6. Vedlegg I (produktlisten)

Vedlegg I til forskrift om forbud mot markedsføring av visse næringsmidler særlig rettet mot barn

Med «søtstoffer» menes søtstoffene som nevnt i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler § 1, som gjennomfører Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 om tilsetningsstoffer i næringsmidler Vedlegg II Unionsliste over tilsetningsstoffer som kan brukes i næringsmidler, og vilkårene for bruken av dem Del B liste 2.
NæringsmiddelkategorierProdukttyper som inngår i de ulike næringsmiddelkategoriene og eksemplerProdukter som omfattes/grenseverdier
(angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare)
1. Sjokolade- og sukkervarer, energibarer og søte pålegg og desserterSjokolade- og sukkervarer, inkludert
– ren sjokolade og andre sjokoladevarer, inkludert mørk og hvit sjokolade og konfekt
– sukkervarer uten kakao, inkludert gelégodteri, tyggegummi, pastiller, drops, karameller, lakris, marsipangodteri
Energibarer, inkludert
– nøttebarer, proteinbarer og müslibarer
Søte pålegg, inkludert
– honning og sjokoladepålegg, søte nøttebaserte pålegg og andre tilsvarende søte pålegg
– syltetøy, prim og brunost med tilsatte sukkerarter eller søtstoff
Søte desserter, inkludert
– puddinger, kremdesserter, dessertgelé, kompotter og sjokolademousse
Alle produkter omfattes
2. Kaker, kjeks og annet søtt og/eller fett bakverkKaker, kjeks og annet søtt og/eller fett bakverk, inkludert
– kaker, småkaker, kjeks og bakevarer som boller, muffins, paier, wienerbrød, croissants, smultring, søte vafler og pannekaker
– tørr kakemiks, melmiks, røre og deiger for slike produkter
Alle produkter omfattes
3. SnacksPopkorn og maiskorn
Saltede nøtter og saltede nøtteblandinger, også med innhold av frukt
Salte kjeks, saltkringler og saltstenger
Annen snacks, inkludert
– snacks av ris eller mais
– snacks fremstilt av deig
– snacks direkte fremstilt fra potet, grønnsaker, frukt, bær eller korn, som inkluderer chips og lignende produkter, samt tørket frukt og bær
– ekstrudert snacks
Alle produkter omfattes
4. Spise-isSpise-is, også med innhold av kakao, inkludert
– fløte- og melkebasert is og plantebaserte erstatningsprodukter, vannbasert is, fruktis, sorbet og yoghurtis
Alle produkter omfattes
5. Brus, energidrikk, saft og lignende Brus, energidrikk, saft og lignende, inkludert
– iste
– andre lignende søte leskedrikker som f.eks. frukt- og bærdrikker (med og uten kullsyre) såfremt det ikke omfattes av næringsmiddelkategori 6
Alle produkter omfattes
6. Juice og lignendeJuice og lignende produkter, inkludert
– juice, nektar og lignende produkter inkludert smoothie (fra frukt, bær eller grønnsaker), også rekonstruert fra konsentrat (omfatter smoothier med yoghurt/melk såfremt yoghurt/melk ikke er hovedingrediensen)
– frukt- og grønnsaksnektar
– Tilsatte sukkerarter > 0 g
– Søtstoff > 0
7. Melk og plantebaserte drikkerMelk og plantebaserte drikker, inkludert
– alle typer melk og plantebaserte drikker utenom syrnede varianter, jf. næringsmiddelkategori 9
– milkshake
– kaffe og kaffedrikker som inneholder melk eller plantebasert drikke (der melk eller plantebasert drikke er hovedingrediens), iskaffe
– Tilsatte sukkerarter > 0 g
– Søtstoff > 0
8. FrokostblandingerFrokost- og andre kornblandinger, inkludert
– gryn, müsli, tørre grøtblandinger
– Sukkerarter > 12,5 g
– Kostfiber < 6 g
9. Yoghurt og lignende produkterYoghurt og produkter av syrnet melk, inkludert
– yoghurt, syrnet smaksatt melk og drikkeyoghurt, ostebaserte yoghurtetterligninger
– omfatter også sammensatte produkter, for eksempel av yoghurt og müsli
Syrnede, tyknete plantebaserte produkter og andre yoghurtetterligninger
– omfatter også sammensatte produkter, for eksempel av yoghurtetterligninger og müsli.
– Fett > 3 g
– Sukkerarter > 10 g
– Søtstoff > 0
10. Hurtigmat og sammensatte ferdigretter
Hurtigmat og sammensatte ferdigretter
– Hurtigmat: lett tilgjengelige næringsmidler som omsettes ferdig tilberedt, eventuelt oppvarmet og innpakket. Inkluderer bl.a. pizza og pizza-småretter; smørbrød og wraps/rull; hamburgere i brød; retter med pølser; pommes frites; pastaretter, tilberedte salater; ferdigretter sammensatt av en kombinasjon av karbohydrater og enten grønnsaker eller kjøtt/fisk/belgfrukter, eller alle tre kombinert; supper; grøter (ferdig tilberedt). Omfatter enkeltbestanddeler av hurtigmat (f.eks. pommes frites og kylling nuggets) og hvert produkt som inngår i en hurtigmatmeny skal oppfylle kriteriene for den relevante næringsmiddelgruppen i denne tabellen.
– Sammensatte ferdigretter: sammensatte retter som er spiseklare, fryste, kjølte eller hermetiserte (som f.eks. selges i dagligvarehandelen). Inkluderer bl.a. pizza, pizza-småretter, smørbrød og wraps/rull; tilberedte pastaretter, gryter, supper, grøter og salater; ferdigretter sammensatt av en kombinasjon av karbohydrater og enten grønnsaker eller kjøtt/fisk/belgfrukter, eller alle tre kombinert.
– Energi > 950 kJ (225 kcal)
– Mettede fettsyrer > 4 g
– Salt > 1 g
Forskrift om forbud mot markedsføring av visse næringsmidler særlig rettet mot barn
Kilde: lovdata.no

