Sammendrag

Kompetanseutvikling for fagarbeidere i dag tilbys gjennom to hovedspor; a) det formelle utdanningssystemet, høyere yrkesfaglig utdanning (fagskole) og b) ikke-formell opplæring som ofte er i regi av arbeidsgivere, private og offentlige kurstilbydere. Kompetanseutvikling for fagarbeidere som har et fagbrev fra videregående opplæring og hvor utdanningen er standardisert, dokumenterbar og systematisk tilbys i dag, hovedsakelig på fagskoler. Fagskolesektoren har hatt en tydelig vekst og utvikling de siste årene og utviklingen må blant annet ses i sammenheng med melding til Stortinget 9, Fagfolk for fremtiden, Fagskoleutdanning. Det finnes også muligheter for fagarbeidere med generell studiekompetanse å søke seg til universitet og høgskole enten for å ta etter- og videreutdanning eller for å søke seg til en bachelorgrad. For fagarbeidere som ikke har generell studiekompetanse er det mulighet å søke seg til høyere utdanning via realkompetansevurdering, og i tillegg finnes det noen unntak for opptak til høyere utdanning som fraviker kravet om generell studiekompetanse. Det er ingen andre etablerte overgangsordninger fra fagskole til høyere utdanning for helse- og sosialfaglige utdanninger på universitets- og høyskolenivå i dag.

Når det gjelder ikke-formell opplæring så finnes det et mangfold av kurs og opplæring. Dette er opplæringstilbud som tilbys av ulike private og offentlige aktører, fagforbund, arbeidsgivere og ideelle organisasjoner. Utfordringen med kompetanseutvikling utenfor det formelle utdanningssystemet er knyttet til manglende systematikk, standardisering og dokumentasjon. For å imøtekomme behovet for dokumentasjon og karriereutvikling har fagorganisasjoner utviklet kliniske stiger som ivaretar noe av behovet for vurdering av kurs og annen opplæring og som kan lede til en type godkjenningssertifikat som dokumenterer kompetanse.

Helsedirektoratets vurdering:

Høyere yrkesfaglig utdanning innen helse og oppvekst er godt etablert. Det finnes tilbud i alle fylker og søkningen til utdanningene innen disse fagområdene øker. Helsedirektoratet mener det er viktig å fortsette den faglige og kvalitative satsningen på fagskolen som en kompetanseutviklingsarena og selvstendig karrierevei for fagarbeidere. Det er behov for å synliggjøre kompetansen til fagarbeidere med en fagskolegrad og tydeliggjøre hvordan denne kompetansen best kan benyttes i tjenestene.

Siste faglige endring: 06. juni 2025