Resultater
Indikatoren måler andel pasienter som har fått fjernet sitt melanom på et tidlig tidspunkt (tumortykkelse ≤ 1 mm).
Den nasjonale målsettingen er at minst 60 prosent av nydiagnostiserte pasienter med melanom, skal få diagnosen i tidlig stadium (T1). Resultatene for de siste ti årene viser at av de som får konstatert melanom, er det flere som nå får diagnosen tidlig i sykdomsforløpet. I 2023 var denne andelen på 58 prosent, mot 51 prosent i 2014. Nasjonalt har man aldri nådd målsettingen på 60 prosent, og det er geografisk variasjon mellom helseregionene. Helse Nord har ligget over målsettingen alle år, med unntak av i 2018.
Forbehold
Regionalt helseforetak og helseforetak er definert ut fra pasientens bostedskommune eller bydel og de geografiske områdene som helseforetakene har ansvar for å betjene (dette kalles helseforetakenes sørge-for-ansvar). Det betyr med andre ord at det er helsetjenesten til pasienter i et geografisk område som blir målt, ikke helsetjenesten som ytes ved et behandlingssted eller foretak, selv om dette ofte er sammenfallende. Ved å bruke denne definisjonen kan man også se bort ifra at noen helseforetak får henvist pasienter som har en mer utbredt kreftsykdom enn andre.
Det er flere faktorer som kan påvirke tall for tidlig diagnostisering og forklare forskjeller i resultatene, blant annet:
- Faktorer knyttet til svulsten, som utbredelse ved diagnosetidspunkt, histologisk type og svulstens biologiske egenskaper
- Faktorer knyttet til pasienten selv, som alder, komorbiditet (flere ulike sykdommer samtidig hos samme person), sosioøkonomisk status og etnisitet.
- Faktorer knyttet til helsetjenesten, som kvaliteten av behandlingen som er utført
- Faktorer knyttet til datakvalitet, som forskjeller i kompletthet i registrering
Om indikatoren
Norge har høy og økende forekomst av melanom, ofte omtalt som føflekkreft. Vi har også høy dødelighet sammenlignet med land som har tilsvarende forekomst. Det er sannsynlig at den høye dødeligheten skyldes forsinkelse i diagnose, både grunnet pasient og lege, men behandling av melanom kan også ha betydning.
Det er behov for økt bevissthet og kunnskap om melanom hos befolkningen og hos fastleger. Fastlegene må kjenne til forekomst av, og risikofaktorer for, melanom. Fastlegen har en viktig oppgave i tidlig diagnostikk av melanomer. Tidlig diagnose og behandling av melanom er av avgjørende betydning for pasientens prognose. Tynne svulster har normalt god prognose etter kirurgisk behandling. Sannsynligheten for å overleve synker med økende svulsttykkelse, fordi risikoen for spredning da er høyere.
Resultatene vises på landsbasis, fordelt på de regionale helseforetakene, og for det enkelte helseforetak (beregnet ut fra pasientens bostedskommune eller bydel). Vi sammenligner resultatene for å kunne følge med på måloppnåelse og variasjonen i måloppnåelse mellom de ulike helseforetakenes opptaksområde, og om det eventuelt bør settes inn tiltak overfor befolkningen og/eller ved enkelte helseforetak.