I beslutningsprosesser knyttet til livsforlengende behandling bør legen med behandlingsansvar være lydhør overfor pasienten, nærmeste pårørende og helsepersonell som er involvert. Legen bør søke enighet om beslutningene gjennom god kommunikasjon. Ved uenighet bør legen kartlegge årsakene til uenighetene og søke felles forståelse om beslutningene gjennom dialog og etisk refleksjon.
Legen med behandlingsansvar bør søke å løse uenigheter knyttet til å begrense livsforlengende behandling
Under beskrives praktiske råd for håndtering av uenighet i de viktigste typesituasjonene. Når beslutning er tatt etter at det har vært uenighet, planlegges en oppfølgingssamtale med de involverte.
Når pasienten vil begrense behandling, mens helsepersonell vil gi behandling
Pasienter med samtykkekompetanse kan som hovedregel velge å takke nei til livsforlengende behandling. Legen med behandlingsansvar informerer grundig om hensikten med behandling og om hva pasienten kan oppnå. Hvis pasienten er samtykkekompetent, godt informert og ikke utsatt for utilbørlig press, respekteres selvbestemmelsesretten. Les mer om pasientens rett til å bestemme selv (link) om når pasienten mangler samtykkekompetanse (link).
Når pasienten/ nærmeste pårørende ønsker behandling, mens helsepersonell vurderer at behandling bør begrenses
- Kartlegg årsaker til uenigheter.
- Sørg for hensynsfull og tilpasset informasjon om behandlingsalternativer, bivirkninger og naturlige dødsprosesser.
- Informer om at helsetjenesten ikke kan tilby behandling som er faglig uforsvarlig eller nytteløs.
- Hvis pasienten mangler samtykkekompetanse, les mer her (link)
- Legg til rette for etisk refleksjon for pasient og/eller nærmeste pårørende sammen med helsepersonellet som er involvert i pasientforløpet.
- Vurder å involvere en annen lege eller relevant spesialist.
- I særlig utfordrende situasjoner, vurder å søke råd hos klinisk etikk-komité eller kommunalt etikkråd, hvis det finnes. Les mer om Kliniske etikk-komiteer (med.uio.no).
- I særlig utfordrende situasjoner, vurder å utsette gjennomføring av behandlingsbegrensning for å oppnå enighet og/eller for å gi pårørende mulighet til forsoning og avskjed, med en tydelig begrunnelse for utsettelsen.
Når pasienten mangler samtykkekompetanse og det er uenighet blant pårørende
Nærmeste pårørende har rettigheter med hensyn til medvirkning, informasjon og en rett til å formidle hva pasienten ville ha ønsket. Dialog med andre pårørende krever samtykke til deling av taushetsbelagt informasjon.
- Sørg for god informasjon om sykdom, prognose, behandlingens nytteverdi og bivirkninger og pasientens livskvalitet som konsekvens av behandlingen.
- Søk å skape en felles virkelighetsforståelse, få frem kunnskap om pasienten.
- Sett rammene for dialogen, opptre nøytralt og lyttende.
- Vær tydelig på at legen med behandlingsansvar tar beslutninger, og hvorfor beslutninger blir tatt.
Når det er uenighet blant helsepersonellet
- Forsøk å klargjøre grunnlaget for uenigheten; usikkerhet om diagnose og prognose, tolkning av evidens, pasientens livskvalitet, hva pasienten ville ha ønsket, hva som ansees etisk akseptabelt eller oppfatninger av ressursbruk.
- Gå gjennom tidligere undersøkelser og resultater, gjør eventuelt nye undersøkelser.
- Ved uenighet om diagnose, prognose og valg av behandling, ha lav terskel for å innhente vurdering fra en ny fagperson eller råd fra klinisk etikk-komité.
- Ved uenighet om hva som er etisk akseptabelt eller hva pasienten ville ha ønsket, søk enighet gjennom felles faglig dialog og etisk refleksjon.
Av og til kan det være vanskelig å oppnå felles forståelse om begrensning av livsforlengende behandling. Hensikten med anbefalingen er å bidra til at helsepersonellet søker å løse uenighetene så langt det lar seg gjøre. Det gjør det lettere for pasienten som står i situasjonen og for pårørende som skal leve videre med beslutningen og opplevelsen av beslutningsprosessen. Det gjør det også lettere for helsepersonellet som skal samarbeide videre om nye pasienter.
Siste faglige endring: 12. februar 2024 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2024). Legen med behandlingsansvar bør søke å løse uenigheter knyttet til å begrense livsforlengende behandling [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 12. februar 2024, lest 04. oktober 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/begrensning-av-livsforlengende-behandling-horingsutkast/beslutningsprosess/legen-med-behandlingsansvar-bor-soke-a-lose-uenigheter-knyttet-til-a-begrense-livsforlengende-behandling