Psykisk helsevern for barn og unge - fristbrudd for ventende pasienter

Indikatoren viser andelen fristbrudd for barn og unge som er henvist til til psykisk helsevern (PHBU), som fortsatt står på venteliste ved periodeslutt, og hvor frist for oppstart av helsehjelp er passert.

Indikatoren er under revisjon og statistikken publiseres kun på lands-, RHF-, og HF-nivå.

Resultater

1,5 prosent av barn og unge som stod på venteliste ved utgangen av 2024 hadde ikke fått påbegynt helsehjelp innen fristen for oppstart var passert. Det er en lavere andel sammenlignet med samme periode siste fire årene. 

Det er stor variasjon mellom helseregionene hvor andel andel fristbrudd i 3. tertial 2024 varierer fra 0,3 prosent i Helse Sør-Øst til 7,3 prosent i Helse Nord. Det er også stor variasjon mellom landets helseforetak, både innad i og mellom regionene.

Resultatene har tidligere vært publisert tertialvis. Fra og med 2022 publiserer vi kun én gang i året for denne kvalitetsindikatoren. Resultatene publiseres i mai for alle tertialer det forutgående året. Hos FHI finner du månedlig oppdatert ventelistestatistikk fra spesialisthelsetjenesten med informasjon om ventetider, frister og henvisninger, se lenke.

​Forbehold ved tallene

Andelen fristbrudd publisert av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) kan avvike noe fra hverandre. Dette skyldes at Helsedirektoratet kun inkluderer pasienter med en gyldig frist i nevneren. Det vil si at pasienter som mangler dato for frist, eller med fristdato før vurderingsdato, er ekskludert fra beregningen av indikatoren. Eventuelle avvik vil være marginale (desimalnivå).

Det kan være forskjeller mellom behandlingssteder når det gjelder rutiner ved mottak av henvisninger, samt ulik registreringspraksis og innrapportering av data til Norsk pasientregister.

Innføring av nytt pasientjournalsystem ved helseforetakene i Helse Midt-Norge i perioden november 2022 til november 2024 har ført til mangler og feil i datagrunnlaget innrapportert til NPR. Tallene for perioden 2022-2024 for Helse Midt-Norge RHF og landet påvirkes av dette.

Plikten til å fastsette frist og varsle Helfo ved fristbrudd bortfalt i store deler av 2020, som følge av utbruddet av covid-19. Dette tas det ikke høyde for i datagrunnlaget, og resultatene for 2020 viser derfor ikke en reell andel fristbrudd.

Det knytter seg usikkerhet til dataene for 2018 og første tertial 2019 for behandlingsstedene og helseforetakene i Helse Midt-Norge på grunn av omlegging av datasystem i regionen.  

Om indikatoren

Et fristbrudd oppstår når helsehjelpen starter etter at frist for nødvendig helsehjelp har passert. Indikatoren gir et øyeblikksbilde av andel fristbrudd for barn og unge i psykisk helsevern, som står på venteliste per siste dato i perioden (hvert tertial), og der fristdato har passert.

Som pasient med rett til nødvendig helsehjelp skal du få en frist for når helsehjelpen i spesialisthelsetjenesten senest skal være startet. Behandlingsfristen er en pasientrettighet, og skal sikre at ingen pasienter venter på helsehjelp lengre enn det som er forsvarlig. Målet er at ingen pasienter skal oppleve fristbrudd i spesialisthelsetjenesten.

Indikatoren inkluderer kun planlagt behandling, og ikke øyeblikkelig hjelp. Henvisinger med medisinske eller pasientbestemte utsettelser av behandlingsstart ekskluderes fra beregningene. Du finner mer informasjon om ventetider og pasientrettigheter hos FHI. 

Først publisert: 10.04.2019 Siste faglige endring: 08.05.2025

Kontakt

kvalitetsindikatorer@helsedir.no