Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Lagring av stamceller fra navlestrengsblod

Informasjon til foreldre og virksomheter.

Ved fødselen inneholder navlestrengen og morkaken blod fra fosteret. Dette blodet har en høy andel stamceller og kan derfor brukes til å behandle enkelte blod- og immunsykdommer. 

Private virksomheter tilbyr lagring av navlestrengsblod fra nyfødte med tanke på at barnet selv kan få bruk for det senere i livet (eget bruk). Foreldre kan bli usikre på om de bør lagre navlestrengsblodet som en «forsikring» mot fremtidig alvorlig sykdom. 

Nytten av lagring av navlestrengsblod til eget bruk er ikke vitenskapelig dokumentert, og det finnes ingen behandlinger i det offentlige norske helsevesenet som baserer seg på bruk av eget navlestrengsblod. Lagring til eget bruk er derfor ikke anbefalt av norske fagmiljøer. I tillegg er sen klipping av navlestrengen anbefalt av hensyn til barnets helse. Dette innebærer at det ofte vil bli for lite blod igjen til å lagre.

Det er likevel bestemt at foreldre ikke skal nektes å tappe navlestrengsblod for lagring ved private virksomheter, dersom de ønsker det. Helseforetakene skal derfor legge til rette for at foreldre skal kunne benytte slike tilbud, på eget initiativ og for egen regning. Det forutsettes at dette kan gjennomføres innenfor rammer som er trygge for mor og barn. 

Virksomheter som skal utføre tapping av navlestrengsblod i Norge må ha godkjenning fra Helsedirektoratet i henhold til forskrift om kvalitet og sikkerhet ved håndtering av celler og vev. 

Se Helsenorge.no for mer informasjon. Her finnes også en liste med «Tips til deg som vurderer å lagre navlestrengsblod».  
 

Først publisert: 05.03.2021 Sist faglig oppdatert: 05.03.2021 Se tidligere versjoner