktig tid. Kommunen skal ha skriftlige retningslinjer for hvilken kompetanse tjenesteytere skal ha for å utføre oppgaver knyttet til legemiddelhåndtering. Virksomhetsleder skal sørge for at tjenesteytere som utfører legemiddelhåndtering har nødvendig faglig kompetanse og erfaring. Virksomhetsleder må sørge for opplæring og kursing.
Virksomhetsleder skal videre sørge for skriftlige prosedyrer for legemiddelhåndtering. Prosedyrene skal blant annet:
- sikre systematisk håndtering av reseptbelagte legemidler
- sikre system for håndtering av reseptfrie legemidler
- sikre risikovurdering, evaluering, kontroll og avvikshåndtering
- sikre observasjon og dokumentasjon av effekt og bivirkninger
- kvalitetssikre informasjonen om legemiddelbruk ved overføring mellom virksomheter, inkludert fastlege og sykehus, i henhold til Nasjonale faglige råd om legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang (intern lenke)
- sikre systematisk vurdering av alle pasientens legemidler i henhold til Nasjonale faglige råd om legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang (intern lenke)
Sentralt lovverk
Forskrift om fastlegeordning i kommunene § 25 Legemiddelbehandling
Forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp
Sentrale retningslinjer, veiledere med mer
Rundskriv til legemiddelhåndteringsforskriften.
Nasjonale faglige råd Legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang (Helsedirektoratet)
Sist faglig oppdatert: 17. oktober 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2021). Kommunen skal bistå personer med utviklingshemming med legemiddelhåndtering [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 17. oktober 2022, lest 21. mars 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/gode-helse-og-omsorgstjenester-til-personer-med-utviklingshemming/helseoppfolging/kommunen-skal-bista-personer-med-utviklingshemming-med-legemiddelhandtering