5. Samarbeid med andre sykehusavdelinger
Akuttmottakene bør samarbeide systematisk med andre sykehusavdelinger for å sikre at mottaket har tilstrekkelig støttefunksjoner, kapasitet og kompetanse. Samarbeidet med andre sykehusavdelinger bør omfatte sykehusovergripende rutiner og prosedyrer.
Ledelsen har ansvar for å sikre nødvendig samarbeid mellom akuttmottak og andre sykehusavdelinger.
Anbefalte metoder for å sikre samarbeid med andre sykehusavdelinger er gjengitt under.
Samarbeid for å sikre nødvendige støttefunksjoner
Flere servicefunksjoner tilknyttet sykehuset er viktige for akuttmottakenes helsetilbud og beredskap. Eksempler på dette er tilgang til radiologiske tjenester, laboratorietjenester og andre støttefunksjoner. I noen tilfeller vil diagnostikk og/eller behandling kreve at pasienten midlertidig flyttes til andre avdelinger. Det kan være avgjørende for pasientene å få rask tilgang til slike støttefunksjoner for å unngå prognosetap.
Samarbeidsarenaer mellom akuttmottak og avdelinger som tilbyr støttefunksjoner etableres med mål om å sikre helhetlig og god kvalitet på all hjelp pasientene mottar. Samarbeidet sikrer at pasientene får tilgang til nødvendige støttefunksjoner i tide.
Samarbeid for å sikre tilstrekkelig kapasitet
Akuttmottakene har ujevn pasienttilstrømning og er avhengig av hjelp fra andre for å ha tilstrekkelig kapasitet til å ta imot nye pasienter til enhver tid. I tillegg til gode rutiner for innleggelse av pasienter i akuttmottak, er det behov for godt samarbeid ved overføring av pasienter fra akuttmottak til sengeposter. Det er et overordnet mål at pasienter ikke skal bli liggende i akuttmottak lenge, selv i situasjoner der sengepostene er fulle.
Det foreligger samarbeidsavtaler med aktuelle sengeposter tilknyttet sykehuset som beskriver når, hvor og hvordan pasientoverføring til sengepost foregår. Avtalene klargjør hvem som beslutter overføring og hvordan sengepostene kan avlaste et fullt akuttmottak.
Denne retningslinjen har anbefalinger om kritisk fullt akuttmottak og overføring av pasienter fra akuttmottak.
Samarbeid for å sikre tilstrekkelig kompetanse
Helsepersonell i akuttmottak har breddekompetanse til å gi forsvarlig helsehjelp til de ulike pasientgruppene som kommer til mottaket. Det vil i enkelttilfeller være behov for spisskompetanse som akuttmottaket ikke selv innehar, og dermed behov for bistand fra andre. Det er et overordnet mål at alle pasienter i akuttmottak blir ivaretatt av personell med nødvendig kompetanse. Det innebærer i noen tilfeller at helsepersonell tilknyttet andre avdelinger på sykehuset tilser pasienten i akuttmottak.
Samarbeidet om tilgang til kompetanse sikrer at pasienter i akuttmottak får helsehjelp fra helsepersonell med nødvendig kompetanse.
Denne retningslinjen har anbefaling om kompetanse.
Samarbeid om sykehusovergripende rutiner og prosedyrer
Det er nødvendig å etablere samarbeid mellom akuttmottak og andre avdelinger på sykehuset om utarbeidelse av rutiner og prosedyrer. For å lette samhandling samsvarer akuttmottakets rutiner for overvåkning, diagnostikk og behandling innholdsmessig med rutiner som finnes i fagspesifikke avdelinger på sykehuset. Dette vil de fleste steder involvere flere ulike avdelinger. Det etableres et samarbeidsorgan eller fagutvalg med klart mandat i organisasjonen, slik at det finnes et forum for å diskutere og forbedre rutiner.
Akuttmottak er avhengig av støttefunksjoner tilknyttet andre avdelinger på sykehuset, og har behov for samarbeid med disse for å sikre helhetlig og god kvalitet på all helsehjelp. Hensikten med samarbeidet er å sikre at pasienten får best mulig helsehjelp i hele pasientforløpet. Det er et mål å utvikle et gjensidig støttende samarbeid mellom akuttmottak og andre avdelinger på sykehuset om hvordan faglighet og ressurser kan utnyttes best mulig. Gode samarbeidsrutiner internt på sykehuset vil legge til rette for at mottaket kan yte forsvarlig helsehjelp og vil kunne bedre kvalitet og pasientsikkerhet.
Anbefalingen er forankret i Lov om spesialisthelsetjenesten m.m. (spesialisthelsetjenesteloven) § 2-2 (lovdata.no) om plikt til forsvarlighet og Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten (lovdata.no). Veileder til forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten (helsedirektoratet.no) anbefaler hvordan helsetjenesten bør arbeide med å planlegge, gjennomføre, evaluere og korrigere virksomheten.
Rapporten Med tilsynsblikk på alvorlige og uventede hendelser i spesialisthelsetjenesten (helsetilsynet.no) har beskrevet en rekke tilfeller av manglende systematisk samarbeid mellom akuttmottak og andre sykehusavdelinger.
Rapporten Svikt i samhandling, kommunikasjon og kompetanse i alvorlige hendelser …… kunne det skjedd hos oss? (helsetilsynet.no) har beskrevet tilfeller av manglende samhandling mellom akuttmottak og andre sykehusavdelinger.
Rapporten Samhandling i helsetjenesten ved uavklarte tilstander (ukom.no) har vist manglende samhandling på flere nivåer i forbindelse med utredning av pasienter i spesialisthelsetjenesten.
Sist faglig oppdatert: 29. september 2022