Kostnadene til spesialisthelsetjenester var 167,2 milliarder kroner i 2021. Korrigert for prisvekst økte kostnadene reelt sett med 5,7 milliarder kroner, tilsvarende 3,4 prosent fra 2020.
– Det er ingen tvil om at pandemien har vært ressurskrevende. Samtidig har helseforetakene fått kompensasjon for merkostnader knyttet til pandemiberedskap, økt innleie og høyere sykefravær, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet.
Realvekst på 7 prosent i kostnader til psykisk helsevern for barn og unge
Tallene fra Helsedirektoratet viser at det fra 2020 til 2021 var sterkere realvekst i kostnader til psykisk helsevern sammenlignet med tidligere år. Kostnadene til psykisk helsevern utgjorde 27,2 mrd. kroner i 2021, og realveksten fra 2020 var på 900 millioner kroner.
Årene før var realveksten i kostnader til psykisk helsevern om på lag 200 millioner kroner årlig. Relativt sett var det mest vekst i kostnadene til psykisk helsevern for barn og unge, hvor realveksten var på 7 prosent. I det psykiske helsevernet for voksne var realveksten på 2,5 prosent fra 2020 til 2021.
- Dette stemmer med det vi har observert gjennom pandemien, hvor det har vært rapportert om et stort press på tjenestene, både i antall nye henvisninger og i økt ventetid i det psykiske helsevernet, sier Torgersen.
Pasientbehandlingen kostet mer i 2021 enn i 2019
Tall for sammenlignbare pasientbehandlinger, såkalte DRG- poeng, viser at et gjennomsnittlig sykehusopphold kostet 58 100 kroner i 2021, og kostnadene hadde økt med 10 prosent fra 2019, justert for prisvekst. Lavere produktivitet skyldtes både høyere kostnader til pasientbehandling (pluss 8 prosent) og fortsatt lavere omfang av pasientbehandling (minus 2 prosent) i 2021 sammenlignet med 2019.
- Samtidig er det viktig å huske på at pandemien i perioder gjorde det umulig å opprettholde full drift. Det medførte blant annet at et stort antall planlagte operasjoner ble utsatt eller avlyst, sier Johan Torgersen.
Merkostnadene knyttet til pandemien er inkludert i kostnadene og er med på å forklare kostnadsveksten.
Helsedirektoratet har publisert nye tall for produktivitetsutvikling i somatisk spesialisthelsetjeneste. Nettsiden gir mer informasjon om produktivitetsutviklingen i somatisk spesialisthelsetjeneste i perioden fra 2017 til 2021, og viser også foretaksvise variasjoner i nivå og utvikling.