Helsedirektoratets kommentarer

Generelt om produktlisten

Produktlisten (vedlegg 1 til forskrift) angir næringsmiddelkategorier og produkttyper med eksempler på produkter som omfattes av forskriften.

Omfang, grenseverdier, definisjoner og begrepsavklaringer

Produktlisten omfatter 10 næringsmiddelkategorier og angir grenseverdier for produkters innhold av gitte næringsstoffer, energi og søtstoff.

Næringsmiddelkategoriene

For hver av de 10 næringsmiddelkategoriene i produktlisten angis hvilke produkttyper som inngår og eksempler på produkter. I rundskrivet gis det ytterligere eksempler, enten i løpende tekst og/eller listet opp under hver av næringsmiddelkategoriene. Eksemplene er ikke uttømmende.

Alle produkter som tilhører næringsmiddelkategori 1–5 vil omfattes av forskriften. Dette gjelder uavhengig av produktets næringsinnhold og om det er tilsatt søtstoff eller ikke.

Næringsmiddelkategori 1–5:
1. Sjokolade- og sukkervarer, energibarer og søte pålegg og desserter 
2. Kaker, kjeks og annet søtt og/eller fett bakverk 
3. Snacks 
4. Spise-is 
5. Brus, energidrikker, saft og lignende

I næringsmiddelkategori 6–10 angir produktlisten ulike grenseverdier for produkters innhold av næringsstoffer, energi og søtstoff. Produkter som tilhører næringsmiddelkategori 6–10 og som har et innhold som samsvarer med én eller flere av de gitte grenseverdiene, vil omfattes av forskriften. Øvrige produkter innen næringsmiddelkategori 6–10 vil ikke omfattes av forskriften.

Næringsmiddelkategori 6–10:
6. Juice og lignende
7. Melk og plantebaserte drikker
8. Frokostblandinger
9. Yoghurt og lignende produkter
10. Hurtigmat og sammensatte ferdigretter

Grenseverdiene for næringsstoffer, energi og søtstoffer

Produktlisten angir grenseverdier for produkters innhold av sukkerarter, tilsatte sukkerarter, fett, mettede fettsyrer, kostfiber, salt og energi, og i tillegg en grense på null for søtstoff.

Grenseverdiene gis for næringsmiddelkategori 6–10, og grenseverdiene varierer mellom disse kategoriene. Produkter som har et innhold som samsvarer med én eller flere av de gitte grenseverdiene, omfattes av forskriften.

Grenseverdiene i produktlisten er angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare.

Produktlisten gjelder uavhengig av om produktet er ferdigpakket eller ikkeFor å vurdere om et produkt i næringsmiddelkategori 6–10 omfattes av forskriften, må man vite om næringsinnholdet i produktet er i samsvar med én eller flere av de gitte grenseverdiene. Informasjon om næringsinnhold finnes i næringsdeklarasjonen som er obligatorisk for ferdigpakkede matvarer. For ikke-ferdigpakkede matvarer, som for eksempel hurtigmat (næringsmiddelkategori 10), må næringsinnholdet beregnes manuelt. Det kan også være behov for å beregne innholdet av kostfiber (næringsmiddelkategori 8), siden det er frivillig å opplyse om kostfiber i næringsdeklarasjonen. Beregningene kan gjøres ved hjelp av Kostholdsplanleggeren eller Matvaretabellen. Se Mattilsynets veileder om næringsdeklarasjon for mer informasjon. 

Definisjoner og begrepsavklaringer

Produktlisten viser til definisjoner av sukkerarter, tilsatte sukkerarter og søtstoff i andre forskrifter. 

Med «sukkerarter» menes alle mono- og disakkarider som forekommer i næringsmidler, unntatt polyoler. Dette følger av matinformasjonsforskriften.

«Tilsatte sukkerarter»: alle mono- og disakkarider som tilsettes under produksjon av næringsmidler. Sukkerarter som naturlig finnes i honning, siruper, fruktjuicer/fruktsafter og fruktkonsentrater omfattes også. Dette følger av nøkkelhullforskriften.

Lenke til regelverk som omhandler "søtstoffer": Forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler - Lovdata

Fett, mettede fettsyrer, kostfiber, salt og beregning av energiinnhold defineres i matinformasjonsforskriften. Se Mattilsynets veileder om næringsdeklarasjon.

Næringsmiddelkategorier som ikke omfattes av forskriften

Næringsmiddelkategorier som ikke omfattes av forskriften er listet opp under. Listen er ikke uttømmende. Merk at produkter i disse næringsmiddelkategoriene vil kunne omfattes hvis de inngår som del av hurtigmat eller sammensatt ferdigrett (se næringsmiddelkategori 10).  

  • Ost unntatt prim og brunost med tilsatte sukkerarter eller søtstoff
  • Smør, annet fett og oljer 
  • Brød, brødprodukter og knekkebrød 
  • Fersk eller tørket pasta, ris og korn 
  • Fersk og frosset kjøtt og fisk  
  • Bearbeidet kjøtt og fisk
  • Plantebaserte kjøtterstatninger
  • Fersk og frossen frukt, bær, grønnsaker og belgfrukter 

Nærmere om hver av næringsmiddelkategoriene i produktlisten

Næringsmiddelkategori 1: Sjokolade­- og sukkervarer, energibarer og søte pålegg og desserter

Utdrag fra forskrift: næringsmiddelkategori 1

Næringsmiddelkategorier

Produkttyper som inngår i de ulike næringsmiddelkategoriene og eksempler

Produkter som omfattes/grenseverdier (angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare)

1. Sjokolade­- og sukkervarer, energibarer og søte pålegg og desserter

Sjokolade- og sukkervarer, inkludert
– ren sjokolade og andre sjokoladevarer, inkludert mørk og hvit sjokolade og konfekt
– sukkervarer uten kakao, inkludert gelégodteri, tyggegummi, pastiller, drops, karameller, lakris, marsipangodteri

Energibarer, inkludert
– nøttebarer, proteinbarer og müslibarer

Søte pålegg, inkludert
– honning og sjokoladepålegg, søte nøttebaserte pålegg og andre tilsvarende søte pålegg
– syltetøy, prim og brunost med tilsatte sukkerarter eller søtstoff

Søte desserter, inkludert
– puddinger, kremdesserter, dessertgelé, kompotter og sjokolademousse

Alle produkter omfattes 

Alle produkter som tilhører næringsmiddelkategori 1 Sjokolade- og sukkervarer, energibarer og søte pålegg og desserter omfattes av forskriften, uavhengig av produktets innhold av næringsstoffer og søtstoffer.

Produkttyper som inngår i næringsmiddelkategori 1 og eksempler framgår av produktlisten.

Sjokolade- og sukkervarer
Produktlisten angir følgende: 

Sjokolade- og sukkervarer, inkludert 
ren sjokolade og andre sjokoladevarer, inkludert mørk og hvit sjokolade og konfekt
– sukkervarer uten kakao, inkludert gelégodteri, tyggegummi, pastiller, drops, karameller, lakris, marsipangodteri

For sukkervarer uten kakao angir produktlisten eksemplene «gelégodteri, tyggegummi, pastiller, drops, karameller, lakris, marsipangodteri». Flere eksempler er smågodt, sukkertøy, sukkerspinn og karamellsaus.

Energibarer
Produktlisten angir følgende:

Energibarer, inkludert
– nøttebarer, proteinbarer og müslibarer

Produktlisten angir eksemplene «nøttebarer, proteinbarer og müslibarer». Det benyttes ulike betegnelser på energibarer. Barer med andre betegnelser, som lunsj/måltidsbarer, mellombarer og sjokoladebarer, omfattes også.

Søte pålegg
Produktlisten angir følgende:

Søte pålegg, inkludert
honning og sjokoladepålegg, søte nøttebaserte pålegg og andre tilsvarende søte pålegg 
– syltetøy, prim og brunost med tilsatte sukkerarter eller søtstoff.

Nøttebaserte pålegg uten tilsatte sukkerarter eller søtstoff vil ikke omfattes.

Eksempler på andre tilsvarende søte pålegg er søte, smørbare melkebaserte pålegg og fruktbaserte søtpålegg.

Marmelade, gelé og frukt-/bærmos med tilsatte sukkerarter eller søtstoff vil også omfattes.

Det er kun prim og brunost med tilsatte sukkerarter eller søtstoff som er omfattet. De fleste brunoster er uten tilsatte sukkerarter eller søtstoff, og disse vil derfor ikke omfattes.

Noen pålegg inneholder tilsatte sukkerarter eller søtstoff, men regnes ikke som søte pålegg. For eksempel inneholder noen kjøtt- og fiskepålegg, påleggssalater og posteier tilsatte sukkerarter eller søtstoff, men disse produktene er ikke omfattet av produktlisten. Se også eget avsnitt om næringsmiddelkategorier som ikke omfattes av forskriften.

Søte desserter
Produktlisten angir følgende:

Søte desserter, inkludert
– puddinger, kremdesserter, dessertgelé, kompotter og sjokolademousse

Produktlisten angir eksemplene «puddinger, kremdesserter, dessertgelé, kompotter og sjokolademousse». Flere eksempler er fromasj og crème brûlée.

Pulver til å lage søte desserter, som gelépulver, vil også omfattes.

Kaker, kjeks og annet søtt og/eller fett bakverk tilhører næringsmiddelkategori 2 og Spise-is tilhører næringsmiddelkategori 4.

Flere eksempler på produkter som omfattes i næringsmiddelkategori 1:
– sjokoladesaus

Eksempler på produkter som ikke omfattes:
– kakaopulver uten tilsetning av sukker eller søtstoff

Næringsmiddelkategori 2: Kaker, kjeks og annet søtt og/eller fett bakverk

Utdrag fra forskrift: næringsmiddelkategori 2

Næringsmiddelkategorier

Produkttyper som inngår i de ulike næringsmiddelkategoriene og eksempler

Produkter som omfattes/grenseverdier

(angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare)

2. Kaker, kjeks og annet søtt og/eller fett bakverk

Kaker, kjeks og annet søtt og/eller fett bakverk, inkludert
– kaker, småkaker, kjeks og bakevarer som boller, muffins, paier, wienerbrød, croissants, smultring, søte vafler og pannekaker
– tørr kakemiks, melmiks, røre og deiger for slike produkter

Alle produkter omfattes

Alle produkter som tilhører næringsmiddelkategori 2 Kaker, kjeks og annet søtt og/eller fett bakverk omfattes av forskriften, uavhengig av produktets innhold av næringsstoffer og søtstoffer.

Produkttyper som inngår i næringsmiddelkategori 2 og eksempler framgår av produktlisten.

Eksemplene som angis i produktlisten for denne næringsmiddelkategorien er «kaker, småkaker, kjeks og bakevarer som boller, muffins, paier, wienerbrød, croissants, smultring, søte vafler og pannekaker». Flere eksempler er makroner, brownies, scones og smurte lefser, for eksempel med smør, sukker og kanel.

I næringsmiddelkategorien inngår også tørr kakemiks, melmiks, røre og deiger for slike produkter.

Kjeks inngår i denne næringsmiddelkategorien, bortsett fra salte kjeks som tilhører næringsmiddelkategori 3 Snacks.

Flere eksempler på produkter som omfattes i næringsmiddelkategori 2: 
– donuts
– makroner
– smurte lefser

Eksempler på produkter som ikke omfattes:
– brød og brødprodukter*
– lefse/lompe uten fyll og tortilla/wrap uten fyll

*Brød og brødprodukter omfattes ikke av produktlisten såfremt de ikke inngår som en del av Hurtigmat eller sammensatte ferdigretter i næringsmiddelkategori 10. I brød og brødprodukter inngår brød, brødprodukter, knekkebrød og flatbrød (inkludert søte brødtyper og brødprodukter som brioche; pølse- og hamburgerbrød; bagels; lompe; tortillas; pita; naan; focaccia; brød og knekkebrød med tilsetninger (som urter, nøtter og ost); mel- og brødmikser).  

Næringsmiddelkategori 3: Snacks

Utdrag fra forskrift: næringsmiddelkategori 3

Næringsmiddelkategorier

Produkttyper som inngår i de ulike næringsmiddelkategoriene og eksempler

Produkter som omfattes/grenseverdier

(angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare)

3. Snacks

Popkorn og maiskorn
Saltede nøtter og saltede nøtteblandinger, også med innhold av frukt 
Salte kjeks, saltkringler og saltstenger 
Annen snacks, inkludert

– snacks av ris eller mais
– snacks fremstilt av deig
– snacks direkte fremstilt fra potet, grønnsaker, frukt, bær eller korn, som inkluderer chips og lignende produkter, samt tørket frukt og bær
– ekstrudert snacks

Alle produkter omfattes

Alle produkter som tilhører næringsmiddelkategori 3 Snacks omfattes av forskriften, uavhengig av produktets innhold av næringsstoffer og søtstoffer.

Produkttyper som inngår i næringsmiddelkategori 3 og eksempler framgår av produktlisten.

Produktlisten angir følgende:
Popkorn og maiskorn
Saltede nøtter og saltede nøtteblandinger, også med innhold av frukt
Salte kjeks, saltkringler og saltstenger

Annen snacks, inkludert
– snacks av ris eller mais
– snacks fremstilt av deig 
– snacks direkte fremstilt fra potet, grønnsaker, frukt, bær eller korn, som inkluderer chips og lignende produkter, samt tørket frukt og bær
– ekstrudert snacks

Eksempel på snacks fremstilt av deig er tortilla chips, eksempel på snacks direkte fremstilt fra potet er potetchips og eksempel på ekstrudert snacks er ostepop.

Tørket frukt og bær inngår i denne næringsmiddelkategorien.

Flere eksempler på produkter som omfattes i næringsmiddelkategori 3:
– salte nøtteblandinger med annen tilsetning enn frukt, som tørkede bær 

Eksempler på produkter som ikke omfattes:
– usaltede nøtter og usaltede nøtteblandinger

Næringsmiddelkategori 4: Spise-­is

Utdrag fra forskrift: næringsmiddelkategori 4

Næringsmiddelkategorier

Produkttyper som inngår i de ulike næringsmiddelkategoriene og eksempler

Produkter som omfattes/grenseverdier

(angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare)

4. Spise-­is

Spise-is, også med innhold av kakao, inkludert
– fløte- og melkebasert is og plantebaserte erstatningsprodukter, vannbasert is, fruktis, sorbet og yoghurtis

Alle produkter omfattes

Alle produkter som tilhører næringsmiddelkategori 4 Spise-is omfattes av forskriften, uavhengig av produktets innhold av næringsstoffer og søtstoffer.

Produkttyper som inngår i næringsmiddelkategori 4 og eksempler framgår av produktlisten.

I næringsmiddelkategorien er alle typer spise-is omfattet, inkludert plantebaserte erstatningsprodukter.

Produktlisten angir følgende:

Spise-is, også med innhold av kakao, inkludert
– fløte- og melkebasert is og plantebaserte erstatningsprodukter, vannbasert is, fruktis, sorbet og yoghurtis

Milkshake og iskaffe tilhører næringsmiddelkategori 7 Melk og plantebaserte drikker.

Næringsmiddelkategori 5: Brus, energidrikk, saft og lignende

Utdrag fra forskrift: næringsmiddelkategori 5

Næringsmiddelkategorier

Produkttyper som inngår i de ulike næringsmiddelkategoriene og eksempler

Produkter som omfattes/grenseverdier

(angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare)

5. Brus, energidrikk, saft og lignende

Brus, energidrikk, saft og lignende, inkludert
– iste
– andre lignende søte leskedrikker som f.eks. frukt- og bærdrikker (med og uten kullsyre) såfremt det ikke omfattes av næringsmiddelkategori 6

Alle produkter omfattes

Alle produkter som tilhører næringsmiddelkategori 5 Brus, energidrikk, saft og lignende omfattes av forskriften, uavhengig av produktets innhold av næringsstoffer og søtstoffer.

Produkttyper som inngår i næringsmiddelkategori 5 og eksempler framgår av produktlisten.

Produktlisten angir følgende:

Brus, energidrikk, saft og lignende, inkludert
– iste
– andre lignende søte leskedrikker som for eksempel frukt- og bærdrikker såfremt de ikke omfattes av næringsmiddelkategori 6.

Drikke som er drikkeklar, i konsentrert form, pulverform, frossen (som slush) eller som gel vil være omfattet. 

Med energidrikk menes alkoholfrie drikker, inkludert pulver eller tabletter som skal løses i væske, med koffein i en mengde over 15 mg/100 ml drikkeklart produkt. Dette omfatter ikke drikker som er basert på kaffe, te eller kakao og som har en næringsmiddelbetegnelse som inneholder ordene «kaffe», «te» eller «kakao».

Sportsdrikker er eksempel på drikke som omfattes i denne næringsmiddelkategorien. Melkebaserte sportsdrikker tilhører næringsmiddelkategori 7 Melk og plantebaserte drikker.

Frukt- og grønnsaksnektar tilhører næringsmiddelkategori 6 Juice og lignende.

Flere eksempler på produkter som omfattes i næringsmiddelkategori 5:
– leskedrikker med tilsatte sukkerarter eller søtstoff
– smaksatt vann med tilsatte sukkerarter eller søtstoff
– brus med fruktjuice
– limonade

Eksempler på produkter som ikke omfattes:
– vann med eller uten smak, med eller uten kullsyre, og uten tilsatte sukkerarter eller søtstoff

Næringsmiddelkategori 6: Juice og lignende

Utdrag fra forskrift: næringsmiddelkategori 6

Næringsmiddelkategorier

Produkttyper som inngår i de ulike næringsmiddelkategoriene og eksempler

Produkter som omfattes/grenseverdier

(angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare)

6. Juice og lignende

Juice og lignende produkter, inkludert
– juice, nektar og lignende produkter inkludert smoothie (fra frukt, bær eller grønnsaker), også rekonstruert fra konsentrat (omfatter smoothier med yoghurt/melk såfremt yoghurt/melk ikke er hovedingrediensen)
– frukt- og grønnsaksnektar

– Tilsatte sukkerarter > 0 g 
– Søtstoff > 0

I næringsmiddelkategori 6 Juice og lignende omfattes produkter dersom de er tilsatt sukkerarter og/eller søtstoff.

Grenseverdier for næringsmiddelkategori 6 (angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare):
– Tilsatte sukkerarter > 0 g
– Søtstoff > 0

Produkttyper som inngår i næringsmiddelkategori 6 og eksempler framgår av produktlisten.

Produktlisten angir følgende:

Juice og lignende produkter, inkludert
– juice, nektar og lignende produkter inkludert smoothie (fra frukt, bær eller grønnsaker), også rekonstruert fra konsentrat (omfatter smoothier med yoghurt/melk såfremt yoghurt/melk ikke er hovedingrediensen)
– frukt- og grønnsaksnektar

Juice og lignende produkter som ikke er tilsatt sukkerarter eller søtstoff, vil ikke omfattes.

Smoothie (fra frukt, bær eller grønnsaker) er omfattet dersom de er tilsatt sukkerarter eller søtstoff. Det gjelder også for smoothier med yoghurt/melk såfremt yoghurt/melk ikke er hovedingrediensen.

Hovedingrediens er definert i matinformasjonsforskriften. Med hovedingrediens menes en ingrediens eller ingredienser i et næringsmiddel som utgjør mer enn 50 % av næringsmiddelet, eller som forbrukeren vanligvis forbinder med betegnelsen på næringsmiddelet, og som det i de fleste tilfeller kreves en mengdeangivelse for. Se Mattilsynets veileder om ingredienser og mengdeangivelse.

Frukt- og grønnsaksnektar inngår i denne næringsmiddelkategorien. 

Flere eksempler på produkter som omfattes i næringsmiddelkategori 6:
– juice blandet med vann og sukker og/eller søtstoff

Eksempler på produkter som ikke omfattes:
– juice – ferskpresset eller fra konsentrat
– smoothie som ikke er tilsatt sukkerarter eller søtstoff

Næringsmiddelkategori 7: Melk og plantebaserte drikker

Utdrag fra forskrift: næringsmiddelkategori 7

Næringsmiddelkategorier

Produkttyper som inngår i de ulike næringsmiddelkategoriene og eksempler

Produkter som omfattes/grenseverdier

(angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare)

7. Melk og plantebaserte drikker

Melk og plantebaserte drikker, inkludert
– alle typer melk og plantebaserte drikker utenom syrnede varianter, jf. næringsmiddelkategori 9
– milkshake
– kaffe og kaffedrikker som inneholder melk eller plantebasert drikke (der melk eller plantebasert drikke er hovedingrediens), iskaffe

– Tilsatte sukkerarter > 0 g 
– Søtstoff > 0

 

I næringsmiddelkategori 7 Melk og plantebaserte drikker omfattes produkter dersom de er tilsatt sukkerarter og/eller søtstoff.

Grenseverdier for næringsmiddelkategori 7 (angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare):
– Tilsatte sukkerarter > 0 g
– Søtstoff > 0

Produkttyper som inngår i næringsmiddelkategori 7 og eksempler framgår av produktlisten.

Produktlisten angir følgende:

Melk og plantebaserte drikker, inkludert
– alle typer melk og plantebaserte drikker utenom syrnede varianter, jf. næringsmiddelkategori 9
– milkshake
– kaffe og kaffedrikker som inneholder melk eller plantebasert drikke (der melk eller plantebasert drikke er hovedingrediens), iskaffe

I denne næringsmiddelkategorien inngår alle typer melk og plantebaserte drikker med tilsatte sukkerarter eller søtstoff, utenom syrnede varianter. Melkebaserte drikker vil også være omfattet.

I næringsmiddelkategorien inngår også milkshake og kaffe og kaffedrikker som inneholder melk eller plantebasert drikke (der melk eller plantebasert drikke er hovedingrediens), og iskaffe.

Hovedingrediens er definert i matinformasjonsforskriften. Med hovedingrediens menes en ingrediens eller ingredienser i et næringsmiddel som utgjør mer enn 50 % av næringsmiddelet, eller som forbrukeren vanligvis forbinder med betegnelsen på næringsmiddelet, og som det i de fleste tilfeller kreves en mengdeangivelse for. Se Mattilsynets veileder om ingredienser og mengdeangivelse.

Flere eksempler på produkter som omfattes i næringsmiddelkategori 7:
– alle typer melk med tilsatte sukkerarter eller søtstoff
– plantebaserte drikker utenom syrnede varianter, med tilsatte sukkerarter eller søtstoff

Eksempler på produkter som ikke omfattes:
– alle typer melk uten tilsatte sukkerarter eller søtstoff
– plantebaserte drikker uten tilsatte sukkerarter eller søtstoff
– kaffe og kaffedrikker uten melk eller plantebasert drikke
– kaffe og kaffedrikker der melk eller plantebasert drikke ikke er hovedingrediens

Næringsmiddelkategori 8: Frokostblandinger

Utdrag fra forskrift: næringsmiddelkategori 8

Næringsmiddelkategorier

Produkttyper som inngår i de ulike næringsmiddelkategoriene og eksempler

Produkter som omfattes/grenseverdier

(angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare)

8. Frokostblandinger

Frokost- og andre kornblandinger, inkludert
– gryn, müsli, tørre grøtblandinger

– Sukkerarter > 12,5 g
– Kostfiber < 6 g

I næringsmiddelkategori 8 Frokostblandinger omfattes produkter som inneholder over 12,5 gram sukkerarter og/eller under 6 gram kostfiber per 100 gram/100 ml spiseferdig vare.

Grenseverdier for næringsmiddelkategori 8 (angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare):
– Sukkerarter > 12,5 g
– Kostfiber < 6 g

Produkttyper som inngår i næringsmiddelkategori 8 og eksempler framgår av produktlisten.

Produktlisten angir følgende:

Frokost- og andre kornblandinger, inkludert
– gryn, müsli, tørre grøtblandinger

Det benyttes ulike betegnelser på frokost- og andre kornblandinger. Produktlisten angir eksemplene «gryn, müsli og tørre grøtblandinger». Frokost- og andre kornblandinger med andre betegnelser, som for eksempel grynblandinger, granola, frokostkorn, corn flakes og puffet ris, vil også omfattes.

Frokost- og andre kornblandinger kan inneholde nøtter, frø, rosiner, tørket frukt, honning, kokos, sjokolade og lignende. Disse blandingene omfattes også.

Yoghurt med müsli/granola/gryn tilhører næringsmiddelkategori 9 Yoghurt og lignende produkter. Ferdig tilberedte grøter tilhører næringsmiddelkategori 10 Hurtigmat og sammensatte ferdigretter.

Flere eksempler på produkter som omfattes i næringsmiddelkategori 8:
– fruktmüsli
– nøttemüsli/granola

De nevnte eksemplene omfattes kun dersom produktene overgår grenseverdien for sukkerarter og/eller har lavere innhold av kostfiber enn grenseverdien.

Eksempler på produkter som ikke omfattes:
– hele korn, gryn (hvetekorn, havregryn, byggryn, hirse osv.)

Næringsmiddelkategori 9: Yoghurt og lignende produkter

Utdrag fra forskrift: næringsmiddelkategori 9

Næringsmiddelkategorier

Produkttyper som inngår i de ulike næringsmiddelkategoriene og eksempler

Produkter som omfattes/grenseverdier

(angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare)

9. Yoghurt og lignende produkter

Yoghurt og lignende produkter, inkludert
– yoghurt, syrnet smaksatt melk og drikkeyoghurt, ostebaserte yoghurtetterligninger
– omfatter også sammensatte produkter, for eksempel av yoghurt og müsli

Syrnede, tyknete plantebaserte produkter og andre yoghurtetterligninger
– omfatter også sammensatte produkter, for eksempel av yoghurtetterligninger og müsli

– Fett > 3 g
– Sukkerarter > 10 g
– Søtstoff > 0

I næringsmiddelkategori 9 Yoghurt og lignende produkter omfattes produkter som inneholder over 3 gram fett og/eller over 10 gram sukkerarter per 100 gram/100 ml spiseferdig vare og/eller som inneholder søtstoff.

Grenseverdier for næringsmiddelkategori 9 (angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare):
– Fett > 3 g
– Sukkerarter > 10 g
– Søtstoff > 0

Produkttyper som inngår i næringsmiddelkategori 9 og eksempler framgår av produktlisten.

Produktlisten angir følgende:

Yoghurt og lignende produkter, inkludert
– yoghurt, syrnet smaksatt melk og drikkeyoghurt, ostebaserte yoghurtetterligninger
– omfatter også sammensatte produkter, for eksempel av yoghurt og müsli

Syrnede, tyknete plantebaserte produkter og andre yoghurtetterligninger
– omfatter også sammensatte produkter, for eksempel av yoghurtetterligninger og müsli

Ostebaserte yoghurtetterligninger er produkter som skyr og kvarg.

Næringsmiddelkategorien omfatter også sammensatte produkter, for eksempel av yoghurt og müsli eller for eksempel av yoghurtetterligninger og müsli

Flere eksempler på produkter som omfattes i næringsmiddelkategori 9:
– sammensatte produkter av yoghurt eller yoghurtetterligninger og for eksempel müsli, nøtter, fruktmos eller honning.

De nevnte eksemplene omfattes kun dersom produktene overgår én eller flere av grenseverdiene.

Eksempler på produkter som ikke omfattes:
– cottage cheese
– rømme

Næringsmiddelkategori 10: Hurtigmat og sammensatte ferdigretter

Utdrag fra forskrift: næringsmiddelkategori 10

Næringsmiddelkategorier

Produkttyper som inngår i de ulike næringsmiddelkategoriene og eksempler

Produkter som omfattes/grenseverdier

(angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare)

10. Hurtigmat og sammensatte ferdigretter

 

 

Hurtigmat og sammensatte ferdigretter
–Hurtigmat: lett tilgjengelige næringsmidler som omsettes ferdig tilberedt, eventuelt oppvarmet og innpakket. Inkluderer bl.a. pizza og pizza-småretter; smørbrød og wraps/rull; hamburgere i brød; retter med pølser; pommes frites; pastaretter, tilberedte salater; ferdigretter sammensatt av en kombinasjon av karbohydrater og enten grønnsaker eller kjøtt/fisk/belgfrukter, eller alle tre kombinert; supper; grøter (ferdig tilberedt). Omfatter enkeltbestanddeler av hurtigmat (f.eks. pommes frites og kylling nuggets) og hvert produkt som inngår i en hurtigmatmeny skal oppfylle kriteriene for den relevante næringsmiddelgruppen i denne tabellen.
– Sammensatte ferdigretter: sammensatte retter som er spiseklare, fryste, kjølte eller hermetiserte (som f.eks. selges i dagligvarehandelen). Inkluderer bl.a. pizza, pizza-småretter, smørbrød og wraps/rull; tilberedte pastaretter, gryter, supper, grøter og salater; ferdigretter sammensatt av en kombinasjon av karbohydrater og enten grønnsaker eller kjøtt/fisk/belgfrukter, eller alle tre kombinert.

– Energi > 950 kJ (225 kcal)
– Mettede fettsyrer > 4 g
– Salt > 1 g

I næringsmiddelkategori 10 Hurtigmat og sammensatte ferdigretter omfattes produkter som har et energiinnhold over 950 kJ (225 kcal) og/eller inneholder over 4 gram mettede fettsyrer og/eller over 1 gram salt per 100 gram/100 ml spiseferdig vare.

Grenseverdier for næringsmiddelkategori 10 (angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare):
– Energi > 950 kJ (225 kcal)
– Mettede fettsyrer > 4 g
– Salt > 1 g

Produkttyper som inngår i næringsmiddelkategori 10 og eksempler framgår av produktlisten.

Hurtigmat
Hurtigmat defineres i produktlisten som «lett tilgjengelige næringsmidler som omsettes ferdig tilberedt, eventuelt oppvarmet og innpakket».

Produktlisten angir at Hurtigmat bl.a. inkluderer
– pizza og pizza-småretter
– smørbrød og wraps/rull
– hamburgere i brød
– retter med pølser
– ​​​pommes frites
– pastaretter
– tilberedte salater
– ferdigretter sammensatt av en kombinasjon av karbohydrater og enten grønnsaker eller kjøtt/fisk/belgfrukter, eller alle tre kombinert
– supper
– grøter (ferdig tilberedt)

Hurtigmat omfatter enkeltbestanddeler av hurtigmat (for eksempel pommes frites eller kylling nuggets), et sammensatt produkt (for eksempel en cheeseburger) eller en hurtigmatmeny (for eksempel cheeseburger, pommes frites og brus).

