Gå til hovedinnhold
ForsidenBarnevern – tverrfaglig helsekartleggingKartleggingsteamets organisering og kompetanse

Tverrfaglig helsekartleggingsteam bør inkludere psykologspesialist(er) med spesialisering i barne- og ungdomspsykologi

Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende.

Psykologene fra Bufetat og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) som deltar i tverrfaglig helsekartleggingsteam, bør være psykologspesialister. Psykologen fra psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) bør være spesialist i barne- og ungdomspsykologi.

Som minimum bør det være en psykologspesialist fra PHBU, dersom det kun er èn psykolog. Denne psykologspesialisten bør ha erfaring med tverrfaglig arbeid i team, kompetanse i kartlegging og utredning. Videre bør psykologspesialisten ha erfaring i å tilpasse kartlegging, utredning og utforme tiltak ut fra barnets behov, for eksempel hensyn relatert til barnets etniske, kulturelle, språklige og religiøse bakgrunn.

Psykologspesialister som skal jobbe med kartlegging av barn i aldersgruppen 0-5 år, bør også ha erfaring fra arbeid med sped- og småbarn.

Dersom det ikke lar seg gjøre å få psykolog fra både helse- og barnevernssektoren, bør det som et minimum være en psykologspesialist i barne- og ungdomspsykologi ansatt i poliklinikk i psykisk helsevern for barn og unge.

Ved manglende rekruttering av psykologspesialist i barne- og ungdomspsykologi fra PHBU, bør teamet inkludere en annen psykolog fra PHBU med følgende kompetanse, i prioritert rekkefølge:

  • psykolog med annen relevant spesialitet og minimum to års veiledet praksis fra poliklinikk i psykisk helsevern for barn og unge
  • psykolog med minimum to års veiledet praksis fra poliklinikk i psykisk helsevern for barn og unge, forutsatt at helseforetaket tilrettelegger med avsatt tid til veiledning og gjennomlesing av rapport sammen med en erfaren psykologspesialist i barne- og ungdomspsykologi

Ved manglende rekruttering av psykologspesialist fra Bufetat kan teamet bestå av psykolog med minimum to års veiledet praksis fra Bufetat og i spesialistutdanning.

Tverrfaglig helsekartlegging skal være et tverrfaglig og spesialisert andrelinjetilbud, jf. Prop. 222 L (2020-2021) (regjeringen.no, PDF) punkt 6.3 (Barne- og familiedepartementet, 2021).

Barn i barnevernet har generelt en høyere forekomst av psykiske helseutfordringer. Det anbefales derfor at vurdering av barnet gjøres av psykologspesialist. Psykologspesialister i barne- og ungdomspsykologi har omfattende erfaring med å utrede, diagnostisere og behandle et bredt spekter av psykiske lidelser, samt omfattende erfaring med å vurdere, avdekke og arbeide med faktorer som påvirker psykisk helse som vold, traumer, rus og psykososiale belastninger (Norsk psykologforening, 2020).

For å gjennomføre kartlegging av psykisk helse bør det stilles krav om at teamet har med en psykologspesialist i barne- og ungdomspsykologi. Dette behovet støttes av “Sluttrapport etter utprøving av tverrfaglig helsekartlegging” (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, 2022). Samtidig fremheves det i evalueringen at det har vært utfordrende å skaffe psykologer med den rette kompetansen.

Det anbefales også at teamet bør ha med psykologspesialist fra Bufetat, da tverrfaglig helsekartlegging er et spesialisert tilbud som kartlegger og gir anbefalinger om oppfølging av både helse- og omsorgsbehov. Behovet for to psykologer er begrunnet i at psykologer ansatt i ulike sektorer forvalter ulikt samfunnsoppdrag og deres sektortilknytning har betydning for deres kompetanse og ansvarsforhold.

Psykologspesialisten fra PHBU har ansvar for å kartlegge og vurdere psykisk helse og gi anbefalinger for å ivareta barnets psykiske helse. Psykologspesialisten fra Bufetat har ansvar for å kartlegge og vurdere samspill, barnets utvikling og omsorgsbehov og gi anbefalinger om tiltak i omsorgsbase, skole og fritid.

Om teamet ikke har med psykologspesialist fra Bufetat i kartleggingen, har psykologspesialist fra PHBU ansvar for å kartlegge og vurdere barnets utvikling. Den barnevernansvarlige i teamet har ansvar for å vurdere og gi anbefalinger om tiltak i omsorgsbase, skole og fritid, blant annet på bakgrunn av psykologspesialisten(e)s vurdering av barnets psykiske helse og utvikling, i tillegg til de vurderinger om barnets hjelpebehov som den barnevernsfaglige har ansvar for.

Etter barnevernsloven, § 1-8 har barnevernet plikt til å ta “hensyn til barnets etniske, kulturelle, språklige og religiøse bakgrunn i alle faser av saken. Samiske barns særskilte rettigheter skal ivaretas”. Formålet med bestemmelsen er å bidra til bedre faglig arbeid, grundigere vurderinger og riktigere avgjørelser til barnets beste.

Barne- og familiedepartementet (2021). Endringer i barnevernloven mv. (tverrfaglig helsekartlegging) (Prop. 222 L (2020 – 2021)). Hentet fra https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/prop.-222-l-20202021/id2862099/

Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (2022). Sluttrapport for prosjektet etablering og utprøving av tverrfaglig helsekartlegging av barn i barnevernet. (versjon 2.0). Oslo: Bufdir. Hentet fra https://www2.bufdir.no/Bibliotek/Dokumentside/?docId=BUF00005577

Norsk psykologforening (12. februar 2020). Spesialiteten i barne og ungdomspsykologi: utfyllende bestemmelser for obligatorisk program i spesialiteten barne- og ungdomspsykologi. [nettdokument]. Norsk psykologforening. Hentet 14. november 2022 fra https://www.psykologforeningen.no/medlem/kurs-og-utdanning/block-forsideblokk-tosaker/spesialistutdanningen2/spesialitetene-i-psykologi/utfyllende-bestemmelser-for-spesialitetene-i-psykologi/spesialiteten-i-barne-og-ungdomspsykologi



Bufdir

Retningslinjen er utarbeidet av Helsedirektoratet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Siste faglige endring: 01. mars 2024 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2024). Tverrfaglig helsekartleggingsteam bør inkludere psykologspesialist(er) med spesialisering i barne- og ungdomspsykologi [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 01. mars 2024, lest 15. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/barnevern-tverrfaglig-helsekartlegging/kartleggingsteamets-organisering-og-kompetanse/tverrfaglig-helsekartleggingsteam-bor-inkludere-psykologspesialister-med-spesialisering-i-barne-og-ungdomspsykologi

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: