Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Råd til personer i særlig risiko

Først publisert: 26.03.2020 Sist faglig oppdatert: 26.03.2020

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har utarbeidet råd til risikogrupper, sårbare grupper, pårørende, helsetjenesten.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.


Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

-Det er viktig at vi alle tar ekstra vare på de sårbare gruppene. Vi vet at det er mange av oss som har risiko for å bli alvorlig rammet av koronavirus. Følg våre råd, sier fungerende assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad.

De fleste som blir smittet vil trolig få milde luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse og pustebesvær.

Basert på opplysninger fra utbruddet i Kina, Italia, Storbritannia og USA har følgende grupper høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19:

  • Eldre personer (>65 år)
  • Voksne personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte- og karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk
  • Personer som røyker og personer med overvekt/fedme kan ha en høyere risiko for alvorlig forløp

Det er særlig eldre personer med risikofaktorer som kan få alvorlig forløp av covid-19. Risiko for alvorlig sykdom øker med økende alder og flere risikofaktorer. Det er usikkert om norske pasienter med kroniske sykdommer som er godt behandlet har forhøyet risiko for alvorlig sykdom.

Den europeiske foreningen for hjertesykdommer har stadfestet at det ikke er grunnlag for å endre behandling med blodtrykksmedikamenter (​escardio.org) på bakgrunn av koronavirusutbruddet.

Vi har per i dag lite kjennskap til andre risikogrupper. Det er mulig at personer med alvorlig nyresykdom, leversykdom og personer som har nedsatt immunforsvar (også der det skyldes behandling med medisiner) har økt risiko for alvorlig sykdomsforløp.

Barn ser ut til å få mild sykdom, og det er så langt heller ikke vist at barn med kronisk sykdom får alvorlig forløp av covid-19.

Les råd og informasjon til risikogrupper hos Folkehelseinstituttet

Abonner på nytt eller oppdatert innhold