Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Reviderte anbefalinger for antibiotikabehandling av sepsis

Illustrasjonsbilde av sykepleier som klargjør intravenøs injeksjon. Foto: Mostphotos

Sepsis er en alvorlig tilstand med en dødelighet på rundt 20% i Norge.. Foto: Mostphotos

Først publisert: 18.08.2022 Siste faglige endring: 18.08.2022

Sepsis, eller blodforgiftning, er en alvorlig sykdom med høy dødelighet. I Norge rammes omtrent 10 000 mennesker hvert år. Helsedirektoratet og helsetjenesten har revidert retningslinjen for bruk av antibiotika i sykehus ved sepsis. Nasjonale retningslinjer er viktige for at pasientene skal få best mulig behandling så raskt som mulig, uavhengig av hvor i landet de befinner seg.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

- Pasienter med sepsis håndteres døgnet rundt av erfarne og mindre erfarne leger i store og små sykehus i hele landet. Nasjonale retningslinjer er derfor viktig for at pasientene skal få best mulig behandling så raskt som mulig, uavhengig av hvor de befinner seg. De reviderte sepsisanbefalingene er brukervennlige og oppdaterte i henhold til best tilgjengelige kunnskap inkludert internasjonale retningslinjer og erfaringer fra norske sykehus. Helsedirektoratet setter stor pris på at klinikere fra hele landet har vært med på å oppdatere retningslinjen, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Hva er nytt?

Det er laget egne anbefalinger for de sykeste pasientene. Disse har septisk sjokk og behandles ofte i intensivavdelinger. Pasienter med mindre alvorlig sepsis eller mistanke om sepsis skal ha annen behandling. Det er forskjeller både i valg av antibiotika, og hvor raskt antibiotika bør gis. Ved septisk sjokk skal antibiotika gis innen en time, ved mindre alvorlig sepsis innen tre timer.

Helsedirektoratet utgir anbefalingene som er utarbeidet i samarbeid med en faglig redaksjon og et bredt sammensatt fagnettverk. Anbefalingene er tilpasset den aktuelle situasjonen med antibiotikaresistens i Norge. Sammen med de andre nordiske landene har vi minst antibiotikaresistens i verden, og kan derfor ofte bruke mer smalspektret antibiotika enn mange andre land.

Om sepsis

Sepsis er en alvorlig tilstand med en dødelighet på rundt 20% i Norge. Hvert år legges omtrent 10 000 pasienter inn norske akuttmottak med diagnosen sepsis. Eldre, barn under 1 år, pasienter med nedsatt immunforsvar er utsatte grupper. Den største utfordringen er å fange opp sepsis i tide. Pasientsikkerhetsprogrammet «I trygge hender» har fokusert på tidlig oppdagelse av sepsis og forverret tilstand, alvorlighetsgrad og god, systematisk observasjon. Riktig antibiotikabehandling til riktig tid er et annet viktig bidrag for å få ned dødeligheten.

Mer om sepsis:

Pågående revisjon

Den nasjonale retningslinjen for bruk av antibiotika i sykehus er mye brukt og består av rundt 160 diagnoser/indikasjoner med flere underliggende anbefalinger. Nå er 15 reviderte kapitler publisert, og prosjektet nærmer seg avslutning. Anbefalingene er utarbeidet i samarbeid med brede og kompetente fagnettverk, se her for oversikt over medlemmer Oppdatering av retningslinjen for antibiotikabruk i sykehus – informasjon om prosjektet - Helsedirektoratet.
Torgun Wæhre i redaksjonen har ledet arbeidet med sepsis. Per Espen Akselsen leder det redaksjonelle arbeidet.

Følg prosjektet

Abonner på nytt eller oppdatert innhold