Det må alltid gjøres en individuell vurdering av hvilke tiltak den enkelte person med diagnosen ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse har mest nytte av.
Hovedmålsettinger ved behandlingstiltak er:
- Gi økt kunnskap og forståelse av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse hos personer diagnostiert med denne tilstanden og deres pårørende.
- Redusere symptomer av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse.
- Bedre fungering i hverdagen hjemme / i barnehage / i skole / i arbeid / i fritid.
- Redusere symptomer og eventuelle funksjonsvansker forårsaket av andre samtidige vansker (komorbiditet).
- Bedre trivsel og mestring.
- Ta i bruk ressurser på best mulig måte både hos den som har ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og hos dem som bistår i hverdagen (f.eks. foreldre/ pårørende, lærere, helsepersonell og andre).
Utredning og diagnostisering danner utgangspunkt for en plan for behandlingstiltak og oppfølging over tid for den enkelte person med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og de pårørende. Ulike vansker på ulike områder kan være grunnlag for flere tiltak samtidig. En plan må derfor inneholde en oversikt over hvilke tiltak som skal prøves ut og i hvilken rekkefølge.Individuelle tiltak må ta hensyn til type og alvorlighetsgrad av symptomene på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, alder, eventuelle tilleggslidelser, andre tilleggsvansker og andre relevante forhold.
Metoder for å avhjelpe atferdsforstyrrelser hos barn og unge med ADHD (PDF) skrevet av Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - Nord.
Behandlingsstudier viser at det er individuelle variasjoner i nytteverdien av ulike behandlingstiltak. Det er først gjennom systematisk utprøving at det er mulig å vurdere respons/nytteverdi hos den enkelte.
Sist faglig oppdatert: 13. juni 2018 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). Det må alltid gjøres en individuell vurdering av hvilke tiltak den enkelte person med diagnosen ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse har mest nytte av. [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 13. juni 2018, lest 22. mars 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/adhd/behandling-og-oppfolging-av-adhd-hyperkinetisk-forstyrrelse/behandlingsprinsipper-ved-adhd-hyperkinetisk-forstyrrelse/det-ma-alltid-gjores-en-individuell-vurdering-av-hvilke-tiltak-den-enkelte-person-med-diagnosen-adhdhyperkinetisk-forstyrrelse-har-mest-nytte-av