Grunnloven § 104 (lovdata.no) og FNs barnekonvensjon artikkel 3 (lovdata.no) pålegger staten en plikt til å oppfylle, respektere og beskytte barns rettigheter, og slår fast at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn ved alle handlinger og beslutninger som berører barn. En viktig del av dette er å sikre at konsekvenser for barns rettigheter er kartlagt og vurdert før beslutninger tas. Kravet om å vurdere barnets beste gjelder for alle offentlige instanser når det skal tas avgjørelser hvor barn er involvert. Det må framgå av beslutningsgrunnlaget hvordan barns interesser har blitt undersøkt og vurdert, og hvilken vekt de har blitt tillagt.
Viktige rettigheter for barn og unge på det området som dette rundskrivet omhandler er retten til medbestemmelse (art. 12) (lovdata.no), retten til ytringsfrihet (art. 13) (lovdata.no), retten til privatliv (art. 16) (lovdata.no) og retten til den høyest oppnåelige helsestandard (art. 24) (lovdata.no). Nedenfor omtales disse rettighetene kort.
Barnekonvensjonens artikkel 12 gir barn og unge rett til å bli hørt når det utformes tiltak som omhandler dem. For eksempel er det nødvendig å inkludere barn og unge i utvikling av retningslinjer for filming, fotografering og lydopptak i barne- og avlastningsboliger og i barneavdelinger på sykehus.
Barnekonvensjonens artikkel 13 sier at barn har rett til å søke og motta informasjon og meddele opplysninger og ideer av ethvert slag, både muntlig og skriftlig og på hvilken som helst uttrykksmåte barnet ønsker. Når barn er innlagt i en helse- og omsorgsinstitusjon er det viktig at de sikres retten til ytringsfrihet ved å kunne bruke for eksempel mobil og nettbrett. På den måten kan de også enkelt opprettholde kontakten med venner og familie.
Barnekonvensjonens artikkel 16 slår fast at barn har rett til beskyttelse mot vilkårlig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv. For pårørende som tilbringer mye tid på sykehuset, for eksempel fordi de har syke barn som er innlagt, kan et ønske om å ta bilder, film eller lydopptak i forbindelse med at nærstående er innlagt være godt begrunnet. Det er imidlertid viktig at dette ønsket blir vurdert opp mot barns rett til privatliv. Barn og unge må spørres om samtykke fra tidlig alder, og foreldrene og andre voksne må respektere deres grenser både når det gjelder filming, fotografering og lydopptak og deling av slikt materiale på nett.
Barnekonvensjonens artikkel 24 gir barn rett til best mulig medisinsk behandling og helsehjelp. Foreldres fotografering og filming av egne barn når disse mottar tjenester eller helsehjelp, kan true eller utfordre denne rettigheten ved at helsepersonellet opplever filmingen mv. som så ukomfortabel eller forstyrrende at de blir usikre på utførelsen av prosedyrer de ellers er trygge på. Helsepersonellet bør være oppmerksom på uheldige sider ved filming av slike situasjoner, og oppfordre til å vise aktsomhet ved fotografering eller filming når det ytes helse- og omsorgstjenester til barn.
For å vurdere hva som er til barnets beste, må det sikres at konsekvenser for barn er tilstrekkelig vurdert når virksomhetene utformer retningslinjer og rutiner for fotografering, lyd- og filmopptak i helse- og omsorgssektoren. Det kan gjøres ved hjelp av en barnerettighetsvurdering, som er en strukturert gjennomgang av barnets beste og en kartlegging av hvilke konsekvenser et tiltak vil ha for barns ulike rettigheter. På Barneombudets nettsider (barneombudet.no) finnes det mer informasjon om hvordan barnerettighetsvurderinger kan gjennomføres.