Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

RescEU – transport av pasienter med høyrisikosmitte i Europa

Norge har avtale med EU om et ambulansefly for transport av pasienter med høyrisikosmitte i Europa, som en del av EU-prosjektet RescEU. Helsedirektoratet er avtalepart med EU og leder arbeidet med ambulanseflyet.

Avtale og finansiering

Avtalen om ambulanseflyet gjelder ut 2026 og er 100 prosent finansiert av EU. Finansieringen inkluderer kostnader til innkjøp, drift og vedlikehold.

Flyet har vært i drift siden 1. mars 2022 og når flyet ikke benyttes til transport av pasienter med høyrisikosmitte, er det stasjonert i Tromsø og inngår i den nasjonale luftambulansetjenesten.

Spesialtrent bemanning og spesialutstyrt fly

Flere spesialtrente team fra ulike helseforetak bemanner flyet i en turnusordning. Flyet er spesialutstyrt og sertifisert for luftambulansetransporter av pasienter i risikogruppen for høysmitte.

Flyet er oppsatt med en personlig isolasjonsenhet (PIU) og en mobil heiseanordning for sikker lasting og lossing av PIU inn og ut av fly. PIU-transportsystemet er en hard-top, hard-base inkubator, ventilert av en blåser, med partikkel- og kjemisk filtrering av luften inn og ut av enheten. Den har medisinske porter for avansert intensivbehandling som for eksempel mekanisk ventilasjon, intravenøs behandling og overvåking.

Video av øvelse

I videoen under kan se en fullskala øvelse, som viser hvordan transporten av pasientene fungerer.

Først publisert: 31.03.2023 Siste faglige endring: 31.03.2023 Se tidligere versjoner