Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Revidert retningslinje for å forebygge og behandle underernæring hos pasienter

Helsepersonell i samtale med pasient

Helsepersonell i samtale med pasient

Først publisert: 24.03.2022 Sist faglig oppdatert: 24.03.2022

Helsedirektoratet har revidert retningslinjen for å forebygge og behandle underernæring hos pasienter. Det anbefales et nytt verktøy, som skal gjøre det lettere for helsepersonell å vurdere risikoen for om pasienten er i risiko for underernæring. Dette verktøyet anbefales for alle tjenestenivåer. Pasienter i risiko skal kartlegges videre, og få en plan for å sikre nok og riktig mat.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

- Pasienter har det bedre og blir raskere friske når de får i seg nok og riktig mat. Derfor skal alle som møter helse- og omsorgstjenesten skal få vurdert om de har risiko for å bli underernært. Å forebygge og behandle underernæring på en systematisk måte gir både bedre helse for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Revidert retningslinje

Helsedirektoratet har revidert retningslinjen for hvordan helsetjenesten bør jobbe for å forebygge og behandle underernæring hos pasienter.

Målet er at pasienter i risiko for underernæring blir fanget opp og får en målrettet oppfølging, slik at sykdomsrelatert underernæring kan forebygges og behandles.

-Vi kan ikke alltid se hvem som er underernært eller står i fare for å bli det. Derfor er det nødvendig å komme tidlig til, fange opp de som er i risiko, at de kartlegges og mottar tilpasset behandling, slik at feil- og underernæring eller sykdom som følge av dette kan unngås, sier Guldvog.

Nytt verktøy

Nytt i retningslinjen er at Helsedirektoratet nå anbefaler ett verktøy for å vurdere risiko for underernæring for alle voksne uavhengig av tjenestenivå. Verktøyet vil, ifølge Helsedirektoratet, bidra til at pasientene får bedre oppfølging og at det blir mindre variasjon i arbeidet med å forebygge og behandle underernæring rundt om i landet.

Verktøyet heter Malnutrition Screening Tool (MST). Det er i praksis to enkle spørsmål, som helsepersonell kartlegger svaret på:

  1. Har du/pasienten gått ned i vekt i det siste uten å ha gjort forsøk på det?
  2. Har du/pasienten spist mindre enn vanlig?

Underernæring

Underernæring defineres som en tilstand der mangel på energi eller protein gir vekttap og redusert muskelmasse, som fører til forverret fysisk eller mental funksjon og til dårligere utfall ved sykdom. Det anslås at én av tre pasienter i sykehus, sykehjem eller som mottar hjemmetjenester er underernært eller står i fare for å bli det. 

Tiltakspakkene for forebygging behandling av underernæring fra programmet I trygge hender 24-7 (det tidligere Pasientsikkerhetsprogrammet) utvikles videre i tråd med anbefalingene i den oppdaterte retningslinjen.

Arbeidet med å forebygge og behandle underernæring kan oppsummeres i fire punkter:

  • Vurdere risiko for underernæring
  • Gjennomfør individuell kartlegging
  • Sikre tilpasset og tilstrekkelig ernæring
  • Videreformidle ernæringsrelevant informasjon

Abonner på nytt eller oppdatert innhold