Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Nytt system for distribusjon av verneutstyr

Først publisert: 27.03.2020 Sist faglig oppdatert: 27.03.2020

Helsedirektoratet har etablert et nytt system for bestilling og distribusjon av verneutstyr til kommuner og sykehus, og hastebehandler nå søknader fra kommuner som er i ferd med å gå tomme.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.


Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

Distribusjonen er i gang og flere kommuner vil få levert utstyr levert i løpet av helgen.

  • Målet er at ingen kommuner skal gå tomme for verneutstyr, sier fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet. Direktoratet hastebehandler nå søknader fra de kommunene som har meldt at de er i ferd med å gå tomme for utstyr.

Svein Lie understreker at kommunene primært skal forsøke å skaffe utstyr gjennom ordinær forsyning. Hvis det ikke lykkes, kan de få ekstra leveranser fra den nasjonale ordningen.

  • Vi ber alle kommuner  rapportere lagerbeholdning og behov via Altinn minst en gang i uka. Slik at vi til enhver tid har oversikt over hva kommunen har og hva de trenger.

Rask behandling, rett prioritering

Det nye systemet er laget slik at det skal sikre raske leveranser til kommuner og sykehus, samtidig som det skal sikre at de kommunene og sykehusene som har størst behov, får verneutstyr først.

Det nye systemet fungerer, kort forklart slik:

  • Helse SørØst og Sykehusinnkjøp bestiller verneutstyr, tar imot utstyret når det kommer til landet sørger for frakt i Norge og
  • Kommunene melder behov til Helsedirektoratet via Altinn
  • Helsedirektoratet og Fylkesmennene prioriterer fordeling av utstyr til kommunene
  • De regionale helseforetakene fordeler utstyr til sykehusene og sørger for distribusjonen ut til sykehus og kommuner

70% til sykehus, 20% til kommuner

I utgangspunktet går 70% av utstyret til sykehusene og 20% til kommunene, mens 10% i første omgang blir beholdt som en sentral buffer.

  • Dette er utgangspunktet. Vi vil følge situasjonen tett og vil sørge at de som har størst behov blir prioritert. Vi har nok utstyr til å dekke det umiddelbare behovet, men det forutsetter at vi fordeler det til de kommunene som trenger det mest. Ved behov vil vi bruke bufferlageret aktivt, sier Svein Lie.

Ikke bruk mer utstyr enn nødvendig

Helsedirektoratet oppfordrer alt helsepersonell til rett bruk av verneutstyr.

  • Verneutstyret  er helt nødvendig for at helsepersonell skal kunne beskytte seg selv og andre mot smitte. Derfor ber vi alle kommuner og sykehus være varsomme og ikke sløse med utstyret. Det er for eksempel ikke nødvendig å bruke en FFP3maske når du skal ta neseprøve av en vanlig pasient. Da holder det lenge med munnbind og vernebriller. Folkehelseinstituttet har laget retningslinjer for bruk av verneutstyr ved prøvetaking og behandling av covid-19-pasienter. Jeg vil sterkt oppfordre alle til å følge disse retningslinjene, sier fagdirektør Svein Lie.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold