[Endret 02/22]
6. Helsedirektoratets kommentarer til utvalgte takster
Tidsangivelsen i 10-takstene 10a–10d og 10f omfatter bare den tiden pasienten er til stede.
Takster for utredende samtaler (10-takstene) skiller seg fra behandlingstakstene (20-takstene) ved at innholdet er av utredende og kartleggende karakter, og uten aktive terapeutiske inngrep.
Det kan i et behandlingsforløp være nødvendig å veksle mellom utredende samtaler og behandling. Takster for utredende samtale og behandlingstakstene kan som hovedregel ikke kombineres i samme konsultasjon eller samme dag, selv om psykologen i en konsultasjon ofte kombinerer utredende og behandlende metodikk. Psykologen må derfor velge den taksten som hører til det arbeidet vedkommende har gjort mest av i konsultasjonen, enten en 10-takst eller en 20-takst.
Takst 10e: Tillegg for behandling av akutt psykisk krise pr. gang
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, 10a, 10b, 10c, 10d, 10f, 11, 12, 13, 18, 19, 23a, 23b, 23c, 23d, 23e, 23f, 26, 27, 40a, 40b, 51, 52a, 52b
Helsedirektoratets kommentarer
Takst 10e er en tilleggstakst. Det betyr at den må benyttes sammen med andre takster. Hvilke takster dette gjelder, fremgår av forskriften.
I akutt krise skal ikke pasienten betale egenandel. Det gis derfor stønad etter honorartakster. Dette gjelder alle takster som takst 10e kan kombineres med.
Taksten gjelder for
- nye pasienter som mottas i særlig akutt krise
- pasienter som er i en pågående behandling, men som må tas imot på grunn av særlig akutt krise utenom det pågående behandlingsopplegget
Undersøkelsestakstene 11–19 inkluderer tid for direkte pasientkontakt og medgått tid for psykologen til å tolke data. Disse takstene kan ikke utløses for samme tidsrom som andre takster, der psykologen selv foretar selve undersøkelsen uten bruk av hjelpepersonell. Tidspunktet for oppstart av undersøkelsen skal fremgå av regningen.
Takst 11: Intelligensvurdering/evnevurdering
Ugyldig takstkombinasjon: 23a, 23b, 23c, 23d, 23e, 23f, 24a, 24b, 24c, 24d, 28a, 28b, 28c, 28d, 31a, 31b, 31c, 31d, 31e, 31f, 32, 33a, 33b
Helsedirektoratets kommentarer
Takst 11 benyttes når det foretas en intelligensvurdering/evnevurdering av pasienten.
Det er det samlede arbeidet med evnevurderingen som honoreres, uavhengig av om det er benyttet flere kartleggingsmetoder, og uavhengig av hvilke metoder som benyttes.
Fornyet evnevurdering kan være aktuelt på et senere tidspunkt, for eksempel der hvor det er mistanke om at emosjonelle lidelser hindrer en korrekt kartlegging av pasientens intellektuelle evner.
Undersøkelse på hukommelse (WMS) faller vanligvis inn under takst 12, og takst 11 kan ikke kreves i tillegg ved denne undersøkelsen.
Takst 12: Spesielle funksjonsundersøkelser
Ugyldig takstkombinasjon: 24a, 24b, 24c, 24d, 28a, 28b, 28c, 28d, 31a, 31b, 31c, 31d, 31e, 31f, 33a, 33b
Helsedirektoratets kommentarer
[Endret 02/22]
Takst 12 gjelder kartlegging av enkeltfunksjoner, som for eksempel
- vedvarende oppmerksomhet
- selektiv oppmerksomhet
- visuell oppmerksomhet/neglekt
- konsentrasjon/arbeidsminne
- psykomotorisk tempo
- innlæring/hukommelse
- språkfunksjoner
- visuokonstruktiv funksjon
- eksekutive funksjoner
- sensorisk-motorisk funksjon
- sosiale samspillsferdigheter (f. eks. autismeproblematikk, impulskontroll, selvregulering mv.)
