Planlagt hjemmefødsel bør følge fastsatte seleksjonskriterier for gravide og overflyttingskriterier for fødende og nyfødte
Seleksjonskriterier for gravide som ønsker å føde hjemme
- friske gravide med normalt svangerskap og med forventet normal fødsel i hodeleie
- ingen kjente sykdommer eller tilstander hos mor eller foster/barn som gir økt risiko for komplikasjoner
- flergangsfødende med tidligere normale svangerskap og fødsler
- fødselen starter spontant med foster i hodeleie mellom svangerskapsuke 37+0 og 41+6
- fødselen er definert som lavrisiko fra riene starter og frem til etter barnets fødsel
Indikasjoner for overflytting av den fødende
- fostervannsavgang > 18 timer uten etablerte rier
- avvikende leie/presentasjon av foster
- langsom fremgang
- misfarget fostervann tidlig i fødselsforløpet
- rikelig/unormal blødning
- akutt sykdom hos mor
- behov for fosterovervåkning med CTG
- behov for smertelindring med legemidler
- behov for å stimulere rier ved hjelp av legemidler
Indikasjoner for overflytting av den nyfødte
- mistenkt sykdom hos nyfødt
- respirasjonsproblemer
- misdannelser, skade eller fraktur
- gulsott og andre indikasjoner
Valget om å føde hjemme gjøres av kvinnen selv i løpet av svangerskapet. Seleksjon til hjemmefødsel gjøres av jordmor/fastlege og forutsetter fortløpende vurdering av mulig risiko i svangerskapet og ved fødselens start.
Jordmødre som tilbyr å bistå ved planlagt hjemmefødsel, er per i dag (september 2022) privatpraktiserende. Der det ut fra seleksjonskriteriene forventes en normal vaginal fødsel, utarbeider privatpraktiserende jordmor en plan eller avtale sammen med kvinnen. Avtalen omfatter en konkret beskrivelse av tjenesten, som for eksempel vaktberedskap for fødsel og barseloppfølging, og informasjon om lovfestede rettigheter og lovpålagte plikter.
Jordmor gjør en helhetsvurdering av kvinnen, og vurderer om hun kan føde hjemme. Jordmoren kan også anbefale en kvinne å føde i sykehus etter en helhetsvurdering, på bakgrunn av andre forhold enn de nevnte seleksjons- eller overflyttingskriteriene.
Ved vurdering av svangerskap passert termin henvises kvinnen til den fødeavdeling/poliklinikk hvor hun har fødeplass.
Eksempel på hvor jordmor kan oppleve å stå i et dilemma i forbindelse med en hjemmefødsel
Helsetilsynet omtaler dilemmaer som kan oppstå ved hjemmefødsler i Hjemmefødsel – kvinners medvirkning, krav til jordmors forsvarlighet og helseforetakenes ansvar for samarbeid (helsetilsynet.no), 2021. Et dilemma kan for eksempel være at jordmødre vurderer å inngå avtale om hjemmefødsel i strid med nasjonale anbefalinger ut fra en tanke om at det er bedre å bistå den gravide enn at hun velger å føde hjemme uten bistand. Den gravide kan, av ulike grunner, være bestemt på å gjennomføre hjemmefødsel til tross for at det vil være uforsvarlig, og jordmor fraråder det. Selv om det oppleves vanskelig å si nei til å bistå, er det viktig at jordmor i slike situasjoner informerer og dokumenterer faglige vurderinger og hvorfor hun som jordmor ikke kan inngå avtale om hjemmefødsel.
Helsetilsynet har i flere enkeltsaker påpekt at det er uforsvarlig dersom jordmor inngår avtale med den gravide om å planlegge hjemmefødsel, i strid med nasjonale retningslinjer og uten en faglig begrunnelse for hvorfor det er forsvarlig. Dersom den gravide, mot jordmors anbefaling, likevel ønsker hjemmefødsel, er det jordmors plikt å:
- informere kvinnen om risiko som kan oppstå hos henne og/eller hos barnet
- informere den gravide om hvorfor avtale om hjemmefødsel ikke kan inngås og hvilke alternativer som finnes
- innhente bistand eller henvise pasienter videre der dette er nødvendig og mulig
- samarbeide med sykehus om å overføre kvinnen til en fødeavdeling. Sykehusets ansvar er å gå i dialog med den gravide om hvordan de kan legge til rette for at hun kjenner seg ivaretatt ved å føde på sykehus.
Se også kapittelet Informasjon og pasientmedvirkning.
Les seleksjonskriterier om hvem som bør føde på fødeavdeling eller kvinneklinikk.
Hensikten med seleksjonskriteriene er å ivareta normale forløp og sikre forsvarlig oppfølging ved hjemmefødsel. Seleksjons- og overflyttingskriterier for hjemmefødsler er utarbeidet på bakgrunn av klinisk erfaring og praksis, og ble første gang publisert i Helsedirektoratets Nasjonal faglige retningslinje om hjemmefødsel (2012). Kriteriene er oppdatert etter dagens medisinske kunnskap, endringer i lovverk og tilsynsrapporter (Johansen et al., 2017). Ved en hjemmefødsel kan jordmor bli stilt overfor en situasjon som ligger utenfor hennes kompetanseområde å håndtere, kravet til forsvarlighet innebærer en plikt til å innhente råd og bistand fra – eller henvise pasienten til – noen som har de nødvendige kvalifikasjonene (Lov om helsepersonell).
Uventede hendelser og tilstander kan alltid oppstå under og etter fødsel hos mor og/eller barn, selv om den gravide i utgangspunktet var frisk med et normalt svangerskap og med en forventet normal fødsel i hodeleie. Overflyttingskriteriene gjenspeiler medisinskfaglige forhold hos mor og/eller nyfødt som erfaringsmessig krever helsehjelp fra sykehus/fødeavdeling eller kvinneklinikk, og er basert på forsvarlighetsprinsippet for helsepersonell/helsetjenesten.
Johansen, L. T., Iversen, J. B. H., & Broen, L. (2017). Planlagt hjemmefødsel og forsvarlig helsehjelp. Tidsskrift for Den norske legeforening, 137(12-13)
Sist faglig oppdatert: 04. oktober 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Planlagt hjemmefødsel bør følge fastsatte seleksjonskriterier for gravide og overflyttingskriterier for fødende og nyfødte [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 04. oktober 2022, lest 28. september 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/fodselsomsorgen-horingsutkast/hjemmefodsel/planlagt-hjemmefodsel-bor-folge-fastsatte-seleksjonskriterier-for-gravide-og-overflyttingskriterier-for-fodende-og-nyfodte