Digihelse

Indikatoren viser bruk av tjenesten Digihelse og utviklingen over tid.

Resultater

Digihelse breddes gradvis ut i kommunene. Ved utgangen av 2024 var det i overkant av 30 prosent av kommunene som hadde tatt løsningen i bruk. Totalt sett bor om lag 55 prosent av befolkningen i disse kommunene. I fylkene Østfold, Vestland og Buskerud bor mer enn 70 prosent av innbyggerne i en kommune som bruker Digihelse. Oslo og Bergen bruker løsningen, og medvirker sterkt til andelen innbyggere som bor i en kommune med Digihelse. 

Om Digihelse

Digihelse er en meldingstjeneste mellom den kommunale helse- og omsorgstjenesten og innbygger. Her kan innbygger sende og motta meldinger, få oversikt over avtaler, motta varslinger, mulighet for å avbestille time og få tilgang til relevant informasjon. 

Innbyggere benytter tjenestene innlogget på Helsenorge, og helsepersonell administrerer avtaler og meldinger direkte i den elektroniske pasientjournalen (EPJ). Digihelse gjør det mulig for innbygger å sende og motta meldinger fra helse- og omsorgstjenestene i kommunen, se avtaler om hjemmebesøk og avbestille besøk og få varsler om utførte hjemmebesøk på tekstmelding eller e-post. Pårørende kan etter fullmakt fra brukeren få tilgang til tjenestene.

Ikke alle kommuner tilbyr disse tjenestene på Helsenorge i dag, men det jobbes med å gjøre løsningen tilgjengelig i alle kommunene. Arbeidet med innføring skjer med bistand fra KS.

Les mer om Digihelse på KS sine nettsider.

Hva vil endre seg med Digihelse? 

Løsningen brukes i første omgang til kommunikasjon med hjemmetjenesten, men kan også utvides lokalt til å benyttes for andre kommunale helse- og omsorgstjenester som dokumenterer i kommunenes journalsystem.

Ved å logge inn på Helsenorge vil brukeren og eventuelle pårørende med fullmakt kunne se avtaler med helsetjenestene i kommunen, for eksempel besøk fra hjemmesykepleien. De kan også avlyse besøk som ikke passer. Avbestillingene registreres direkte i kommunens elektroniske pasientjournal (EPJ).

På denne måten blir det enklere for brukerne å planlegge sin hverdag. Samtidig kan kommunen motta færre henvendelser på telefon, og hjemmetjenesten kan unngå unødvendige besøk.

Alle meldinger lagres i den elektroniske pasientjournalen (EPJ), og både brukeren og kommunen har dermed god dokumentasjon. Løsningen legger også til rette for direkte kontakt mellom hjemmetjenesten og pårørende, og kommunen kan motta færre telefoner.

Bruker og pårørende med fullmakt kan få varsel på e-post eller tekstmelding når et hjemmebesøk er utført. Dermed kan pårørende enkelt holde oversikt over hvilken hjelp brukeren får.

Forventede gevinster

Det er forventet at Digihelse vil gi gevinster for både brukere, pårørende og ansatte i kommunehelsetjenesten. For de ansattes del forventes det gevinster både ved forenkling av kommunikasjon og bedre kvalitet i tjenestene som leveres. For brukerne er det forventet at lettere tilgang til informasjon og bedre løsninger for kommunikasjon vil gjøre det lettere å komme i kontakt med tjenesten, gi en bedre opplevelse av mestring og økt medvirkning i egen helsehverdag. De samme gevinstene vil også kunne omfatte pårørende, som i tillegg også vil oppleve økt involvering og større trygghet.

For alle gruppene er økt informasjonssikkerhet viktig.

Om indikatoren

Indikatoren baserer seg på loggdata fra NHN. Loggene inneholder aggregert informasjon om antall e-kontakter og timeavtaler sendt av helsepersonell per kommune per måned. En kommune regnes som bruker av tjenestene fra den måneden kommunen har loggoppføringer første gang. Kommunen regnes som bruker i alle påfølgende måneder, uavhengig av om kommunen har loggoppføringer i en påfølgende enkeltmåned eller ikke.

Ved utregning av andel av befolkningen som bor i kommuner med Digihelsestasjon benyttes befolkningsstatistikk fra SSB som nevner. Ved utregning av andel av kommunene som har tatt i bruk benyttes antall kommuner i de enkelte årene i nevner. Det vil si 356 i 2023 og 357 fra 2024 og framover, etter at Haram ble skilt ut fra Ålesund.

Forbehold ved tallene 

Indikatoren Innføring av Digihelse viser kun om kommunene er tilkoblet løsningen eller ikke.

Først publisert: 04.06.2025 Siste faglige endring: 04.06.2025