Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Utprøving av hurtigtester startet opp i Oslo

Først publisert: 02.11.2020 Sist faglig oppdatert: 02.11.2020

Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Oslo Kommune har startet opp utprøving av hurtigtester for koronavirus i Oslo. Forskjellen på hurtigtester og standardtester er at hurtigtester gir svar i løpet av 15-20 minutter

Artikkelen er 275 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.
Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).
Hurtigtest.jpg
Forskjellen på hurtigtester og standardtester er at hurtigtester gir svar i løpet av 15-20 minutter. Foto: Helsedirektoratet

- Målet er å finne ut om hurtigtester er like pålitelige når det gjelder å påvise koronavirus som de laboratorietestene vi bruker i dag. Testene tas på samme måte som en ordinær test, det vil si i nese og svelg, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Utprøving i Oslo

Hvis utprøvingen viser at hurtigtestene er pålitelige, vil Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurdere hvor de skal tas i bruk. En standardtest må sendes til et laboratorium på et stort sykehus og det tar som regel mellom ett og fire døgn å få svar. Hvor lang tid det tar, kommer an på hvor langt det er til laboratoriet og om laboratoriet har kapasitet til å analysere prøven med en gang den kommer inn.

- Ved å bruke hurtigtester, kan kommunen isolere dem som er smittet og komme raskere i gang med smittesporing. På denne måten kan hurtigtester bli et viktig verktøy i arbeidet med å slå ned lokale utbrudd av covid-19 mer effektivt. Det gjelder særlig på steder der det er langt det er langt til et laboratorium og det tar tid å få fram prøver, sier Nakstad.

Hurtigtester på 4000 personer

Aker teststasjon i Oslo skal prøve ut hurtigtester på 4000 personer de neste tre ukene. Alle over 10 år som får time til testing på Aker teststasjon vil også få tilbud om en hurtigtest.

De som takker ja til hurtigtest vil få tatt både en standard nese-hals prøve og en hurtigtest. Prøven til hurtigtesten blir analysert på teststasjonen. Hvis analysen gir forsterket mistanke om smitte, vil den som tar testen bli ringt opp innen 3 timer. Hvis resultatet viser at det er svekket mistanke, vil den som tar testen ikke bli ringt opp.

I prøveperioden kommer hurtigtesten altså i tillegg til standardtesten og det er frivillig å ta hurtigtesten.

- Norge har kjøpt tre millioner hurtigtester. I tillegg har vi avtale om at vi kan få kjøpt ytterligere to millioner tester. Det betyr at vi vil ha god tilgang ut året og godt inn i neste år. Til sammenlikning er om lag 1,5 millioner personer testet for covid-19 i perioden mars til oktober, sier Espen Rostrup Nakstad.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold