5. Nasjonal klagenemnd for abort (Abortklagenemnda)
Helsedirektoratets kommentarer
Nemnda som avslår søknaden, skal straks sende sakens dokumenter til Abortklagenemnda til fornyet behandling. Ordningen innebærer at saken tas til behandling dersom ikke den gravide trekker kravet om abort. Den gravide må selv trekke kravet. Dette kan ikke gjøres av for eksempel en verge. Nemnda skal underrette den gravide om at saken vil bli prøvet av Klagenemnda, hvis ikke hun trekker søknaden om abort.
Kvinnen kan legge frem nye opplysninger for Klagenemnda.
Abortklagenemnda skal prøve alle sider av saken. Forvaltningslovens regler om saksbehandling gjelder også for Abortklagenemnda, men ikke alle bestemmelsene passer i abortsaker. Det vil for eksempel bare helt unntaksvis være aktuelt å gjøre bruk av muligheten etter forvaltningsloven til å sende saken tilbake til abortnemnda for ny behandling der.
Rutiner for oversendelse av sakspapirer til Abortklagenemnda
1. Dersom kvinnen får avslag i primærnemnd, skal saken umiddelbart sendes til klagebehandling i Abortklagenemnda. Saken skal sendes i henhold til egen rutinebeskrivelse fra Oslo universitetssykehus for oversendelse av sakspapirer til Abortklagenemnda.
2. Sykehuset hvor kvinnen har fått avslag i primærnemnd, tar kontakt med sekretær/møteforbereder ved Abortklagenemnda, Oslo universitetssykehus. Saken redegjøres kort for på telefon.
Saksdokumenter som skal oversendes er:
- Krav om abort
- Nemndas behandling av kravet om abort: Nemndas vedtak, begrunnelse for vedtaket
- Journalpapirer inkludert ultralydskjema/ultralydbeskrivelser
- Øvrige dokumenter som belyser saken, for eksempel sosialrapport
3. Møteforbereder ved Oslo universitetssykehus tar kontakt med kvinnen om dato og klokkeslett for møtet med Abortklagenemnda.
4. Kvinnens reiseutgifter skal dekkes av helseforetaket hvor kvinnen er hjemmehørende. Ledsagers rett til dekning av reiseutgifter reguleres av pasientreiseforskriften, kapittel 2 (lovdata.no).
§ 19. Organisering og oppnevning m.m.
Helsedirektoratets kommentarer
Bestemmelsen i første ledd fastsetter at klagenemnda er uavhengig. Nemnda skal ikke kunne instrueres av departementet om innholdet i avgjørelsen eller saksbehandlingen i enkeltsaker eller generelt om lovforståelse, rettsanvendelse, skjønnsutøvelse eller saksbehandling.
Etter andre ledd ligger kompetansen til å oppnevne klagenemnda til departementet. Lengden på oppnevningsperioden er 4 år. Medlemmene kan gjenoppnevnes en gang.
I tredje ledd reguleres antall medlemmer og varamedlemmer i klagenemnda og krav til medlemmenes og leders kompetanse. Varamedlemmene i klagenemnda er personlige (vara for et bestemt nemndsmedlem).
I fjerde ledd reguleres departementets kompetanse til å avløse medlemmer av nemnda fra sitt verv, både når medlemmet ber om det og i tilfeller der medlemmet selv ikke ønsker avløsning. Av hensyn til klagenemndas uavhengighet skal terskelen være høy for å avløse et medlem som ikke selv ønsker det. Det er derfor kun anledning til å avløse medlemmer som ikke selv ber om det, dersom medlemmet «grovt har krenket plikter som følger med vervet», eller «i særlige tilfeller hvis det er nødvendig for at nemnda skal ivareta sine oppgaver.»
§ 20. Informasjon om vedtak
Helsedirektoratets kommentarer
Bestemmelsen fastslår at Klagenemnda kan gi informasjon om sitt vedtak og begrunnelsen for vedtaket til den abortnemnda som har fattet vedtak i første instans. Dette kan gjøres uten hinder av taushetsplikt, også selv om vedtaket bygger på nye opplysninger som første instans ikke tidligere er kjent med.
Formålet med denne bestemmelsen er at abortnemndene skal kunne korrigere sin praksis i kommende saker dersom Klagenemnda omgjør deres vedtak på grunn av uenighet om lovforståelsen eller rettsanvendelsen. Det er også viktig at abortnemndene får informasjon dersom en omgjøring ikke skyldes lovforståelsen eller rettsanvendelsen, men nye opplysninger i saken. Se også kommentarene til § 11 første ledd.
Gjennom sin behandling av enkeltsaker, vil Klagenemnda ta stilling til tolkning av lovens vilkår for å tillate abort. Den aktuelle abortnemnda som har fattet vedtaket som omgjøres vil få konkret tilbakemelding om Klagenemndas vedtak og begrunnelse. I tillegg skal Klagenemnda være åpen om sin praksis, jf. § 21. Denne praksisen vil også fungere som en veiledning for alle abortnemndene.
§ 21. Saksbehandling
Helsedirektoratets kommentarer
Bestemmelsen fastsetter at saksbehandlingsreglene i §§ 12, 13 første og andre ledd, 14, 15, 16 og 17 gjelder også for Abortklagenemndas behandling av klagesaker.
Det gjelder samme saksbehandlingsregler for klagenemnda som for abortnemndene når det gjelder rett for den abortsøkende til å møte for nemnda, rett til å ha med seg en støtteperson, krav om skriftlig vedtak, skriftlig begrunnelse og skriftlig underretning. Videre skal også klagenemnda føre møteprotokoll og være åpen om sin praksis. Se kommentarene til i §§ 12, 13 første og andre ledd, 14, 15, 16 og 17.
Som for abortnemndene skal klagenemnda behandle sakene og fatte vedtak i møte. Møtene kan gjennomføres fysisk eller med digital deltakelse fra en eller flere. For at klagenemnda skal være vedtaksfør, må alle medlemmene delta. Dersom et medlem har forfall, må dennes personlige vara kalles inn. Vedtak fattes med alminnelig flertall, det vil si at tre eller flere av medlemmene stemmer for.
Siste faglige endring: 28. mai 2025