Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Referanseverdier for næringsstoffer, ikke ny anbefaling om alkohol

Brødskive med agurk, glass med appelsinjuice og skål med frokostblanding.

Kostråda skal bidra til å fremje folkehelsa og førebygge utvikling av kroniske sjukdommar (foto: Mostphotos).

Først publisert: 23.11.2023 Siste faglige endring: 23.11.2023

Helsedirektoratets referanseverdier for næringsstoffer og energi ble lansert onsdag 22. november. Det er en del av Nordiske ernæringsanbefalinger (NNR) og er et teknisk grunnlag som sier noe om stoffene kroppen trenger.

Artikkelen er 92 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.

- Når vi nå jobber med å justere kostrådene, bruker vi dette kunnskapsgrunnlaget, sammen med hovedrapporten til NNR og tallene fra “Utviklingen i norsk kosthold” slik at vi ser anbefalingene opp mot de faktiske utfordringene i kostholdet i Norge. Utviklingen i norsk kosthold 2022 lanseres 6. desember, og de nye kostrådene er planlagt lansert sommeren 2024, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet. 

Betyr lite 

Referanseverdiene som ble lagt frem er først og fremst nyttige for profesjonelle som produserer mat og setter sammen retter, for eksempel i matvareindustrien, institusjoner og i helsetjenesten. For befolkningen vil dette ha lite å si, det er de matvarebaserte kostrådene som gjelder. Altså å spise mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrense inntak av salt, sukker og mettet fett som for eksempel i bearbeidet kjøtt.

Ferdigstilles i 2024

- Helsedirektoratet har ikke kommet med noen anbefalinger om inntak av alkohol. I rapporten med de nye referanseverdiene for energi og næringsstoffer informerer vi om at alkohol ikke er et essensielt næringsstoff, men at det bidrar med energi, men at det er uten næringsverdi, sier Linda Granlund og fortsetter: 
- De siste årene har vi også fått mer kunnskap om alkohol. Basert på et samlet vitenskapelig grunnlag, kan ikke NNR fastsette en helsemessig trygg nedre grense for inntak av alkohol. Barn, ungdom og gravide bør avstå helt fra alkohol. Helsedirektoratet jobber nå, på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, med å utrede om det er faglig grunnlag for å innføre en generell veileder om alkoholbruk. Denne utredningen skal ferdigstilles i 2024. 

Abonner på nytt eller oppdatert innhold