– Vi er stolte over at Helsedirektoratet har fått en ledende rolle i dette arbeidet, sier Trude Andreassen, seniorrådgiver i Helsedirektoratet og leder for GAB i EUCanScreen.
EUCanScreen finansieres gjennom EUs helseprogram, EU4Health. Eksperter fra 29 land deltar i prosjektet som skal sikre bærekraftig implementering av høykvalitets kreftscreening i Europa. EUCanScreen var samlet i Torino, Italia fra 12.-14. mai, og GAB hadde sitt første møte 13. mai.

Mer likeverdig screeningtilbud på tvers av Europa
I dag varierer screeningtilbudet betydelig mellom europeiske land. Noen land er i ferd med å etablere nasjonale kreftscreeningprogrammer, mens andre, som Norge, allerede har tre velorganiserte programmer med høy deltagelse.
– Et viktig mål er derfor å sikre at innbyggere i alle deltakerland får likere tilgang til tidlig oppdagelse av forstadier til kreft eller kreft i tidlige stadier, uavhengig av hvor i Europa de bor, sier Trude Andreassen.
EUCanScreen har som mål å styrke og standardisere screeningprogrammer for brystkreft, livmorhalskreft og tarmkreft. I tillegg anbefales det å utrede om screeningprogrammer for lungekreft, prostatakreft og magekreft skal innføres i de ulike europeiske landene.
På norsk side er Helsedirektoratet kompetent myndighet og har med seg Kreftregisteret/ Folkehelseinstituttet som prosjektpartner.
Bygge bro til nasjonale beslutningstakere
– GAB er et organ som skal fremme samarbeid mellom beslutningstakere, forskere og screeningprogramkoordinatorer i de ulike landene, sier Trude Andreassen, og utdyper:
– GAB skal fungere som en bro mellom det som besluttes i prosjektet, og beslutningstakere i det enkelte deltakerland, slik at prosjektresultatene faktisk blir tatt i bruk i de ulike landene.
Derfor sitter det personer med beslutningsmyndighet i GAB. Hilde Myhren, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, er Norges representant.
– Noe av det som kom klart frem på møtet var kompleksiteten på screeningfeltet, og at vitenskapelige resultater alene ikke er nok til å forbedre kreftscreeningtilbudene. Mye må være på plass og mange avveininger må tas. Screeningprogrammer krever i tillegg støtte fra beslutningstakere, langsiktig planlegging, tilstrekkelig finansiering, juridiske avklaringer og koordinering mellom ulike deler av helsesystemet, understreker Myhren.
Internasjonalt samarbeid gir styrke
Elisabete Weiderpass, direktør for WHOs senter for kreftforskning, International Agency for Research on Cancer (IARC), var gjest i Torino, og var med i det første møte i Governmental Advisory Board som observatør. Weiderpass så flere mulige synergier mellom EUCanScreen og IARC, og som tidligere ansatt ved Kreftregisteret kjenner hun Norge godt.
– Selv om Norge ligger langt fremme, kan det også være mye å lære av andre land. Blant annet om ny teknologi og hvordan øke deltakelsen i screening, sier Weiderpass.
Det er divisjonsdirektør Myhren i Helsedirektoratet enig i:
– Vi har helt klart mye å hente på samarbeid og utveksling av kunnskap og erfaringer. For eksempel når det gjelder hvordan vi kan bruke kapasiteten i eksisterende screeningprogrammer enda bedre, eller hvordan vi kan bruke kunstig intelligens på en god og trygg måte.