Hvis produktet er et sammensatt produkt, som for eksempel en cheeseburger, er det energi- og næringsinnholdet i hele produktet/cheeseburgeren (hamburger, ost, brød, dressing og salat) som samlet vurderes opp mot grenseverdiene. Tilsvarende, hvis det sammensatte produktet er en ferdig tilberedt salat med dressing, skal hele salaten (inkludert dressingen) vurderes opp mot grenseverdiene.

En hurtigmatmeny består av flere produkter. Hvert produkt i en hurtigmatmeny må vurderes opp mot næringsmiddelkategoriene i produktlisten og ev. grenseverdier. For eksempel kan en cheeseburgermeny bestå av produktene cheeseburger, pommes frites og drikke. I slike tilfeller skal hvert produkt vurderes i henhold til næringsmiddelkategorien det tilhører. I eksempelet med en cheeseburgermeny vil cheeseburger og pommes frites omfattes hvis de overgår én eller flere av grenseverdiene i kategori 10 Hurtigmat og sammensatte ferdigretter, mens drikke må vurderes ut fra aktuell næringsmiddelkategori.

Sammensatte ferdigretter
Sammensatte ferdigretter defineres i produktlisten som «sammensatte retter som er spiseklare, fryste, kjølte eller hermetiserte (som f.eks. selges i dagligvarehandelen)».

Produktlisten angir at Sammensatte ferdigretter bl.a. inkluderer
– pizza og pizza-småretter
– smørbrød og wraps/rull
– tilberedte pastaretter, gryter, supper, grøter og salater
– ferdigretter sammensatt av en kombinasjon av karbohydrater og enten grønnsaker eller kjøtt/fisk/belgfrukter, eller alle tre kombinert

Sammensatt (ferdig) produkt som for eksempel makrell i tomat eller påleggssalat, som vanligvis spises i kombinasjon med andre matvarer, regnes ikke som en sammensatt ferdigrett og omfattes derfor ikke.

Det vil være noen forskjeller mellom hurtigmat og sammensatte ferdigretter (som f.eks. selges i dagligvarehandelen). Et eksempel er pommes frites, som kan være del av en hurtigmatmeny eller utgjøre hurtigmat-produktet alene. Ferdig tilberedt (ev. oppvarmet og innpakket) pommes frites anses som hurtigmat i henhold til definisjonen over, mens pommes frites i fryst tilstand som for eksempel selges i dagligvarehandelen vil ikke anses som en sammensatt ferdigrett, og vil derfor ikke omfattes.

Flere eksempler på produkter som omfattes i næringsmiddelkategori 10:
– middagspaier
– vårruller
– spagetti med saus og/eller kjøtt

De nevnte rettene omfattes kun dersom produktene overgår én eller flere av grenseverdiene.

Eksempler på produkter som ikke omfattes:
– Råvare eller enkeltprodukt som ikke er en sammensatt ferdigrett, som for eksempel hamburgere (bare selve kjøttet), fiskekaker eller pølser
– Sammensatt ferdigrett (som f.eks. selges i dagligvarehandelen) som krever tilberedning med ingredienser, herunder tørr sammensatt ferdigrett, som for eksempel suppepose/grytebasis som må tilsettes vann

Sjekkliste for bruk av produktlisten

1. Finn ut om produktet tilhører én av de ti næringsmiddelkategoriene i produktlisten

I noen tilfeller vil dette komme klart fram ut fra navnet på næringsmiddelkategorien og navnet på produktet. I andre tilfeller vil det være nødvendig å se på produkttyper og eksempler som er gitt i produktlisten. Flere eksempler på produkter som er omfattet og ikke omfattet av produktlisten framkommer av dette rundskrivet. Eksemplene er ikke uttømmende.

2. Hvis produktet tilhører næringsmiddelkategori 1–5: 

Alle produkter som tilhører næringsmiddelkategori 1–5 er omfattet av forskriften, uavhengig av næringsinnhold og om produktet er tilsatt søtstoff eller ikke. 

3. Hvis produktet tilhører næringsmiddelkategori 6–10:

Sjekk innholdet i produktet opp mot grenseverdiene som er gitt i produktlisten for den aktuelle næringsmiddelkategorien. Grenseverdiene for innhold av energi og næringsstoffer er angitt per 100 g/100 ml spiseferdig vare. For søtstoff er grenseverdien på null. 

Hvis energi- og næringsinnhold for produktet, for eksempel et hurtigmatprodukt eller en sammensatt ferdigrett, ikke er kjent, beregnes innholdet av energi, mettet fett og salt. Se eget avsnitt om grenseverdiene for næringsstoffer, energi og søtstoffer.

Hvis produktet er i samsvar med én eller flere av grenseverdiene for den aktuelle næringsmiddelkategorien, er produktet omfattet av forskriften. For eksempel vil et produkt som tilhører næringsmiddelkategori 8 Frokostblandinger og som overstiger grenseverdien for sukkerarter og/eller har et lavere innhold av kostfiber enn grenseverdien, omfattes av forskriften. 

Produkter som ikke samsvarer med alle grenseverdiene for den aktuelle næringsmiddelkategorien, er ikke omfattet av forskriften. For eksempel vil et produkt som tilhører næringsmiddelkategori 8 Frokostblandinger og som har et lavere innhold av sukkerarter enn grenseverdien og som har et høyere innhold av kostfiber enn grenseverdien, ikke omfattes av forskriften. 

Siste faglige endring: 01. juli 2025