- søvn og søvnregulering
- rusvaner/rusens funksjon
- reaksjonsevne
- lese- og skrivefunksjon (dysleksi)
- utholdenhet/fatigue
- seksualfunksjon
- næringsinntak
- vurdering av prestasjonsmotivasjon/validitet
Taksten benyttes der spesifikke funksjoner skal kartlegges. Taksten kan bare utløses én gang for hver funksjon som utredes, uavhengig av om det benyttes flere kartleggingsverktøy eller informanter. Dette er ikke til hinder for at samme funksjon kan utredes på nytt etter en tid, dersom dette er nødvendig i forbindelse med behandlingen.
Det samme kartleggingsgrunnlaget kan ikke knyttes til utløsning av mer enn én takst 12. For å utløse taksten flere ganger, må det innhentes ny informasjon om pasienten. Informasjon innhentet i forbindelse med bruk av andre undersøkelsestakster vil ikke alene kunne utløse takst 12.
Takst 13: Miljøvurdering
Ugyldig takstkombinasjon: 24a, 24b, 24c, 24d, 28a, 28b, 28c, 28d, 31a, 31b, 31c, 31d, 31e, 31f, 33a, 33b
Helsedirektoratets kommentarer
Takst 13 kan benyttes når det er nødvendig med en vurdering av pasientens miljø og miljøets innvirkning på pasienten. Informasjon som er innhentet ved bruk av andre utredningstakster, er ikke tilstrekkelig for å utløse taksten.
Endringer i pasientens miljøbetingelser kan nødvendiggjøre gjentatt miljøvurdering. Bruk av taksten er begrenset til inntil fire ganger per kalenderår.
Dersom miljøvurderingen kan foretas gjennom testing, kan psykologen benytte hjelpepersonell til informasjonsuthenting og scoring samt sjekking av testdata.
Når det er behov for undersøkelse av miljøet ved fysisk tilstedeværelse, må psykologen være til stede under hele undersøkelsen for å kunne ta takst 13.
Takst 18: Personlighetsvurdering
Ugyldig takstkombinasjon: 23a, 23b, 23c, 23d, 23e, 23f, 24a, 24b, 24c, 24d, 28a, 28b, 28c, 28d, 31a, 31b, 31c, 31d, 31e, 31f, 32, 33a, 33b
Merknad B5: I takst 18 honoreres det samlede arbeidet med personlighetsvurderingen, uavhengig av om det benyttes en eller flere kartleggingsmetoder eller tester. Takst 18 kan benyttes inntil tre ganger per kalenderår. Samme behandler kan ikke fremsette regning på takst 18 flere ganger på samme dag for samme pasient, og heller ikke flere dager på rad for samme pasient.
Helsedirektoratets kommentarer
Takst 18 benyttes ved personlighetsvurdering. En personlighetsvurdering gjennomføres delvis ved testing og delvis ved intervju av pasienten.
Det er det samlede arbeidet med personlighetsvurderingen som honoreres, uavhengig av om det benyttes én eller flere kartleggingsmetoder eller tester. For å utløse takst 18 må ny informasjon innhentes; det er ikke nok å bare benytte informasjon oppsummert fra tidligere konsultasjoner.
Takst 19: Nevropsykologisk undersøkelse
Ugyldig takstkombinasjon: 23a, 23b, 23c, 23d, 23e, 23f, 24a, 24b, 24c, 24d, 28a, 28b, 28c, 28d, 31a, 31b, 31c, 31d, 31e, 31f, 32, 33a, 33b
Helsedirektoratets kommentarer
Selv om taksten bruker begrepet "nevropsykologisk undersøkelse", er det ikke et krav om at behandleren er spesialist i nevropsykologi.
Tidsangivelsen for takstene 10, 21–25 og 28 angir bare tid for direkte pasientkontakt, det vil si den tiden pasienten er til stede.
Takst 21a–f omhandler psykoterapi av barn, mens takst 21g–i omhandler psykoterapi av barn hvor bare foresatte er til stede.
Utgangspunktet er at det bare gis stønad for én konsultasjon per dag. Det er imidlertid åpnet for at to konsultasjoner per dag kan godtas ved kombinasjon av individuell behandling og psykoterapi av barn hvor kun foresatte er til stede.
23-takstene omhandler psykoterapeutisk familiearbeid. Arbeidet må være av terapeutisk art for at taksten skal kunne utløses. Det skal ikke kreves egenandel av andre enn den henviste pasienten.
I tilfeller der det dreier seg om møte med pårørende eller foresatte hvor det utføres psykologfaglig arbeid uten at den pårørende er involvert i selve den terapeutiske behandlingen, skal takst 32 benyttes.
25-takstene omhandler nevropsykologisk behandling. For å kunne utløse 25-takstene må det foreligge en påvist nevropsykologisk/kortikal funksjonsavvik og/eller hjerneskade. Det må fremgå av journalen at hjerneskade/funksjonsavvik er påvist, og hvilken instans/person som har påvist skaden/avviket.
Det stilles ikke krav til at behandleren er spesialist i nevropsykologi, selv om ordlyden i taksten er "nevropsykologisk behandling".
Takst 26: Psykologisk rådgivning til pasient pr. telefon, minst 15 min.
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, 10e
Helsedirektoratets kommentarer
Takst 26 er en konsultasjonstakst. Det gis bare stønad for én konsultasjon per dag. Det er åpnet for at to konsultasjoner per dag kan godtas ved kombinasjon av individuell behandling og enten gruppebehandling, psykoterapeutisk familiearbeid eller psykoterapi av barn hvor kun foresatte er til stede.
Taksten kan kombineres med takst 10e ved behandling av akutt psykisk krise. Da faller kravet til henvisning bort.
Takst 28a og c skal føres én gang på én av deltakerne, uavhengig av hvor mange deltakere som er i gruppen. Takst 28 b og d skal i tillegg føres på hver enkelt deltaker.
Takstene 31a–f er takster for rådgiving overfor behandlende instans med tanke på videre behandlingsopplegg.
Takstene utløses for den samlede tiden som blir brukt på hver enkelt instans/person, inkludert forarbeidet før rådgivningen.
Taksten kan bare kreves for rådgivning gitt av psykologen, og ikke av hjelpepersonell.
Takstene kan ikke benyttes
- ved ren gjengivelse av testresultater
- for den tid som medgår til å skrive rapporten
- flere ganger hvis samme rapport sendes til flere instanser
Takst 32: Nødvendig samtale med pårørende eller foresatte ved psykologisk undersøkelse og behandling
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, 12, 13, 40a
Helsedirektoratets kommentarer
Takst 32 gjelder nødvendig samtale mellom psykologen og pårørende eller foresatte ved psykologisk undersøkelse og behandling.
Hvis pårørende eller foresatte trekkes mer terapeutisk inn i behandlingen, bør det vurderes om takst 23 (psykoterapeutisk familiearbeid) skal benyttes.
Takst 33a: Møtegodtgjørelse med reisetid når psykologen deltar i tverrfaglig samarbeidsmøte om enkeltpasient. Møtet må være ledd i pasientens behandlings- eller rehabiliteringsopplegg. Taksten kan også utløses når møtet foregår via telefon eller video. Takst 33a beregnes for arbeid i inntil en halv time og deretter utløses takst 33b per påbegynte halvtime. Hvis møtet gjelder flere pasienter, beregnes takstene 33a og 33b for den samlede møte- og reisetid, ikke per pasient. Hvilke instanser/personer som har deltatt på møtet, tidspunkt for møtet og hvor møtet fant sted må kunne dokumenteres. Takst 33a og 33b kan ikke benyttes ved samtidig konsultasjon eller dersom møtet blir avlyst
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, 33b
Takst 33b: Senere pr. påbegynt halvtime
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, 33a
Helsedirektoratets kommentarer
Takst 33 kan bare benyttes i forbindelse med møter om enkeltpasienter som går til behandling hos psykologen.
Taksten inkluderer tiden det tar å reise mellom psykologens arbeidssted og møtestedet.
Taksten kan ikke benyttes ved veiledningsoppdrag eller ved møter gjennomført av hjelpepersonell.
Ordlyden i takst 33a er endret fra 1. juli 2021. Formålet er å legge til rette for mer teamarbeid og økt samhandling rundt pasienter med store og sammensatte behov. Det er også et mål å harmonisere vilkårene for å utløse takst for tverrfaglig møte på tvers av behandlergrupper.
Siste faglige endring: 02. februar 2022