Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Nytt tilbud om screening mot tarmkreft i Norge

Først publisert: 25.08.2022 Siste faglige endring: 25.08.2022

Norge har høyere forekomst av tarmkreft enn de fleste land i Europa og tarmkreft er den nest hyppigste kreftformen både for menn og kvinner. Derfor er det nå startet et nasjonalt tarmscreeningprogram, med tilbud om screening til 55-årige kvinner og menn i Norge.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

Programmet vil i løpet av 2023 bli et nasjonalt tilbud til alle 55-åringer og er det første nasjonale kreftscreeningprogrammet for både menn og kvinner.

Bedre prognose

- Ved å oppdage forstadier til kreft eller kreft i et tidlig stadium, før det oppstår symptomer, vil man komme tidlig i gang med behandling og dermed bedre prognosen, sier helsedirektør Bjørn Guldvog, og legger til:

- Vi er svært glade for at det nå er etablert et tilbud om screening mot tarmkreft i Norge – det er et program som har vært grundig vurdert og vi er trygge på at det er et godt tilbud, sier helsedirektør Bjørn Guldvog, som deltok på åpningen av programmet.

Det nasjonale programmet er planlagt etter anbefalingene i Helsedirektoratets rapport fra 2017 og vil gi tilbud om test for usynlig blod i avføringen (FIT-test) annet hvert år i fem runder til de som nå inviteres. Programmet skal etter hvert gradvis gå over til koloskopi som primær screeningmetode, når det er bygget opp nødvendig kapasitet i tjenesten.

Les mer om programmet på Kreftregisteret sine sider.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold