6.1 Antall unike deltakere ved frisklivssentraler med og uten henvisning
Antallet unike deltakere i alt har økt fra 15 973 i 2013 til 32 250 i 2022. Dette tilsvarer en dobling av antall unike deltakere. Når det gjelder forholdet mellom deltakere med og uten henvisning viser utviklingen at andelen deltakere med henvisning har gått ned fra 68 prosent i 2013 til 38 prosent i 2022, mens deltakere uten henvisning har økt fra 32 prosent av deltakerne i 2013 til 62 prosent i 2022.
Det kreves ikke henvisning for å benytte frisklivssentralens tilbud, og mange tar selv kontakt med tjenesten. Svar om at deltakeren blir henvist her betyr trolig at det er helsepersonell/andre aktører som tar kontakt med frisklivssentralen på vegne av bruker. Brukeren kan også ha fått en anbefaling av eksempelvis sin fastlege, men tar selv kontakt på bakgrunn av dette. Da registreres det trolig som at deltakeren selv har tatt kontakt.
6.2 Aktører som har henvist til frisklivssentral i 2022
Fastlegetjenesten og øvrige kommunale helse- og omsorgstjenester er hyppigste henviser til kommunale frisklivssentraler. 89 prosent av kommuner med frisklivssentral har fått henvist deltakere fra fastlegetjenesten, og 86 prosent fra øvrige kommunale helse- og omsorgstjenester som omfatter fysio- og ergoterapitjenesten, psykisk helse og rus, helsetjenester for flykninger og innvandrere, re-/habilitering mm.