Gå til hovedinnhold
ForsidenSomatiske akuttmottakAnsattes sikkerhet

Akuttmottakene skal ivareta de ansattes sikkerhet

Ledelsen skal kartlegge faktorer i arbeidsmiljøet som kan påvirke arbeidstakernes sikkerhet. Det er arbeidsgivers ansvar å sette i verk nødvendige tiltak for å ivareta sikkerheten til de ansatte, og gi oppfølging til involvert personell etter hendelser med trusler og vold.

Ledelsen skal snarest mulig varsle Arbeidstilsynet og nærmeste politimyndighet om alvorlig personskade eller dødsfall som skjer i forbindelse med arbeid.

Anbefalte metoder for å ivareta de ansattes sikkerhet er angitt under.

Kartlegging og vurdering av risiko

Gode sikkerhetsrutiner forutsetter at det utføres risikovurdering og systematisk kartlegging av omfanget av vold og trusler i akuttmottak. Lokalkunnskap og erfaring gir et grunnlag for å forutsi hva slags situasjoner personell i akuttmottak kan bli utsatt for. Risikovurderingen bør inkludere forhold utenfor akuttmottak som eksterne samarbeidspartnere (politi, ambulanse), befolkning (kultur, sosiodemografiske forhold), forhold i akuttmottak (fysisk utforming, ventetider, bemanning, alarmsystemer, sikkerhetskultur) og individuelle forhold (opplæring, bevissthet om egne grenser). Risikovurdering bør gjentas regelmessig og foretas i samarbeid med arbeidstakerne (verneombud) og dokumenteres.

Arbeidstilsynet har anbefalinger for Systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhet (arbeidstilsynet.no) og Vold og trusler på arbeidsplassen (arbeidstilsynet.no).

Helsedirektoratet har utgitt råd om Voldsrisikoutredning ved alvorlig psykisk lidelse (helsedirektoratet.no).

Oslo Universitetssykehus har utarbeidet anbefalinger om Vold og trusselvurdering i akuttmottak (ous-hf.no).

Organisatoriske tiltak for å redusere risiko

Organisatoriske tiltak for å øke sikkerheten er: 

  • ha tilstrekkelig antall helsepersonell på vakt 
  • ha mulighet for å være minst to personer til stede ved antatt truende situasjoner
  • begrense arbeids- og tidspress
  • gi ansatte informasjon om kjente risikoforhold
  • ha hensiktsmessig arbeidstøy og annet personlig verneutstyr som hansker, beskyttelsesfrakk, vernebriller/øyevern og åndedrettsvern
  • tilrettelegge for et godt psykososialt arbeidsmiljø preget av samarbeid, sosial støtte og trivsel
  • begrense ventetiden for pasienter
  • gi informasjon til pasienter om forventet ventetid
  • sørge for opplæring i sikkerhet ved å gjennomgå lokale sikkerhetsrutiner
  • øve på potensielle situasjoner. Gjennomgå PLIVO (pågående livstruende vold) kurs sammen med samarbeidende nødetater
  • skape en sikkerhetskultur i akuttmottak
  • vurdere vekterassistanse og eventuelt tilgang til politi i enkeltsituasjoner
  • vurdere fysiske sikringstiltak som rømningsvei, alarmknapper og/eller bruk av håndjern
  • oppfordre ansatte til å melde avvik om hendelser

Oslo Universitetssykehus har utarbeidet anbefalinger for Forebygging av vold og trusler mot medarbeidere (ous-hf.no).

Rutiner for oppfølging av hendelser

Anbefalte tiltak for oppfølging av episoder med vold eller trusler er:

  • tilbud om noen å snakke med etter hendelsen i form av kollegastøtte
  • gjennomgang av hendelsesforløpet med involvert personell
  • dokumentasjon i journalsystemet
  • utfylling av avviksskjema til arbeidsgiver 
  • utfylling av yrkesskadeskjema ved fysisk skade eller psykisk belastning
  • arbeidsgiver ved nærmeste leder vurderer videre behov for oppfølging av utsatte medarbeidere, for eksempel oppfølgende samtale, profesjonell helsehjelp og eventuelt politianmeldelse 
  • hjelpe den ansatte til å komme raskt tilbake i arbeid

Oslo Universitetssykehus har utarbeidet anbefalinger for Oppfølging av vold og trusler (ous-hf.no) og Psykososial støtte til ansatte ved kriser og traumatiske hendelser (ous-hf.no). 

Rutiner for melding av hendelser

Episoder med vold eller trusler skal meldes til arbeidsgiver, og alvorlige tilfeller skal meldes til politiet. Akuttmottak har rutiner for å sikre at straffbare handlinger som vold, grove trusler eller truende atferd som gir reell grunn til frykt, samt tyveri og forfalskning av resepter blir anmeldt til politiet. Arbeidsgiver anmelder vold på vegne av den ansatte da dette ikke er en privatsak, men et angrep mot en arbeidsplass. Når arbeidsgiver anmelder, bidrar dette til å redusere den betydelige merbelastningen det er for arbeidstaker når vedkommende selv må stå som anmelder og eventuelt ta saken til rettssystemet. 

Ved tvil om hendelsen bør anmeldes, kan man konferere med jurist tilknyttet sykehuset og/eller politiet. Ved alvorlig skade skal leder for akuttmottaket melde fra til Arbeidstilsynet og nærmeste politimyndighet i henhold til ordningen angitt på Melde ulykke (arbeidstilsynet.no). 

Ansatte i akuttmottak kan bli utsatt for vold og trusler. Opplevelser med vold og trusler kan føre til problemer i ettertid for den som blir utsatt for det. Dette kan dreie seg om nedsatt konsentrasjon, redusert evne til å lytte til pasientene, grubling og påtrengende tanker hvis man kommer opp i lignende situasjoner, lav jobbtrivsel og redusert livskvalitet. Frykt for vold kan også føre til at man unngår eller begrenser deltakelse i arbeid i akuttmottaket, økt gjennomtrekk av ansatte og økt behov for å rekruttere og lære opp nye ansatte. Hensikten med anbefalingen er at akuttmottak skal arbeide systematisk med å forebygge vold og trusler mot ansatte. I tilfeller der ansatte blir utsatt for vold eller trusler om vold bør mottaket ha rutiner som ivaretar de ansatte.

Arbeidsmiljøet skal etter Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven) § 4-1 (lovdata.no) være fullt forsvarlig ut fra en enkeltvis og samlet vurdering av faktorer i arbeidsmiljøet som kan innvirke på arbeidstakernes fysiske og psykiske helse og velferd.

Statistisk sentralbyrå sin levekårsundersøkelse Vold, trusler og trakassering i arbeidslivet (arbeidstilsynet.no) viser at helsepersonell er den yrkesgruppen som er mest utsatt for vold og trusler på arbeidsplassen. 


Siste faglige endring: 29. september 2022 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2022). Akuttmottakene skal ivareta de ansattes sikkerhet [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 29. september 2022, lest 22. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/somatiske-akuttmottak/ansattes-sikkerhet/akuttmottakene-skal-ivareta-de-ansattes-sikkerhet

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: