Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 6.1Ferdigstilte tiltak i porteføljen

Pasientbehandling (Helse Vest RHF)

Pasientbehandling er ett av seks områder i ny styringsstruktur for digitalisering i Helse Vest som er operativ fra 01.01.2024. Styringsstrukturen har som mål å understøtte kontinuerlig forbedring, slik at sykehusene i Helse Vest er i stand til å møte fremtidens kapasitetsutfordringer.

Område for Pasientbehandling får ansvar for drift, forvaltning og forbedring/nyutvikling av digitale løsninger som understøtter den kliniske virksomheten innenfor følgende delområder:

  • Journaldokumentasjon
  • Støtte til kliniske enheter
  • Legemiddel og kurve
  • Digitale helsetjenester
  • Bilde
  • Laboratorie

Følgende prosjekter innenfor området har er rapporterter til Nasjonalt Porteføljekontor:

  • Kritisk informasjon
  • Utprøving pasientens legemiddelliste
  • Ny e-reseptløsning
  • Pasientens journaldokumenter
  • Pasientens prøvesvar

Tiltaket Pasientbehandling erstattes av rapportering på enkelttiltak innenfor digital samhandling.

Kritisk informasjon (Helse Vest)

Pasientens kritiske informasjon blir oftest registrert i aktørens egne fagsystemer. Kritisk informasjon som i tillegg registreres i Kjernejournal blir tilgjengelig for deling mellom aktører nasjonalt, for dem som har innført Kjernejournal. Innbyggere får innsyn via Helsenorge.

Tiltaket skal bidra til å øke registreringsgraden av kritisk informasjon nasjonalt, ved at helsepersonell kan registrere opplysningene i eget fagsystem – samtidig som data overføres automatisk til Kjernejournalen. Dette skal bidra til at flere innbyggere får registrert kritisk informasjonen i Kjernejournal og dermed redusere risiko for feil behandling, som for eksempel alvorlige legemiddelreaksjoner. Tiltaket vil også redusere tiden helsepersonell bruker på å lete etter slik informasjon.

Helse Vest RHF har på vegne av de regionale helseforetakene hatt en lederrolle i arbeidet med pasientens kritiske informasjon. Helse Vest RHF har deltatt i et tre parts- samarbeid der det nasjonale oppdraget var å ta i bruk API for kritisk informasjon i Kjernejournal og evaluere utprøving av dette. Toveis-integrasjon for utveksling av kritisk informasjon mellom DIPS og Kjernejournal ble produksjons satt for alle foretak i Helse Vest 12.februar 2024.

Prosjektets nasjonale oppdrag ble avsluttet etter produksjonssetting av to-veis integrasjon mellom DIPS og Kjernejournal i februar 2024. Prosjektet skal i neste fase levere integrasjon for utveksling av kritisk informasjon mellom DIPS Arena og Meona elektronisk kurveløsning før prosjektet avsluttes. Det er videre en ambisjon om å etablere tilsvarende integrasjoner mellom DIPS Arena og øvrige kliniske fagsystem i regionen som håndterer kritisk informasjon.

Digitale behandlings- og egenbehandlingsplaner (Helsedirektoratet)

Prosjektet har vært en del av Helsedirektoratets programorganisering; "Digital hjemmeoppfølging og velferdsteknologi" (DHV) som erstattet den tidligere programorganiseringen "Nasjonalt program for velferdsteknologi"

Formålet var å lage en felles digital behandlings- og egenbehandlingsplan som kan deles med pasient og av helsepersonell på tvers av forvaltningsnivå. Helsepersonell med ansvar for å følge opp pasienter i et behandlingsforløp, mangler muligheten til å kunne samhandle godt om pasientoppfølgingen. Manglende koordinering og tilgang til nødvendig pasientinformasjon fører til brudd i behandlingsforløpet ved overføring av pasienter mellom tjenestestedene. Det har over lengre tid vært behov for en mer strukturert tilnærming til å legge opp behandlingsløp for pasienter, og for mer koordinering og informasjonsdeling på tvers av helse- og omsorgstjenesten. Prosjektet skulle bidra til en helhetlig plan for behandling av pasienter, både fra helsetjenesten (behandlingsplan) og i pasientens hjem (egenbehandlingsplan), samt informasjonsdeling på tvers av behandlere og pasienter. Gjennom utprøvingen har det fremkommet at det er behov for å videreutvikle løsningen før den er klar for implementering. Erfaringene fra utprøvingen tyder på at det er hensiktsmessig å videreføre prosjektet. Helsedirektoratet har ikke midler til videre finansiering og anser prosjektet som avsluttet i Q3 2024.

Les mer om tiltaket under kapittel 3 Aktuelle tema og utfordringer

Siste faglige endring: 01. november 2024