Systemisk meningokokksykdom, bærerskapsutryddende behandling
Sterk anbefaling for å gi antibiotika. Standard eller alternativ behandling velges ut fra pasient og situasjon.
Bærerskapsutryddende behandling er indisert til nærkontakter av pasienter med systemisk meningokokksykdom.
Nærkontakter defineres som husholdningsmedlemmer eller andre med tett kontakt til pasient som har meningokokker i blod eller spinalvæske.
Anbefalt behandlingsvarighet ved ukomplisert forløp (inkludert oral behandling): 1 døgn
Standardbehandling
Endret dosering, se OUS tabell for dosering av antiinfektiva ved redusert nyrefunksjon.
Andrehåndsvalg. Humandata tyder ikke på at kinoloner slik som ofloksacin eller ciprofloksacin er teratogene. Fordi dyrestudier har vist brusk- og skjelettskader etter eksponering for fluorokinoloner, anbefales fortrinnsvis et alternativt antibiotikum.
Inhalasjon eller systemisk bruk av ciprofloksacin, ofloksacin og levofloksacin gir økt risiko for utposning eller brist i hovedpulsåren, og økt risiko for alvorlige bivirkninger fra muskler, skjelett og nervesystemet. Se mer på Legemiddelverket sine sider: Behandling med fluorokinoloner gir økt risiko for utposning eller brist i hovedpulsåren og Kinoloner skal kun brukes ved alvorlige infeksjoner.
Begrenset klinisk erfaring. Tredjehåndsvalg. Overgang til morsmelk er liten til moderat. Brysternærte barn bør observeres for diaré og andre gastrointestinale bivirkninger.
Behandlingsalternativer
Rifampicin er en kraftig induktor av enzymer som bryter ned warfarin. Konsentrasjon av warfarin nedsettes med gjennomsnittlig 60-70% ved samtidig bruk av rifampicin. Når rifampicinbehandling gis til pasienter som bruker warfarin, må warfarindosen økes med hyppig kontroll av INR. Effekten av ezyminduksjonen ventes å vare i flere uker etter seponering. Derfor må INR monitoreres og warfarindosen justeres også de første ukene etter at rifampicin er seponert. Se svar fra RELIS om håndtering av interaksjonen.
Endret dosering, se OUS tabell for dosering av antiinfektiva ved redusert nyrefunksjon.
Tilbakeholdenhet anbefales. Teratogenisitet er påvist i dyrestudier. Enkelte data har tydet på økt risiko for intrauterin død og misdannelser også hos mennesker. Blødninger som følge av hypotrombinemi har vært rapportert hos nyfødte ved bruk i siste del av svangerskapet. Profylakse med vitamin K vil beskytte mot blødningsrisiko. Nytte av bruk må vurderes opp mot risiko.
Kan brukes. Overgang til morsmelk er minimal.
Kryssreaktivitet antagelig <1%. Kan benyttes dersom ikke alternative behandlingsregimer med antatt likeverdig effekt finnes. Gastrointestinale bivirkninger av antibiotika er vanlig, og utgjør ikke en kontraindikasjon.
Mer om penicillin straksallergi og annen reaksjon på penicillin.
Kryssreaktivitet antagelig <1%. Tidligere alvorlig reaksjon på penicillin gir økt risiko for reaksjon på andre legemidler uavhengig av klasse. Kan eventuelt henvises for utredning av allergi mot betalaktam-antibiotika ved behov for behandling med cefalosporiner.
Mer om penicillin straksallergi og annen reaksjon på penicillin.
Endret dosering, se OUS tabell for dosering av antiinfektiva ved redusert nyrefunksjon.
Eldre cefalosporiner (1., 2. og 3.generasjon) anses som trygge til bruk i svangerskapet. Gravide har økt eliminasjon, og det er viktig at anbefalt doseringsintervall overholdes for å sikre tilstrekkelig tid > MIC (Minimal Inhibitory Concentration).
Kan brukes. Overgang til morsmelk er minimal.
- Bærerskapsutryddende behandling må også gis pasienter som bare har fått behandling med benzylpenicillin.
- Vaksinasjon må vurderes hos spesielt utsatte nærkontakter etter individuell vurdering, se Meningokokkvaksine - FHI.
Nærkontakter til pasienter med påvist meningokokkmeningitt har 400-800 ganger så høy risiko for selv å utvikle meningokokksykdom og skal tilbys bærerskapsutryddende behandling (McGill et al., 2016; Svenska infektionsläkarföreningen, 2020; van de Beek et al., 2016). Ciprofloksacin, ceftriakson og rifampicin er alle anbefalte preparater (van de Beek et al., 2016).
Helsedirektoratet (2013). Systemisk meningokokksykdom, bærerskapsutryddende behandling [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 15. mars 2021, lest 19. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/antibiotika-i-sykehus/infeksjoner-i-sentralnervesystemet/systemisk-meningokokksykdom-baererskapsutryddende-behandling