ForsidenSvangerskapsdiabetesBehandling av svangerskapsdiabetesPå sykehuset etter fødsel

Det foreslås at kvinner med svangerskapsdiabetes tilbys livsstilsråd og plan for oppfølging hos fastlegen før de forlater sykehuset

Svak anbefaling brukes når ulike valg vil kunne være riktig, avhengig av pasient og situasjon. Uttrykk som brukes er "kan" og "forslår".

Ved utskrivningssamtalen foreslås det at kvinnen får en plan for oppfølging hos fastlegen 4 måneder etter fødselen.

Kvinnen kan rådes til i hovedsak å forsette med det kostholdet som hun ble anbefalt i svangerskapet og til å være i daglig fysisk aktivitet.

  • Hos kvinner med svangerskapsdiabetes er det ekstra viktig å tilrettelegge for tidlig amming. 
  • Før utskrivning bør kvinnen minnes om at det vil være gunstig langt på vei å følge de samme kostrådene i hverdagen samt å være fysisk aktive. Helsepersonell som skriver kvinnen ut fra føde/barselavdelingen bør også sjekke at kvinnen har fått en plan for oppfølging hos fastlegen 3-4 måneder etter fødsel. Siden kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes har en svært høy risiko for å utvikle diabetes type 2 bør de minnes på at livsstilsrådene de fikk under svangerskapet kan forebygge eller utsette tidspunkt for diagnosen. 
  • Det er viktig med observasjon av barnet og glukosemålinger av barna med høyest risiko for hypoglykemi (for detaljer om dette, samt om seponering av glukosesenkende legemidler etter fødsel, vises det til Norsk Gynekologisk forenings Veileder om fødselshjelp (2014)).

Kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes har svært høy risiko for senere å utvikle diabetes type 2. Kost og fysisk aktivitet kan forebygge eller utsette tidspunkt for diagnosen.

Informasjonsoverføringen mellom de som har behandlet kvinnen for svangerskapsdiabetes og den som skal følge henne opp etter fødsel, glipper ofte. Kvinnene bør derfor minnes om livsstilsråd som kan forebygge diabetes type 2 og sørge for at hun har en plan for oppfølging hos fastlegen etter fødselen.

Fordeler og ulemper

Fordeler:

En hverdagskost som er gunstig ved høy risiko for diabetes og regelmessig fysisk aktivitet, kan forebygge diabetes type 2 eller utsette tidspunkt for sykdomsdebut

Ulemper:

Kostpreferanser er individuelle og preget av kulturell bakgrunn. Mange vil ønske å kunne vende tilbake til den kosten de brukte før de ble gravide, og slippe å tenke på effekten på glukosenivået når de spiser. 

Kvalitet på dokumentasjonen

Det er god kvalitet på dokumentasjonen om at moderate livsstilstiltak reduserer forekomsten av diabetes  type 2 eller utsetter tidspunkt for sykdomsdebut hos kvinner som tidligere har hatt svangerskapsdiabetes. Men det er svak dokumentasjon på effekten av dette konkrete rådet, og at intervensjoner er like effektive hos kvinner rett etter fødselen 

Verdi og preferanser

Tanken på fremtidig diabetes kan være fjern, særlig for unge kvinner. Endel kvinner som etablerer sunnere levevaner i svangerskapet opplever bedre livskvalitet og ønsker derfor å fortsette med dette. 

Ressurshensyn

Det er mye å vinne på å veilede kvinnene på å velge sunn mat og væer i regelmessig fysisk aktivitet. Dette er relativt lite tidkrevende. 

47. Leanne Bellamy, Juan-Pablo Casas, Aroon D Hingorani, David Williams. Type 2 diabetes mellitus after gestational diabetes: a systematic review and meta-analysis.. Lancet . 2009. 10.1016/S0140-6736(09)60731-5.


Sist faglig oppdatert: 25. juni 2018

Helsedirektoratet (2019). Det foreslås at kvinner med svangerskapsdiabetes tilbys livsstilsråd og plan for oppfølging hos fastlegen før de forlater sykehuset [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 25. juni 2018, lest 19. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/svangerskapsdiabetes/behandling-av-svangerskapsdiabetes/pa-sykehuset-etter-fodsel/det-foreslas-at-kvinner-med-svangerskapsdiabetes-tilbys-livsstilsrad-og-plan-for-oppfolging-hos-fastlegen-for-de-forlater-sykehuset

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter